Näitkö koskaan Kirin Kalevi Luomaa lyömässä palloa Ankkurien polttaja Pekka Peltomäelle tai päinvastoin? Tuskin näit!

Kun Pesäpalloliitto nimesi kesällä Itä–Lännen yhteydessä Kunniagalleriaansa 24 uutta jäsentä, yksi heistä oli alajärveläislähtöinen, nykyinen jyväskyläläinen Kalevi Luoma, 72.

Kaksi Suomen mestaruutta voittanut Luoma edusti pelaajana pääsarjatasolla Seinäjoen Maila-Jusseja, Alajärven Ankkureita ja Jyväskylän Kiriä. Lisäksi hän toimi kasvattajaseurassaan AA:ssa vuonna 1999 päättyneellä viuhkamiehen urallaan pelinjohtajana neljässä pääsarjaseurassa.

– Urallani oli monia hyviä vuosia, mutta ehdottomasti paras oli 1977. Lautaskammon iskeminen edellisenä kesänä pani miettimään, mutta näyttämisen halu kasvoi suunnattomaksi, muistelee alkuperäisen lukkarin tonttinsa lautaskammon jälkeen ykkös- tai kolmosvahdin paikkaan vaihtanut Luoma.

Luomalle lautaskammo ei ole ollut yhtä herkkä puheenaihe kuin joillekin lukkarin ammattitaudin kokeneille.

– Kyllähän sitä syöttämistä yritettiin ja yritettiin, mutta tuntui, ettei olisi osunut lautaseen, vaikka olisi saanut pudottaa pallon alaspäin!

Omimmillaan Luoma oli sisäpelissä, yleensä numero kolme hihassaan. Joskus toimittaja tuli kysyneeksi Luomalta määritelmää sisäpeliroolilleen. Se oli lyhyt ja ytimekäs.

– Vastasin, että kaks näppiä ja koppi!

Vuonna 2018 Luoma teki nuorimmille junioreille suunnatun lajioppaan samalla nimellä. Niitä löytyy häneltä yhä myytäväksi.

Tarinoita Luomalta riittäisi kirjaksi asti.

– Kansakoulussa pelattiin kaikki välitunnitkin pesäpalloa. Joskus nukuin räpylä tyynyn alla. Vahvin ominaisuuteni oli kova innostus. Parin kilometrin koulumatkalla ei ollut kiven kiveä tien laidassa, mutta pellolla sitäkin enemmän. Kuulemma sähköpylväissä ei ollut nupin nuppia ehjänä, kuvailee Luoma Arto Pietilän 1990-luvun puolivälissä kirjoittamassa teoksessa Pesiksen legendat.

Kärkilyöntien laskeminen aloitettiin 1977. Luomalla oli tuossa vaiheessa takanaan viisi pääsarjakautta. Luoma oli kolme ensimmäistä kesää synonyymi kärkilyönnin määritelmälle. Hän hallitsi tilastoa kesät 1977–79 ja voitti sen 1980-luvullakin kahdesti.

Kirillä alkoi 1976 neljän mitalin putki, mutta väri oli vielä tuossa vaiheessa himmeämpää luokkaa. Mestariksi jyväskyläläiset nousivat 1982.

– Se oli sykähdyttävä hetki. Voitto ratkesi mitalisarjan pelissä lauantaina Imatralla. Pelin jälkeen kaikki oli yhtä myllerrystä.

Luomaa ei lannistanut edes lyhyeksi parikymppisenä jäänyt loikkaus AA:n päävastustajan SMJ:n riveihin. Hän lukkaroi vain kauden avauspelissä Ulvilassa, kun edelliskauteen uransa lopettanut Maila-Jussien lukkari Reijo ”Reksi” Salo palasikin kentille. Siihen aikaan vaihtomiehet eivät juurikaan peliaikaa saaneet, mutta kesä tuotti Luoman tilastoihin 15 pelattua ottelua, viisi lyötyä ja 15 tuotua juoksua.

– Sinä kesänä kokeiltiin jokerisääntöä. Jos joukkue valitsi aloittavan sisävuoron (pelissä oli tuolloin yhdeksän vuoroparia ja aloittava sisävuoro kesti pelin loppuun asti), vuoron ensimmäiseksi lyöjäksi sai laittaa lyöntivuorossa olleen tilalle jonkun vaihtopelaajista. Onneksi ryhmässä oli enemmänkin nuorta alajärveläistä hitaampia, Luoma hymähtää.

Luoma palasi vielä kotiseudulleen nostamaan Ankkurit pääsarjaan, jossa pelasikin AA-paidassa kesän 1973. Sen jälkeen kutsui Jyväskylä. Sieltä löytyi toinen elämäntyö Jyväskylän yliopistolla, aluksi virastovahtimestarina ja 34 vuotta viestinnän puolella yliopiston liikelahjoista ja pr-tuotteista vastaavana henkilönä.

Luoman kasvattajaseura AA menestyi myös hyvin 1980-luvulle siirryttäessä. Kirin ja AA:n kohtaamiset olivat Luomalle erityisiä otteluita.

