Valitse sivu

Merkittävimmät uudistukset Pesäpalloliiton koulutuksissa ovat vastuullisuuteen liittyvät teemat, jotka linkittyvät jokaiselle koulutustasolle. 1-tasolle mukaan tulee Nuori mieli urheilussa -verkkokurssi, 2-tasolle Et ole yksin -verkkokurssi ja 3-tasolle Puhtaasti paras– ja Reilusti paras -verkkokurssit Suomen Mielenterveys ry:n, Väestöliiton ja Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) tuella.

‒ Loimme myös kaksi täysin uutta verkkokurssia: Psyykkisiä taitoja ruokkiva toimintaympäristö ja Ominaisuusharjoittelun ja lajitehokkuuden kehittäminen osana pesäpalloharjoittelua. Näitä suositellaan kaikille valmentajille ylimääräisinä kursseina. Kursseilla asiantuntijoina ovat Marko Malvela ja Tiia Hautala. Nämä kurssit eivät sisällä varsinaisia tehtäviä, joten ne soveltuvat esimerkiksi automatkoille ja lenkkipoluille, kertoo Pesäpalloliiton koulutuspäällikkö Perttu Hautala.

1-tasolle kuuluvia demopäiviä on loppuvuodesta tarjolla kuusi eri puolilla maata verkostovalmentajien vetäminä, mutta demopäivä voidaan myös tilata erikseen yksittäiseen seuraan / yksittäisiin seuroihin, jos minimissään kymmenen valmentajaa saadaan kokoon.

‒ Läsnäolokoulutuksissa apunamme ovat valmennuskeskus- ja verkostovalmentajat. Haluamme, että erityisesti alempien tasojen koulutuksia on mahdollisimman lähellä valmentajan omaa toimintaympäristöä, Hautala sanoo.

Koulutusvelvoitteissa merkittävin muutos on se, että D-junioreiden kilpasarjajoukkueiden joukkueessa vähintään yhdellä valmentajalla tulee olla aloitettuna 2-tason koulutus.

‒ D-junioreiden pesäpallo on nuorten urheilua ja kokonaisvaltaisen valmentamisen merkitys kasvaa, kun mukaan tulee esimerkiksi pelin taktisempia elementtejä tai suunnitelmallisempaa kokonaisharjoittelua. Toisaalta emme halunneet liian isoa ja ajankäytöllisesti vaativampaa muutosta kerralla. 2-tason läsnäoloviikonloput tiivistyvät muutenkin kaksipäiväisiksi, muuten hyödynnetään etä- ja verkkomoduuleja, Hautala avaa.

3-tason (PLVT) haun ensimmäinen vaihe päättyy 30.9. ja ensimmäinen lähijakso on Vuokatissa 10.–12.11.2023.

2- ja 3-tason koulutuksissa kannattaa muistaa kaudelle 2023 poikkeuslupamaksut, joita voi hyödyntää koulutusvuoden 2023–2024 koulutuksiin täysmajoituksella.

‒ 2- ja 3-tasojen poikkeuslupamaksut siirtyvät maksajakohtaisuuteen, eli jos seura on maksanut poikkeusluvan, voi se hyödyntää maksut toisen oman seuran valmentajan koulutuksiin valmennuksen vaihtuessa tulevalle kaudelle. Lajivalmentajatutkintoa voi käydä myös moduulikohtaisesti kahden vuoden aikana, Perttu Hautala muistuttaa poikkeuslupien hyödyntämisestä.

Loppuun Hautala suosittelee oman osaamisen kehittämistä kaikille valmentajille.

‒ Koulutuksemme saavat jatkuvasti erinomaista palautetta paitsi koulutusten sisällöistä, myös uusiin ihmisiin tutustumisesta ja verkostoitumisesta tulee kiitosta. Uusista verkostoista on huomattavan paljon apua ajatustenvaihdon kautta sekä tulevaisuutta ajatellen. Pesäpallovalmennus on tiimityötä, joten koulutuksissa voi tavata kenties tulevan joukkuekaverin. Lähtökohtana on, että koulutukset ovat helposti saavutettavia ja niin laadukkaita, että ne käydään omaa osaamisen kehittämisen, ei koulutusvelvoitteiden täyttämisen vuoksi, Hautala sanoo.

Osaamista voi kolmiportaisen koulutusjärjestelmän lisäksi kehittää myös valmentajien etätilaisuuksilla, joita jatketaan vaihtuvilla teemoilla. Niistä tiedotetaan myöhemmin, samoin kuin Pelaajasta pelinjohtajaksi- ja teemakoulutuksista.

Ilmoittautuminen koulutuksiin