Valitse sivu

Pesäpalloilussa puhutaan harvoin miljoonista, mutta kiteeläislegenda Toni Kohosen kohdalla se on mahdollista. Ilmeisesti viime kauteen pääsarjauran lopettaneen Kohosen pääsarjatason otteluissa hän esiintyi liki 2,1 miljoonalle paikan päällä olleelle katsojalle. Pesisurallaan Kohonen sai juniorikaudet mukaan lukien kokoon hyvinkin yli miljoona bussissa istuttua kilometriä.

Sotkamon Jymy ja Kohonen voittivat yhdessä paljon ja ennen kaikki viisi peräkkäistä mestaruutta vuosina 2011–15. Niillä siirtyivät historiaan Lahden Mailaveikkojen ja Kouvolan Pallonlyöjien sekä jälkimmäisen lukkari Pertti Longan neljän peräkkäisen mestaruuden ennätykset.

Kohonen voitti kaksi SM-kultaa kasvattajaseurassaan Kiteen Pallossa (1999 ja 2005) sekä kahdeksan Jymyssä (2001–03 ja 2011–15).

– Ensimmäinen mestaruus on aina se mieleenpainuvin. Kiteellä katsojatkaan eivät oikein ymmärtäneet tapahtunutta. Se oli seuran ensimmäinen mestaruus, Kohonen korostaa.

Kaikki kainuulaisetkin tietävät, ettei Kohosta kukaan edes yritä ärsyttää tyhmää läppää heittämällä. Kuittailu on vuosien mittaan saanut Kohosen vain parantamaan peliään.

– Vuorisen Jannen kanssa oli sanallista vääntöä 1990-luvulla kentällä kohdatessamme, muttei se tainnut kumpaankaan vaikuttaa ainakaan negatiivisesti, Kohonen naurahtaa.

Kun Kohonen lähti Jymystä toistamiseen (2018), moni luuli pääsarjauran päättyneeksi. Vuosi kului Oulun Lipossa Ykköspesiksessä, mutta sen jälkeen tilastot karttuivat vielä kahdella kaudella ja kahdella SM-hopealla Kouvolan Pallonlyöjissä sekä kesällä 2022 Imatran Pallo-Veikoissa.

– Hyväntekeväisyysotteluita voin harkita, oli Kohosen kommentti vajaan vuoden takaa ennen kauden päätösottelua.

Päätöskausi IPV:ssä tuotti 1+32 lyötyä juoksua 25 ottelussa. Kohonen oli IPV:n toiseksi eniten juoksuja lyönyt pelaaja. Tämän kauden siirtorajalla Kohosen pelioikeudet kuitenkin siirrettiin KPL:n nimiin, joten kenties hänet nähdään vielä KPL:n kakkosjoukkueen riveissä Ykköspesiksessä. KPL pitää erittäin tärkeänä sarjapaikkaansa toiseksi korkeimmalla sarjatasolla orastavia pelimiehiä pursuavan junioripolkunsa jatkona.

Kohosen ensiaskeleet pelinjohdon puolella pääsarjatasolla eivät onnistuneet Manse PP:ssä, mutta miehen tuntien hän palaa niihinkin kuvioihin.

Pesäpalloilun satavuotisjuhlaa kunnioitettiin 2022 neljän postimerkin arkilla. Kohonen sai kunnian olla yhdessä kuvassa, jostain syystä juuri Jymyn violettioranssissa pelipaidassa.

– Se oli vähän hassua, mutta olihan yhdessä merkissä Antti Hartikainen JoMan pelipaidassa. Paremmin hänelle olisi sopinut Jymyn ja minulle Kiteen paita.

Tiedätkö suomalaista urheilijaa, joka olisi kieltäytynyt postimerkkiin pääsemisestä?

– En tiedä. Mutta ehkä joku Seppo Räty olisi sen voinut tehdä!

Keijo ”Keke” Rosbergilta kysyttiin F1:n maailmanmestarina lupaa postimerkin julkaisemiseen. Hän tiedusteli paljonko Posti on valmis maksamaan hänestä tehtävästä postimerkistä. Merkki jäi julkaisematta.

– Se täytyy olla sitten vuosi 1982, eikö?, kuittaa hyvin urheiluhistorian osaava Kohonen.

Jos Kohosen pääsarjaura päättyi tiistaina 16. elokuuta 2022 IPV:n kotiottelussa Mansea vastaan, hän lähti tyylillä. Kohonen oli joukkueen kapteeni ja numero neljä, löi kaksi juoksua ja kirjautti kärkilyöntisaldon 3/5.

Kohonen pelasi Superpesiksen runkosarjassa 780 ottelua. Tilastokakkosena on uraansa jatkava Hyvinkään Tahkon Juha Korhonen 667 ottelullaan.

Tänä kesänä Kunniagalleria saa kuusi lisäjäsentä. Ensimmäinen heistä nimetään keskiviikkona Hyvinkäällä World Cupin yhteydessä ja viisi muuta Sotkamon Itä–Lännessä elokuun ensimmäisenä viikonloppuna.

TONI KOHONEN

  • Syntynyt 13.1.1976
  • Seurat peliuralla: Kiteen Pallo -90, Oulun Lippo, Sotkamon Jymy, Kouvolan Pallonlyöjät ja Imatran Pallo-Veikot
  • Pelaajana pääsarjassa pudotuspeleineen 1040 ottelua, 61+1055 lyötyä ja 712 tuotua juoksua sekä 4404 kärkilyöntiä
  • Kymmenen Suomen mestaruutta ja 20 SM-mitalia (10–9–1)
  • Pelannut 23 Itä–Länttä, joista 22 putkeen
  • Vuoden lukkari 13 kertaa vuosien 1999–2016 aikana
  • Vuoden pesäpalloilija 2001, 2005 sekä 2014

Pesäpalloilun kunniagalleria, numero 49 Toni Kohonen