Valitse sivu

Pitkään pesäpallossa mukana ollut imatralainen Matti Mansikka aikoo viettää 70-vuotissyntymäpäiväänsä Tanhuvaarassa pesäpallon yläkoululeirillä. Suurempia juhlia ei ole tällä kertaa tarkoitus järjestää.

Pesäpalloliitto haastatteli Mansikkaa myös kymmenen vuotta sitten, kun vietettiin miehen kuusikymppisiä. Tuolloin synttäreitä juhlittiin juuri valmistuneella Aviasport Areenalla. Silloinkin oltiin leiritunnelmissa, käynnissä oli C-nuorten pesäpallon lajileiri, ja Mansikan herätyksenä toimi onnittelulaulu lajileirin osallistujilta.

Kymmenen vuotta sitten oli kalenterissa luvassa Lukkari Campia, C-ikäisten lajileiriä, D-junioreiden pesispäivää ja C-junioreiden pesisleiriä.

Vuonna 2023 tahti on miltei yhtä kova. Kiinnostus ja intohimo pesäpalloa kohtaan eivät osoita laantumisen merkkejä.

‒ Vuodenvaihteessa järjestettiin jälleen Tanhuvaaran Lukkari Camp, nyt jo 13. kertaa. Lisäksi luvassa on yläkoululeirityksiä ja sisäpelileirejä, Mansikka sanoo.

Mansikka on ollut mukana luomassa lasten ja nuorten leirityksistä maankuulua konseptia. Mies on edelleen mukana Imatran Pallo-Veikkojen Superpesiksen toiminnassa koordinoimassa valmentamisen kokonaisuutta.

‒ Virallisestihan olen ollut ”vanhuuseläkkeellä” jo seitsemän vuoden ajan, mutta katsotaan, olenko mie mukana vielä kymmenen vuoden päästäkin. Hommia tehdään, jos terveyttä ja mielenkiintoa riittää, Mansikka kertoo.

MM-Coach-yritystään pyörittävä Mansikka on viimeisen 10 vuoden aikana toiminut valmennuksen parissa myös Lappeenrannan Pesä Yseissä sekä Pesäpalloliiton itäisen alueen johtoryhmässä vuosina 2007–2020 vastaten erityisesti koulutuksesta. Hän on pitänyt Pesäpalloliiton valmentajakoulutuksia (junioripesisvalmentaja-, nuorten pesisvalmentaja- ja lajivalmentajatutkinnot) aina 90-luvulta viime vuosiin asti sekä osallistunut vuosittain luennoitsijana valmennuskoulutuksiin.

Mansikka sai kipinän pesäpalloon jo 10-vuotiaana, kun katseli naapurustossa asuneen Imatran Pallo-Veikkojen pelaajan Lauri Tyyskän otteita. Junioripelaaja Mansikka löysi tiensä IPV:n harjoituksiin vuonna 1963. Hän pelasi 16-vuotiaaksi saakka.

‒ 70-luvulla piipahdin hetkeksi yleisurheilun puolelle, mutta palasin takaisin IPV:hen ja siitä asti olen ollut erilaisissa valmennushommissa pesäpallon parissa, niin Etelä-Karjalassa kuin myös muualla Suomessa. Oman MM-Coach-yritykseni perustin vuonna 2008.

Mansikka oli Imatran Pallo-Veikkojen mukana voittamassa Suomen mestaruuksia kausilla 1986 ja 1991 valmennuspuolella.

Mansikan mukaan pesäpallossa on tapahtunut viime vuosina paljon hyvää.

‒ On hienoa, että esimerkiksi junioripuolelle on saatu yläkoululeiritys, urheiluakatemia ja liikuntaluokat pyörimään mallikkaasti. Pitää muistaa ja antaa suuri tunnustus etenkin pesäpallon valtakunnalliseen leiritoimintaan monissa ikäluokissa. Vaikka koronapandemia vavisuttikin maailmaa, niin pesis selvisi siitä kohtuullisen hyvin. On mahtavaa, että tyttöjä on myös niin paljon pesäpallossa mukana ja heidän määränsä kasvaa koko ajan, naispesäpallo kerää myös upeita katsojamääriä, eniten koko Suomessa.

Mansikka haluaa päättää haastattelun kiitoksiin.

‒ Pesis on ollut minulle tärkeä asia aina ja tulee olemaan jatkossakin. On hienoa, kun on saanut olla yhdessä pesisväen kanssa viemässä lajia eteenpäin. Pesäpallo tulee tästä vielä kehittymään. Se on suomalaisille tärkeä laji, jonka asemaa tulee pitää yllä. Haluan etenkin kiittää niitä useita tahoja ‒ kuten vanhemmat, perhe, seurat, lukuisat pelaajat ja joukkueet, Pesäpalloliitto, alueet ‒ jotka ovat mahdollistaneet minulle tämän pitkän ajan rakkaan lajimme parissa.