Valitse sivu

Ammattitutkinto on 4-tason valmentajatutkinto, jonka suorittaneet voivat toimia valmennuksen työtehtävissä urheiluseuroissa kilpa- ja huippu-urheilussa, yksilö- ja joukkuelajien valmentajana, erilaisissa valmennuksen toimintaympäristöissä, ammattilaisurheilun organisaatioissa, valmennuskeskuksissa ja urheiluakatemiavalmentajana.

Tutkintokoulutus suoritetaan oman valmennustyön ohessa, ja se on mahdollista tehdä oppisopimuksella. Opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämisen suunnitelma (HOKS), joka sisältää osaamisen hankkimisen suunnitelman, urasuunnitelman ja suunnitelman osaamisen osoittamisesta. Tutkintokoulutus koostuu mm. valmentajan itsensä kehittämisen taitojen lisäksi psyykkisen valmentamisen kokonaisuudesta, taitovalmentamisen suunnittelusta, liikunta- ja urheilufysiologiasta, lajiosaamisen kehittämisestä sekä harjoittelun seurannan suunnittelusta.

Tutkintoon kuuluu 8–10 kahden tai kolmen arkipäivän lähijaksoa. Etäjaksot ovat valmennusjaksoja, joissa toteutetaan oppimistehtäviä ja suoritetaan työssäoppimista omia valmennettavia valmentamalla. Kokonaisuudessaan koulutuskokonaisuus kestää yhteensä noin 1,5 vuotta.

‒ Kokonaisvaltainen osaaminen on entistä tärkeämpää modernille pelinjohtajalle ja valmentajalle. Pelinjohtamisen ja valmennuksen ohessa mm. toimintaympäristön rakentaminen ja valmennustiimin johtaminen ovat oleellisia vaateita. Maailma, urheilu ja pesäpallo muuttuvat koko ajan ‒ jatkuva oman osaamisen kehittäminen on huipulle pääsyn ja siellä pysymisen elinehtoja. Kuortaneen VAT:ssa yleistä valmennusoppia peilataan koko ajan huippupesäpallon vaateisiin, oli puhe sitten fyysisistä ominaisuuksista, taidosta, taktiikasta, psyykestä, ravinnosta, levosta, johtamisesta tai toimintaympäristöstä. Kuortaneella pesäpalloon liittyvää kokonaisvaltaista valmennusosaamista on roppakaupalla, kertoo Pesäpalloliiton koulutuspäällikkö Perttu Hautala.

Myös Kuortaneen Urheiluopistolla ollaan innoissaan uudesta pesäpallon ammattivalmentajatutkinnosta:

‒ Olemme innolla kehittämässä suomalaista pesäpallokulttuuria ja valmennusosaamista yhdessä eteenpäin pyrkivien valmentajien kanssa, hienoa että voidaan olla tässä mukana, koulutuspäällikkö Jorma Lilli iloitsee.

‒ Pesäpallovalmentajia on siirtynyt paljon myös muihin lajeihin tai liikunta- ja urheiluorganisaatioihin. Valmentajan ammattitutkinto antaa erinomaiset eväät tehdä nimensä mukaisesti valmentamisesta ammatti, Hautala päättää.

Jos tutkinto tai tutkinnosta lisää kuuleminen kiinnostaa, olethan yhteydessä (ilman sitoumuksia) 1.6. mennessä:

Perttu Hautala, 040 562 4846, perttu.hautala@pesis.fi

Kimmo Yli-Jaskari, 040 066 5236, kimmo.yli-jaskari@kuortane.com