Valitse sivu

Valmentajan päivän ideana on tuoda urheiluvalmentajien arvokasta toimintaa esiin muun muassa jakamalla kiitoksia sosiaalisessa mediassa. Valmentajilla on valtava vaikutus elämään ja yhteiskuntaan. Valmentajia on hyvä kiittää vuoden jokaisena päivänä, mutta erityisen hyvä päivä kiitoksille on Valmentajan päivä, maanantaina 25.9.

Pesäkarhujen pelinjohtaja Jarkko Pokelalle lauantaina voitettu pesäpallon Suomen mestaruus oli järjestyksessään kolmas.

‒ Minusta hienointa valmentamisessa on se, että pääsee kohtaamaan erilaisia hienoja ihmisiä. Tärkeintä valmentamisessa on ottaa huomioon jokainen yksilö omana uniikkina tapauksenaan. Hienoin kokemus on, jos sen päälle löydetään vielä joku keino olla vielä vähän parempi siinä urheilujutussa, Pokela sanoo.

Pokela on voittanut Suomen mestaruuden jo kerran aiemmin Porissa, sillä hän toimi joukkueen pelinjohtajana myös mestaruusvuonna 2021. Hän on voittanut Suomen mestaruuden vuonna 2017 myös Manse PP:n naisten joukkueen pelinjohtajana. Lisäksi Pokelalla on hopeaa Mansen riveistä kaudelta 2018.

Yhden kauden ajaksi Sotkamon Jymyn viuhkaan palannut Mikko Kuosmanen nousi miesten Superpesiksessä historian ensimmäiseksi viiden mestaruuden ykköspelinjohtajaksi. Jymyn tällä kaudella mestaruuteen luotsannut Kuosmanen korostaa valmentajuudessa ihmislähtöisyyttä.

‒ Kyllähän valmentamisessa pitää ennen kaikkea tulla ihmisten kanssa toimeen. Joukkueessa on paljon erilaisia yksilöitä, joita ohjaa yhteinen päämäärä, mutta silti ihmisten kanssa tekeminen on se, mistä pitää pystyä nauttimaan, Kuosmanen sanoo.

‒ Kun yhteinen tavoite saavutetaan, tulee hetkittäinen mielihyvän tunne yksilönä ja ryhmänä. Silti itselleni se matka on kaikista tärkein. 11 kuukauden aikana kun elämää eletään ja tehdään joukkueena, niin kyllä sitä pukukoppi- ja bussielämää tulee kaipamaan ‒ ei niinkään peliä ja lopputulosta, vaan sitä matkaa ja ihmisiä, Kuosmanen jatkaa.

Kuosmasella on pelinjohtajana nyt viisi kultaa, kolme hopeaa ja yksi pronssi. Mikko Kuosmanen toimi Jymyn pelinjohtajana edellisen kerran kausina 2008–2013 ja 2016–2017, kaikilta kausilta on ollut tuloksena mitali.

Valmentajan päivänä kiitoksia ja tekoja välitetään somessa häshtägeillä #kiittikoutsi, #thankscoach ja #beactive. Suomessa on arviolta 80 000 urheiluvalmentajaa ja Euroopassa noin yhdeksän miljoonaa.

Lisää tietoja Valmentajan päivästä: https://www.suomenvalmentajat.fi/arvostus/valmentajan-paiva-25.9/