Tuomariuran suhteen ratkaiseva käänne tapahtui kaudella 2021, kun Markkanen haki lisää vastuuta Espoon Pesiksen ykköspesisjoukkueesta. Menestyneenä superpesistuomarina tunnettu joukkueen kakkospelinjohtaja Miko Kotiniemi heitti ajatuksen pesätuomaritehtävistä ilmoille ja houkutteli kokeilemaan. Markkanen myöntyi ja innostui kahden roolin yhteensovittamisesta.

– Tuomaroin ”junnumpana” tosi paljon enemmän. Kesä 2021 oli aika lailla välivuosi, mutta Miko houkutteli mukaan kiertämään pesälle. Sitten koko viime kausi menikin Mikon ja Patrik Lahden mukana miesten Superpesiksessä pesätuomarina.

– Kun aiemmin oli tehnyt vain seuratuomarointeja, nelikon mukana kiertämisestä lähti kokonaan uudenlainen innostus. Pääsi näkemään kovia pelejä ja enemmän miesten pelejä. Nelikko pysyi aika samana koko kauden, mikä lisäsi yhteishenkeä.

C-tason tuomariksi nimetty Markkanen kiertää tänä kesänä miesten Superpesistä ja Ykköspesistä pesätuomarina sekä viheltää muutamia suomensarjan otteluita pelituomarina ja joitain alempien sarjojen otteluita myös syöttötuomarina. Aikataulut on onnistuttu sovittamaan hyvin yhteen pelaamisen ja harjoittelun kanssa.

– Tuomaritoiminta menee yllättävänkin kivasti yksiin aikataulujen kanssa. Tuomarikouluttaja (Sami) Ritola sai kauniisti aseteltua pelit niin, että vihellettävät ottelut osuvat oman pelin jälkeisiin päiviin. Näiden kahden roolin yhdistäminen on ollut todella mieluista eikä treenejä ole juuri jäänyt väliin. Saa viettää paljon aikaa pesiksen parissa, mikäs olisikaan sen kivempaa kesällä!

Omista onnistumisista avaamaan joukkueen umpisolmua

Urheiluun kuuluvat monenlaiset tunteet. Niitä Markkanen on saanut kuluvalla kaudella kokea, kun odotettu debyytti Superpesiksessä toteutui, mutta Roihuttarien peliesitykset joukkueena ovat toistaiseksi jääneet vaatimattomiksi.

– Treeneissä tehdään asioita tosi hyvällä tasolla, mutta peleissä ei vaan lähde yhtään. Kokoonpanoonkaan ei ole täysin löytynyt toimivaa lyöntijärjestystä, vaan vähän on jouduttu kokeilemaan erilaisia variaatioita, Markkanen harmittelee.

Henkilökohtaiseen muistojen kavalkadiin piirtyy isosti perinteikäs Vallikenttä Haminassa ja päivämäärä 18.5.2023. Helsinkiläinen Roihuttaret kärsi tappion Haminan Palloilijoille, mutta Markkanen iski pääsarjadebyytissään ensimmäisen juoksun heti avausvuorossa ja ottelun loppuun vielä toisenkin tikin.

– Ensimmäinen lyöty oli vaan niin iso juttu. Tuntui, että kaikki jännitys lähti sillä yhdellä lyönnillä, onnistumisen kautta. Kiva kokemus oli päästä avaamaan ura Superpesiksessä, kun sai vielä paljon lyöntivuoroja.

– Omalta osalta debyytti meni hyvin ja siitä jäivät positiiviset fiilikset. Manse-peli oli taas aika tiukka paikka ja siinä näki, missä kärki tässä sarjassa kulkee. Mansea vastaan ei kauheasti ollut edes hommia, paitsi purkaa kakkostilannetta.


Saaga Markkanen löi Superpesis-uransa ensimmäisen juoksun Haminan ikonisella Vallikentällä.

