Valitse sivu

Nuoret pelaavat, nuoret viheltävät. Pesäpalloleireillä on jo kymmeniä vuosia toteutettu periaatetta, joka avaa nuorille mahdollisuuksia oppia tärkeitä tietoja ja taitoja sekä urheilua että ylipäätään elämää varten. Tuomareiden ilmoittautuminen tulevan kesän leireille on hyvässä vauhdissa osoitteessa ttk.pesistulokset.fi/ilmoittaudu.

Helsingissä lapsuutensa viettänyt, nykyisin keskisuomalaisessa Karstulan kunnassa liikunnanopettajana työskentelevä Jan Karjalainen muistelee lämmöllä kokemuksiaan leireiltä.

– Tuomareiden yhteisöllisyys on tosi vahvaa ja se vielä paranee leiriviikon aikana. Tuntui aina, että viikko meni hirmuisen nopeasti. Vapaa-ajan aktiviteetteja on paljon, yhdessä päästään tekemään ja juttelemaan sekä näkemään kavereita toiselta puolelta Suomea. Leireiltä on paljon tullut ystävyyssuhteita, jotka kestävät aikaa.

– Kynnys tulla mukaan on matala. Onnistumisen kokemuksia saadaan ja yhteisöllisyys syntyy helposti yhteisen tekijän kautta – pesis yhdistää ja tuomarointi yhdistää, painottaa vuoden nuoreksi superpesistuomariksi pesäpallon juhlavuonna 2022 valittu Karjalainen.

Kokonaisvaltainen ymmärrys pesäpallosta on hyödyksi ja vie uralla eteenpäin, oli rooli mikä tahansa. Tuomaritehtävät tukevat omalla tavallaan kehittymistä pelaajana ja pelinjohtajana.

– On aina hyödyllistä saada eri näkökulmia lajiin. Katsoja katsoo peliä omasta näkökulmastaan, pelaaja omastaan, pelinjohtaja ja tuomari omistaan. Tuomaritoiminta kasvattaa yleistä lajiymmärrystä tosi paljon, vaikka kaikista ei tule eikä tarvitsekaan tulla huipputuomareita. Lajiymmärrys voi antaa jotain sellaista, jota ei muualta saa – niin kuin tuomarointi yleensäkin, huomauttaa Jyväskylässä ensimmäiset pesäpallo-oppinsa ammentanut Jan Brandt.

Ensimmäistä kertaa ison yleisön edessä

Valtaosalla huipulle nousevista tuomareista on tausta leireiltä. Jo itsessään hienojen kokemusten joukosta nousee erityisiä huippuhetkiä, joita kelpaa myöhemmin muistella.

– Jyväskylän Suurleiri 2015 ja poikien kilpasarjan finaali. Pääsin sen pelituomarina viheltämään. Samalla tiesin, että leiri oli viimeinen itselle. Mahtavampaa huipennusta olisi tuskin voinut kuvitella! Leiri meni kokonaisuudessaan tosi hienosti ja palautteet olivat järjestäen hyviä, mikä palkittiin finaalipelillä. Sekin sujui hyvin, joten omaan leirisuoritukseen sai todella olla tyytyväinen, Karjalainen kertaa.

Leireillä on mahdollisuus päästä aistimaan suuren urheilujuhlan tuntua. Katsomot täyttyvät Itä-Länsi-otteluissa, mikä on niin pelaajille kuin tuomareille uusi ja aina valtavan upea kokemus.

– Siilinjärvellä järjestettiin Tenavaleiri kesällä 2009. En ollut ihan hirveän montaa leiriä vielä tätä ennen käynyt, mutta tulin siellä valituksi poikien kilpasarjan Itä-Länteen syöttötuomariksi. Se oli ensimmäinen kokemus viheltää ison yleisön edessä, vaikka katsojat lähinnä olivatkin leiriporukkaa. Tuo kokemus tulee itselle yhä elävästi mieleen, kun Mantulla (Mantun kenttä Siilinjärvellä) kotipesään astelee, Brandt kertoo.

