Valitse sivu

Ammattitutkinto on 4-tason valmentajatutkinto, jonka suorittaneet voivat toimia valmennuksen työtehtävissä urheiluseuroissa kilpa- ja huippu-urheilussa, yksilö- ja joukkuelajien valmentajana, erilaisissa valmennuksen toimintaympäristöissä, ammattilaisurheilun organisaatioissa, valmennuskeskuksissa ja urheiluakatemiavalmentajana.

Koulutuksen aikataulut ja vaatimukset ovat nyt tarkentuneet. Löydät niistä lisää tietoa tämän uutisen lopusta.

Tutkintokoulutus suoritetaan oman valmennustyön ohessa, ja se on mahdollista tehdä oppisopimuksella. Tutkintokoulutus koostuu mm. valmentajan itsensä kehittämisen taitojen lisäksi psyykkisen valmentamisen kokonaisuudesta, taitovalmentamisen suunnittelusta, liikunta- ja urheilufysiologiasta, lajiosaamisen kehittämisestä sekä harjoittelun seurannan suunnittelusta.

Tutkintoon kuuluu 8–10 kahden tai kolmen arkipäivän lähijaksoa. Etäjaksot ovat valmennusjaksoja, joissa toteutetaan oppimistehtäviä ja suoritetaan työssäoppimista omia valmennettavia valmentamalla. Kokonaisuudessaan koulutuskokonaisuus kestää yhteensä noin 1,5 vuotta.

‒ On ollut mukava huomata, että tutkinto on herättänyt kiinnostusta niin uuden sukupolven kuin kokeneempien valmentajien joukossa ja se on toteutumassa. Vielä kuitenkin ehtii hyvin hakea – tutkinto soveltuu parhaiten nuorten ja aikuisten valmentajille. Koulutuksessa yleistä valmennusoppia peilataan koko ajan huippupesäpallon vaateisiin. Kuortaneella pesäpalloon liittyvää kokonaisvaltaista valmennusosaamista on roppakaupalla, kertoo Pesäpalloliiton koulutuspäällikkö Perttu Hautala.

Hae koulutukseen täyttämällä tämä lomake ja lähetä se osoitteeseen perttu.hautala@pesis.fi 31.8.2023 mennessä.

Lisätietoja:

Perttu Hautala, 040 562 4846, perttu.hautala@pesis.fi
Kimmo Yli-Jaskari, 040 066 5236, kimmo.yli-jaskari@kuortane.com

Hakeutuminen Liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinnolle / Pesäpallo

 1. Yleistä

Liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinto on Opetushallituksen vahvistama toisen asteen ammattitutkinto. Koulutusuudistuksen myötä tutkintoja yhdistettiin ja liikunta-alan koulutuksista liikunnan ammattitutkinto ja valmennuksen ammattitutkinto yhdistyivät. Tutkinto koostuu kahdesta osaamisalasta. Valmennuksen osaamisalassa on yksi pakollinen osa ja kolme valinnaista osaa, joista valitaan yksi.

Pakollinen tutkinnon osa on ammatillinen toiminta valmentajana, valinnaiset tutkinnon osat ovat Lasten valmentaminen, Nuorten valmentaminen ja Aikuisten valmentaminen.  Tutkinnon osat koostuvat näyttötehtävistä, jotka liittyvät käytännön valmennustoimintaan. Tehtävät ovat suunnitelmia, käytännön valmennustilanteita, urheilijan kanssa toteutettuja kehityskeskusteluja ja valmennus organisaation/ toimintaympäristön edustajien kanssa toteutettuja kehityskeskusteluja.

Koulutus koostuu valmentajan itsensä kehittämisen taitojen lisäksi mm. psyykkisen valmentamisen kokonaisuudesta, taitovalmentamisen suunnittelusta, liikunta- ja urheilufysiologiasta, lajiosaamisen kehittämisestä ja harjoittelun seurannan suunnittelusta. Tällä kurssilla niitä sovelletaan erityisesti pesäpallovalmentamiseen.

Tutkintokoulutus toteutetaan Suomen Pesäpalloliiton ja Kuortaneen urheiluopiston yhteistyöllä. Ammatillisen koulutuksen järjestäjänä toimii Kuortaneen urheiluopisto.

Koulutus toteutetaan monimuoto-opintoina. Lähijaksojen lisäksi osaamista hankitaan valmennusjaksojen yhteydessä omien valmennettavien kanssa sekä valmennuksen toimintaympäristöissä. Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) tehdään elo -syyskuun aikana.

 1. Lähijaksojen alustavat ajankohdat
  • Periaatteena kerran kuussa (yht. 8-10)
  • Syksyllä aloitetaan teemat pääosin käytännön valmennuksen piiristä
 1. jakso: 9.–11.10. 2023
 2. jakso: 20.–22.11. 2023
 3. jakso: 11.–13.12. 2023
 4. jakso yläkoululeirin yhteydessä 15.-17.1.2024

loppujen lähijaksojen ajankohdat sovitaan osallistujien kanssa (kevät-kesä-syksy), ajat sovitaan 1. lähijaksolla

 1. Hakeminen ja hinta

Koulutuksen omavastuuosuus on 2 200 €, joka sisältää tutkintokoulutuksen ja näytöt sekä täysihoidon Kuortaneella lähijaksojen aikana. Haku auki 31.8. Hakemusten pohjalta opiskelijavalinnat tehdään syyskuun aikana.

 1. Mahdollisuus oppisopimukseen

Oppisopimuksen taustavaatimukset

 • Kuortane voi tehdä suoraan oppisopimuksen, ko. tapauksissa omavastuu laskutetaan joka tapauksessa
 • Muut oppisopimustoimistot voi tehdä kuitenkin sopimuksen Kuortaneen kanssa, jolloin ne maksavat koulutuksen
  • Laajennettu oppisopimusoikeus on isoilla koulutuskuntayhtymillä, löytyy OPH:n nettisivuilta, isoissa kaupungeissa niitä voi olla useita
  • Oppisopimustoimistot pyytävät tarjouksen Kuortaneelta
  • Opiskelijalle ei jää kustannuksia, työnantajalle jää palkkakustannukset ja muut työnantajavelvoitteet (esim. vakuutukset, eri verot jne.)
   • tutkinnon suorittajalla pitää olla työpaikka/työsopimus olemassa urheiluvalmennukseen liittyen: seura, lajiliitto, akatemia jne.
   • työaika vähintään 25 h/vko keskimäärin
 1. Mahdollisuus opintovapaaseen
 • aikuiskoulutustuet voi nettilaskurilla täältä laskea yksilötasolla
 • huomioitava HOKS:ssa, opiskelu oltava päätoimista, voi olla osin omatoimista itseopiskelua, valmennusryhmä oltava
 • nykyinen työ voi olla mitä tahansa