Roihuttaret on sarjassa kuuden ottelun jälkeen pisteittä. Toisaalta kahdeksantena majaileva Mailattaret Vaasasta on vain kahden kolmen pisteen voiton päässä. Eritoten kesäkuun ottelut Mailattaria vastaan vieraissa ja kotona sekä kotiottelu Hyvinkään Tahkoa vastaan määrittävät kuitenkin paljon, millaisissa tunnelmissa Roihuttaret lähtee kohti heinäkuun härkäviikkoja.

– Uskon ja toivon, että tämä tästä aukeaa. Jotain pitäisi kuitenkin keksiä mahdollisimman äkkiä. Nyt tässä on alla hieman kevyempi viikko, ja meillä on ollut aikaa treenata. Kulkusuunta pitää saada tavalla tai toisella oikaistua, Markkanen tietää.

Jokeriosastolla Markkanen on jakanut vastuuta Henriikka Harisen kanssa.

– Totta kai toivon, että pääsen myös itse pelaamaan ja osoittamaan, että olen vastuun arvoinen.

”Tosi iso hyöty tuomaritoiminnasta”

Laadukas ja laaja nuorisotuomaritoiminta on jo vuosikymmeniä ollut yksi pesäpallon ylpeydenaiheista. Vaikka tähtäimessä olisi ensisijaisesti pelaajaura, tuomarina saa eväitä kehittää omaa osaamistaan niin pesäpallon lajitaidoissa kuin sosiaalisen pääoman osalta.

– Tuomaritoiminta on tuonut uudenlaista näkökulmaa omaan pelaamiseen. Koen, että siitä on tosi paljon hyötyä niin joukkueelle kuin itselle. Kun tuntee tuomareita, pystyy matalalla kynnyksellä kysymään pelissä puhuttaneista tilanteista. Se on tosi iso etu, Markkanen vakuuttaa.

– Tuomarina oltuaan kiinnittää erilaisiin asioihin huomiota verrattuna siihen, jos olisi vain pelaaja. Tietyt asiat tulevat automaattisestikin. Ne ovat pieniä juttuja, jotka voivat kuitenkin tuoda aika ison merkityksen pelin sisällä. Tosi iso hyöty tuomaritoiminnasta on ollut – paljon isompi etu kuin olisin ajatellut.

Pesäpallossa pelisääntöjen nyanssit eivät aina ole helpoimmasta päästä hahmottaa. Osaan tilanteista liittyy myös erityisen paljon näkemysratkaisuja, mikä Markkasen mukaan korostuu syöttötuomarin toiminnassa.

– Tuomarina osaa tuoda keskusteluun sellaista näkökulmaa sääntöjen puitteissa, mitä ei ole muuten edes ajateltu. Superissakaan pelaajat eivät aina hallitse kaikkia sääntöjä. Samoin helpottaa, kun oppii ymmärtämään, millainen linja voi eri syöttötuomareilla olla. Sillä on niin iso vaikutus. Paljon minulta kysytään pelipalaverissa, ketkä ovat tuomareina ja millaista linjaa on luvassa.

– Olen yrittänyt parhaani mukaan kouluttaa etenijöitä tässä ja varsinkin Emmin (Roihuttarien lukkari Emmi Hannuniemi) kanssa puhunut paljon syöttötuomareiden eri linjoista sekä niiden vaikutuksesta. Syöttötuomarin linja vaikuttaa erityisen paljon etenijöiden tekemiseen. Olen pyrkinyt avartamaan pelaajien näkökulmaa, vaikka omaan rooliin tämä ei niin paljoa vaikuta.

Pelaamisessa ja tuomaritoiminnassa on myös yhteistä. Molemmissa rooleissa valmistaudutaan huolellisesti tulevaan otteluun ja hyödynnetään Ruudun lähetyksiä sekä mahdollisesti ePesis-palvelua.

– Kun menee pelipäivän jälkeen kotiin, alkaa valmistautua seuraavan päivän peliin tuomarina. Myös tuomarit käyttävät paljon aikaa valmistautumiseen, vastaavasti kuin pelaajat.