Leirien Itä-Länsi-ottelut ovat hienoja tapahtumia, joissa pelaajat ja tuomarit saavat usein kokemuksen toimimisesta ison yleisön edessä. Kuva: Saimi Airaksinen

Leirit innostavat jatkamaan lajin parissa. Superpesikseen noussut tuomarikaksikko kohtaa pääsarjassa myös leireiltä tuttuja pelaajia.

Jesse Eskelinen on jäänyt mieleen Seinäjoen Nuorisoleiriltä 2012. Siellä vihelsin syöttötuomarina poikien kilpasarjan puolivälierän. Jesse oli silloin ikäluokkansa huippulukkari ja haastoi syöttötuomaria ihan eri tavalla kuin muut ikäisensä. Finaaliin en silloin päässyt, kun oma veli (Atte Brandt) pelasi, Brandt kertoo.

Jyväskylän Suurleirin 2015 loppuottelussa nähtiin useita pelaajia, joista pesäpalloa seuraava kansanosa kohisee yhä. Esimerkiksi nimet Juho Heikkala, Konsta Kurikka, Aleksi Lassila, Perttu Olli, Antton Peltomäki, Rasmus Surakka, Lauri Vihriälä, Mikko Vihriälä sekä kenttää joka puolelta moukaroinut Perttu Ruuska ovat hyvin tuttuja Superpesiksen seuraajille.

– Finaalissa kohtasivat Vimpelin Veto ja Pesä Ysit (Lappeenranta). Perttu Ruuska pelasi siinä ja oli aika ylivertainen. Kovia siivuja laittoi Koskenharjun kentällä Jyväskylässä, Karjalainen muistaa.

Osa leiritutuista jatkaa myös tuomarin polulla eteenpäin.

– Joidenkin kanssa on päässyt viheltämään leireillä, joidenkin kanssa nyt sitten ylempiä sarjatasoja. Aina on yhtä kivaa tavata tuttuja kentillä eri rooleissa. Ihan kuin leireillä meillä on tavattaessa hirveän hauskaa – nauru raikaa ja on hyviä juttuja. Leirit ovat jättäneet hienoja muistoja, joita on mukava palautella mieliin jälkeenpäin. Kokonaisuudessaan tosi positiivinen kuva on leireiltä jäänyt, Karjalainen suitsuttaa.

”Kannattaa ottaa vaan ja lähteä”

Nuorisotuomarille leiri tarkoittaa sopivassa suhteessa mukavaa yhdessäoloa ja vapaa-aikaa sekä tuomaritehtäviä. Ainakin osassa otteluista toimii tukena kokenut tuomaritarkkailija, joka antaa hyviä vinkkejä eteenpäinmenoon tuomarina.

– Leirit tarjoavat ison kehittymisen paikan. Leiriviikon aikana pääsee parhaimmillaan viheltämään parikymmentä peliä ja vieläpä eri tuomareiden kanssa, mikä on hyvin opettavaista. Ammattitaitoisilta tuomaritarkkailijoilta on saanut tosi hyviä neuvoja ja oppeja, joita pääsee heti viemään käytäntöön. Sitä kautta on pystynyt jo leirin aikana kehittämään itseään.

– Paljon tulee rutiinia ja toistoja. Parhaimmillaan oman kehittymisen huomaa ihan muutaman päivän aikana, mikä on todella merkittävää ja iso juttu, Karjalainen alleviivaa.

Kun sijoittumiset, vihellykset ja muut perusasiat oppii, ne tulevat vähitellen kuin selkäytimestä. Sen jälkeen tuomarin on helpompi keskittyä ja varautua mahdollisiin vaativampiin tilanteisiin.

– Toistot tekevät pitkässä juoksussa sen, että pääsee eteenpäin ja kehittyy. Eteenpäinmeno vain yksinkertaisesti vaatii toistoja. Pelaamaan oppii pelaamalla ja tuomaroimaan oppii tuomaroimalla. Leireillä saa keskitetysti toistoja ja palautetta omasta tekemisestään – konsepti on erinomainen, Brandt säestää.