– Niissä peleissä oli himpun verran näyttämisen halua. Kun lähdin Jyväskylään, teimme kuitenkin Pekka Peltomäen kanssa sopimuksen, ettemme lyö toisillemme. Kumpikaan ei koskaan lyönyt juoksua toisen nenän edestä, ei edes yrittänyt! Harva asiaa varmastikaan pelivuosinamme huomasi, mutta ei sitä ollut tarkoitus uran aikana kertoa julki.

Yhden kerran Luoma joutui sopimuksen takia tiukkaan paikkaan.

– Kirin pelipalaverissa pelinjohtajamme Reijo ”Hepeli” Salo käski minun lyödä tietyssä tilanteessa varren kaukana pelaavaa polttaja Peltomäkeä kohti. En halunnut kertoa asiaa koko joukkueen kuullen, joten kerroin Hepelille palaverin jälkeen sopimuksestamme. Hän virnisti ja sanoi, että lyö sitten muualle.

Yksi sopimus Peltomäen kanssa ei Luoman mukaan pitänyt.

– Olimme sopineet lopettavamme pelaamisen kesään 1984. Pidin lupauksestani kiinni. Pekka palasi pelaamaan vielä kaksi kesää.

Huonosti eivät menneet Luomaltakaan kesät 1985 ja 1986. Kiri houkutteli hänet pelinjohtajakseen. Tuloksena oli kaksi himmeämpää SM-mitalia ja pakkoraossa kieltämättä myös pari lyöntivuoroa pelaajana.

Luoman pelinjohtajaura sisälsi kausia Kirissä (1985–88 ja 1997), Loimaan Palloilijoissa (1990–92), Vimpelin Vedossa (1996) ja Alajärven Ankkureissa (1999).

Samoihin aikoihin Luoma oli myös kolumnistina Suomen Urheilulehdessä ja Iltalehdessä. Mitä nykypesäpalloilussa pitäisi muuttaa?

– Aina kun jotain ehdotin, tuli turpiin, joten ollaan nyt hiljaa!

Peliaikanaan Luoma ei lenkkeilystä nauttinut. Nyt tilanne on toinen. Leskimiehen päiväohjelman määrää pitkälti kahdeksanvuotias Juppe.

– Suomenpystykorvaa on lenkitettävä tosissaan. Parin lyhyemmän pisulenkin lisäksi kahdesti päivässä käydään vähintään puolen tunnin lenkillä. Varmasti en lähtisi mihinkään sauvakävelylenkille ilman koiraa, Luoma virnistää.

Koiranrodun valinta perustuu Luoman metsästysharrastukseen.

– Linnustusaika päättyi jo Keski-Suomessa, koska täällä on sen verran vähän metsäkanalintuja. Kun olisi saanut metsästää, lintuja ei näkynyt. Nyt niitä teeriä kyllä on polkujen varsilla, kun Jupen kanssa liikutaan, Luoma hämmästelee.

Kirin vuoden -82 ja -84 mestarijoukkueen pelaajat kokoontuivat kesällä 2022 Kirittärien otteluun muistelemaan 40 vuoden takaista kultaista aikaa. Takarivissä vasemmalta Tapio Rauhamäki, Erkki Korhonen, Jari Koski, Jukka Nyrhinen, Kalevi Luoma, Unto Poikolainen, Risto Tuominen, Jarmo Korhonen, Matti Orava ja Rauno Sauro sekä alarivissä vasemmalta Pekka Huhtala, Jari Ahola, Jouni Mutikainen, Kari Mähönen, Jari Taipale ja Juha Saukkonen. Kuva: Risto Urrio

KALEVI LUOMA

  • Syntynyt 10.9.1950
  • Seurat pelaajauralla: Alajärven Ankkurit, Seinäjoen Maila-Jussit, Jyväskylän Kiri, jyväskyläläinen Hongikon Nuorisoseuran Urheilijat ikämiehissä ja Helsingin Ykköset, jonka väreissä Luoma voitti yli 45-vuotiaiden SM-pronssia vielä 2010
  • Seurat pelinjohtajana: Jyväskylän Kiri, Loimaan Palloilijat, Vimpelin Veto ja Alajärven Ankkurit
  • Pelaajana SM-tasolla (1971–86) mitalisarjoineen 314 ottelua 17+294 lyötyä ja 318 tuotua juoksua sekä 1547 kärkilyöntiä
  • Kaksi Suomen mestaruutta, neljä SM-hopeaa ja kolme SM-pronssia
  • Pelinjohtajana SM-tasolla (1985–99) yhdeksän kauden aikana 200 ottelua, yksi SM-hopea ja yksi SM-pronssi
  • Vuoden pesäpalloilija 1977 ja 1984
  • Kärkilyöntitilaston voittaja 1977, 1978, 1979, 1981 ja 1984
  • Pelannut yhdeksän Itä–Länttä ja yhdeksän Liitto–Lehdistöä

Lue lisää:

Kalevi Luoma, kunniagallerian jäsen numero 34

Uutinen: Pesislegenda Kalevi Luoma kirjoitti oppaan junioripesäpalloilijoille