– Automatkoilla puhumme tosi paljon pelistä ja tilanteista sekä ihan kaikesta mahdollisesta. Isoin kehittyminen tapahtuu matkoilla, kun pääsee keskustelemaan eri tuomareiden kanssa. Olen tottunut siihen, että pelit käydään aina läpi ja tarkastellaan palautteen kautta kriittisesti omaa toimintaa. Kun eri pelituomarit toimivat hieman eri tavalla, on ollut opettavaista nähdä eri käytäntöjä, Markkanen näkee.

Oma tärkeä merkityksensä on yhteisöllisyydellä. Tuomarit ovat kuin ottelun kolmas joukkue, joka toimii tiiminä, auttaen toinen toistaan onnistumaan. Jo pidempien matkojen myötä on eduksi, että porukka tulee hyvin juttuun toistensa kanssa. Pelaajana Markkanen on löytänyt tuomaritehtävistä myös kokonaan uuden ulottuvuuden.

– Kentillä tulee vastaan runsaasti tuttuja eri yhteyksistä. Osaan on tutustunut yläkoululeirityksessä, osaan leireillä, osaan tuomaritehtävien kautta. Vierasjoukkueiden kautta törmää ystäviin eri puolilta Suomea, mikä myös on ihan parasta pesiksessä!

Pelaajalla hyvä pohja lähteä tuomariksi

Huippupelaajan kokemus ei automaattisesti tee hyvää tuomaria, mutta vahvan pohjan osaamiselle se luo. Markkanen kannustaa muitakin pelaajia haastamaan itsensä ennakkoluulottomasti myös tuomarina.

– Monet pelaajat eivät edes ajattele, että he voisivat lähteä tuomareiksi. Usein tarvitaan ulkopuolelta joku, joka sanoittaa potentiaalisen osaamisesi ja houkuttelee mukaan. Itse olen tosi iloinen, että kohdallani Miko Kotiniemi keksi ehdottaa tällaista ja lähti tekemään pitkäjänteistä koulutustyötä.

– Tosi hieno juttu, että esimerkiksi Rautiaiset (entiset huippupesäpalloilijat, nykyiset superpesistuomarit Kosti Rautiainen ja Immo Rautiainen) ovat lähteneet tuomareiksi. Se on tosi positiivinen ilmiö, hyvä esimerkki muillekin ja selkeästi nostanut tietoisuutta pelaajien mahdollisuudesta lähteä tuomareiksi. Rautiaiset ovat nopeasti nousseet huipulle, kun heillä on niin hyvä tietämys lajista, mikä on iso etu.

Saaga Markkanen kannustaa muitakin pelaajia kokeilemaan tuomarin roolia. Kuva: Ville Vuorinen

Tuomarina toimivalta Markkaselta on myös hyvä kysyä, mitä huippupelaaja odottaa oikeudenjakajilta.

– Tasaisuutta odotan eniten. Olkoon syöttötuomarin linja mikä tahansa sen pysyminen läpi ottelun on tärkeää. Ärsyttää kuitenkin, jos linja on semmoinen 85-senttinen. Miesten peleissä linja on matalampi, mikä on ihan ymmärrettävää.

– Pelkästään lyömiseen vaikuttavia asioita on niin paljon, ettei tuomarin kanssa voi jäädä takkuamaan. Raskainta on se, jos ottelun loppupuolella aletaan taikoa jotain ihmeellisyyksiä esimerkiksi lukkarin toiminnasta. Siihen mennessä luulisi, että mahdolliset virheet olisivat jo tulleet esiin.

Markkanen tietää itsekin, ettei tuomarin rooli aina ole helppo.