Turvallisuus on ehdoton prioriteetti leireillä. Vastaavasti häirintään ja epäasialliseen käyttäytymiseen puututaan Pesäpalloliiton ohjeistusten mukaisesti välittömästi, jos sellaista havaittaisiin. Leirien tuomariorganisaatioissa on luotettavia aikuisia, joiden puoleen voi aina luottamuksellisesti kääntyä.

Karjalainen ja Brandt kannustavat kaikkia pesäpallossa mukana olevia nuoria antamaan mahdollisuuden tuomaritoiminnalle.

– Rohkeasti mukaan leireille! Vaikka ei löytyisi ketään kaveria omasta seurasta leirille, yksinkin voi lähteä. Viikon aikana sieltä löytyy varmasti kavereita, Karjalainen vakuuttaa.

– Kannattaa lopettaa miettiminen, sen sijaan ottaa vaan ja lähteä. Sanokaa äiskälle ja iskälle, että tuo leiri ja tuo viikko, sinne lähden. Moni on tämän jälkeen löytänyt itsensä useammaltakin leiriltä, Brandt muistuttaa.

Aikuisille pesäpalloaktiiveille leirit tarjoavat monipuolisia tehtäviä, kuten tuomaritarkkailijana toimiminen. Ilmoittautuminen on käynnissä, samoin kuin tuomareiden vastaava, osoitteessa ttk.pesistulokset.fi/ilmoittaudu.

Hieno haaste alkavaan kauteen

Karjalainen ja Brandt ovat myös Keski-Suomen tuomarikouluttajina kantaneet korteaan kekoon tulevien tuomarisukupolvien puolesta. Samalla vauhti kiihtyy kaksikon omalla tuomaripolulla, jonka osalta matka on vielä pahasti kesken. Esimerkki löytyy läheltä, kun molemmat ovat kulkeneet pesätuomareina kaikkien aikojen kokeneimman tuomariparin Tommi Nupponen-Ossi Muurainen matkassa.

– Tavoitteena on ehjä ja tasalaatuinen kausi. Haluamme olla sarjan ja otteluiden edellyttämällä tasolla. Pudotuspelipaikkaa tavoittelemme, Karjalainen sanoo ytimekkäästi.

Jan Karjalainen, Jan Brandt, Kalle Lampinen, Väinö Virkkunen ja Mira Yli-Mutka olivat tuomariviisikkona naisten superpesisottelussa Manse vs. Mailattaret Vaasassa viime vuoden kesäkuussa. Kuva: Pasi Kettunen

Nuorelta tuomariparilta löytyy jo kokemusta kovista otteluista. Karjalainen ja Brandt vihelsivät naisten loppuotteluita kahdella edellisellä kaudella. Debyytti miesten Superpesiksessä peli- ja syöttötuomareina toteutui kahdessa ottelussa viime kaudella. Seuraavaksi ovat tähtäimessä pudotuspelit.

– Olemme tasapainoinen ja tasalaatuinen pari, se on ollut meidän vahvuutemme. Molemmat hoidamme oman tonttimme ja suoritamme tasaisesti ottelusta toiseen hyvällä tasolla.

– Uutena parina miesten Superpesiksessä meidän pitää siirtää alempien tasojen osaamisemme uudelle sarjatasolle. Miesten Superpesiksessä on 12 tuomariparia, joista haluamme olla niiden joukossa, jotka runkosarjan jälkeen jatkavat. Pudotuspelipaikkaa lähdemme jahtaamaan. Pitkässä juoksussa haluamme olla parhaita, tämä on kuitenkin kilpailullista toimintaa meillekin, Brandt tiivistää lopuksi.

Tuomari-ilmoittautuminen kaikille valtakunnallisille leireille ja alueleireille on käynnissä osoitteessa ttk.pesistulokset.fi/ilmoittaudu. Ohjeet ilmoittautumiseen sekä lisätietoa mm. valtakunnallisten leirien tuomaripalkkioista löytyy tämän sivuston aiemmasta uutisesta.