Ilmoittautuminen tuomariksi tai tuomaritarkkailijaksi (täysi-ikäiset) valtakunnallisille leireille alkaa 1.4. kello 12 osoitteessa ttk.pesistulokset.fi/ilmoittaudu. Alueleirien tuomari-ilmoittautuminen on jo käynnissä samassa osoitteessa, sivun alaosasta löytyvistä linkeistä.

Kaikki leirit ovat avoimia jokaiselle alle 18-vuotiaalle nuorisotuomarille sekä poikkeusluvalla yli-ikäisillekin eikä aiempaa tuomarikokemusta välttämättä tarvita. Suosittelemme kuitenkin aloittaville tuomareille ensisijaisesti F-G-ikäisten pelaajien Naperoleiriä ja E-ikäisten Tenavaleiriä sekä kokeneemmille tuomareille D-ikäisten Suurleiriä ja C-ikäisten Nuorisoleiriä. Ilmoittauduthan leirille silti mahdollisimman ajoissa, sillä leirien paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Leirien Itä-Länsi-otteluissa on suuren urheilujuhlan tuntua. Kuva: Iida Hakala

Ilmoittautumisohje tuomareille

1) Selvitä, onko omasta seurastasi lähdössä juniorijoukkue leirille ja ilmoittaudu mahdollisesti leirille tämän joukkueen tuomarina. Olethan tarkkana joukkueen nimen kanssa, jos seurasta on lähdössä leirille useampi joukkue. Linkitystä joukkueeseen ei kuitenkaan välttämättä tarvita. Kaikki nuorisotuomarit ovat tervetulleita leireille ja saavat tuomaripalkkion (Naperoleiri 50 €, Tenava- ja Suurleiri 100 €, Nuorisoleiri 150 €).

2) Täytä ilmoittautumislomake osoitteessa ttk.pesistulokset.fi/ilmoittaudu. Muistathan kertoa mahdollisista sairauksistasi ja allergioistasi (ruoka-aineet, lääkkeet, siitepölyallergiat, kenttien materiaaleihin liittyvät allergiat yms.), jotka leiriorganisaation on tärkeää tietää. Ilmoittaudu mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, sillä leireille otetaan tuomarit mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Myös seurasi saa suuremman palautuksen joukkue- ja tuomarimaksustaan, kun tuomari-ilmoittautuminen on tehty viimeistään 15.5. Ilmoittautuminen sulkeutuu viimeistään 12.6. Ilmoita lomakkeelle toimiva puhelinnumero ja sähköpostiosoite, jota luetaan kesän aikana. Leirin organisaatio käyttää tietoja kertoessaan ajankohtaisista leiriin liittyvistä asioista.

3) Tuomaripalkkion tuomarille maksaa seura, jonka joukkueen mukana tuomari on ilmoittautunut leirille. Jos tuomaria ei ole liitetty joukkueeseen, palkkiomaksu hoidetaan ensisijaisesti oman seuran kautta.

4) Varmista ennen leiriä, että lisenssisi ja vakuutusturva ovat kunnossa. Uuden kauden lisenssit hankitaan Suomisportista 3.4. alkaen. Selvitä omasta seurastasi mahdollisuus kuljetukseen leiripaikkakunnalle. Joukkueiden suositellaan lähtevän paluumatkalle aikaisintaan, kun tuomari on viheltänyt leirin viimeisen ottelunsa.

Leireiltä arvokasta oppia turvallisessa ympäristössä

Leirit innostavat nuoria tuomareita siinä missä pelaajiakin. Tuomarina saat uuden näkökulman peliin, ymmärrät tuomarin reaktioita eri tilanteissa sekä opit niin päättäväisyyttä kuin vuorovaikutustaitoja ja ryhmässä toimimista. Leireillä ammentamastasi osaamisesta on valtavasti hyötyä muissakin rooleissa pesäpallokentällä.

Leireillä ovat voimassa turvallisen tilan periaatteet. Häirintää, kiusaamista ja epäasiallisuutta tai sellaiseksi koettua käyttäytymistä ei suvaita missään muodossa. Leirin tuomariorganisaatiossa on mukana luotettavia aikuisia, joiden puoleen tuomari voi luottamuksellisesti kääntyä kaikissa tilanteissa. Epäonnistumista ei tarvitse pelätä, vaan päinvastoin – leirit tarjoavat kaikille osallistujille onnistumisen mahdollisuuksia.

Kentillä nuorten tuomareiden tukena toimivat tuomaritarkkailijat, jotka antavat myös ohjeita ja vinkkejä tuomarina toimiseen. Tarkkailijaksi on mahdollisuus lähteä kokeneella aikuistuomarilla tai pitkään pesäpallopelin parissa mukana olleella toimijalla. Lisätietoa antavat leirien tuomariorganisaatiot. Tarkkailijoiden ilmoittautuminen alkaa samoin osoitteessa ttk.pesistulokset.fi/ilmoittaudu lauantaina 1.4. klo 12.