Valitse sivu

Pesäpallon pelisääntöjen mukaisesti tuomareiden tehtävä on puuttua epäurheilullisiin rikkeisiin. Selvästä epäurheilijamaisuudesta on rangaistuksena yhden pisteen varoitus.

– Halli-SM-loppuottelussa tunteet lämpenivät molemmin puolin. Vedon pelinjohtajan Tomi Niskasen vuorovaikutus tuomaristoa kohtaan oli epäurheilijamaista, minkä Niskanen on myös jälkikäteen rehellisesti myöntänyt. Annamme julkisen huomautuksen ja huomautamme samalla kaikkia joukkueita asianmukaisesta käyttäytymisestä tunneherkimmissäkin tilanteissa. Huippupelaajat ja -pelinjohtajat ovat esikuvia lapsille ja nuorille, muistuttaa Pesäpalloliiton kilpailupäällikkö Juha Kuoppala.

– Olen pahoillani ja harmissani omasta toiminnastani ottelun aikana – sellainen ei ottelutapahtumaan mitenkään kuulu. Olen ollut yhteydessä ottelun pelituomariin ja pyytänyt henkilökohtaisesti anteeksi toimintaani, Niskanen kertoo.

Pesäpalloliiton tuomaripäällikkö Joona Tervonen korostaa tuomareiden vastuuta kitkeä mahdollisia epäurheilijamaisuuksia jo kentällä itse tilanteissa.

– Tuomareilla on jo pelisääntöjen mukainen velvollisuus puuttua epäurheilijamaiseen käyttäytymiseen. Urheilu on täynnä tunteita ja niin pitääkin olla, mutta henkilökohtaisuuksiin ja epäasiallisuuksiin lajissa on nollatoleranssi. Ottelun tuomareiden kanssa tilanne on käyty läpi. Keskustelun pohjalta olemme yhdessä todenneet, että yhden pisteen varoitus olisi ollut paikallaan.

Myös epäselvissä tilanteissa sisäjoukkueen pelaajien tulee pysyä kotipesän uloimman kaaren takana ja ulkojoukkueen pelinjohtajan omalla alueellaan, jotta aktiivinen pelitilanne saa jatkua. Muussa tapauksessa rangaistuksena on yhden pisteen varoitus pelinjohtajalle.