– Olen tosi armollinen tuomareita kohtaan, kun tiedän, millaista se on ja joskus virheitä vain tulee. Jos toiminta kuitenkin koko ajan on hyvin epätasaista, se on vähän raskasta pelaajallekin. Iso asia on luottaa siihen, että tuomarit toimivat pääasiassa oikein. Mailan varressa luotan, että huutaessani linjan mukaisen väärän, se myös on sitä. Jos syöttö onkin oikea, sitten menee kaikki ihan uusiksi.

Toimiva kommunikaatio tuomarin ja joukkueiden välillä helpottaa usein tekemistä. Hyvä tuomari myöntää suoraselkäisesti tekemänsä virheen, joita jokaiselle tapahtuu joskus. Sen sijaan asennepuolen on oltava joka tilanteessa kunnossa, sillä jokainen ottelu on siihen osallistuville pelaajille merkityksellinen.

– Jos tulee virheellinen tuomio, siitä voi sanoa vuoronvaihdossa. Tämä meni itseltä ohi eikä esimerkiksi tuomio syöttöön ollut linjan mukainen. Se on parempi kuin, ettei sano mitään.

– Vaikka tulisikin välillä virheitä, syöttärin (syöttötuomarin) oma asenne on tosi isossa roolissa. Meidän nelikossamme Patrik Lahti on niin jämäkkä, että jo ulkoinen olemus on sellainen, tietyllä tavalla itsevarma. Tuomariin pystyy silloin luottamaan, Markkanen huomauttaa.

Molemmat polut täynnä mahdollisuuksia

Pesäpallo tarjoaa lajin parissa monenlaisia urapolkuja. Kuten Markkasen esimerkki osoittaa, parhaimmillaan niistä useammallakin voi edetä samanaikaisesti.

– Pelaajana ajatus juuri nyt on jatkaa useampi vuosi, kun tämä on sen verran mieluista. Menen kuitenkin eteenpäin niin kuin itsestä parhaalta tuntuu, vuosi kerrallaan. Huipulla pelaaminen vie niin paljon aikaa, että siihen on sitouduttava isosti.

– Suunnitelma on kehittää itseään molemmilla suunnilla eli tuomariurankin suhteen on tavoitteita. Pelaaminen toki estää yhden sarjan viheltämisen. Sitä pitää miettiä, kun naisten Superpesis on kuitenkin aika luonnollinen polku tuomariuralla ylöspäin.

Valmennustehtävät Markkanen on päättänyt jättää ainakin tässä vaiheessa muiden kontolle.

– E-tyttöjä valmensin jonkin aikaa 2019, mutta se ei ollut oma juttuni. Minusta tulee opettaja, mihin valmennushommat toisaalta sopisivat. Enemmän tykkään kuitenkin itse pelata, ja tuomarointi on tosi mieluista. Kun arkipäivät on töissä pikkulasten kanssa, ei ehkä jaksa ihan kaikkea vapaa-aikaa viettää samoissa merkeissä.

Mahdollisuuksia kahdella muulla urapolulla löytyy niin pitkälle kuin omat rahkeet riittävät. Markkanen iloitsee nais- ja tyttötuomaritoiminnan vahvasta eteenpäinmenosta viime vuosina. Kun Suvi Kaukovalta vihelsi miesten Superpesiksen loppuottelun ja vastaanotti vuoden tuomarin pystin, viimeinen lasikatto murskattiin konkreettisestikin.

– On tosi kivaa katsoa tuomariohjelmaa ja nähdä mukana tosi paljon nais- ja tyttötuomareita. Kun naisia on päässyt miesten Superiin asti, huomaa, että kaikki on mahdollista. C-tasollakin meitä on useita. Kun ympäristö on kehittävä, mahdollisuuksia päästä eteenpäin löytyy ihan varmasti, Markkanen päättää.

Roihuttarien tiistain kotiottelussa porilaista Pesäkarhuja vastaan teemana on tuomaritoiminta, kun pääkaupunkiseudulla vaikuttava tuomarikerho Pp. Tuomarit ry Helsingistä juhlii 70-vuotista taivaltaan. Ottelun ennakkoliput ovat myynnissä Roihun verkkokaupassa.