Kun Pesäpalloliitto nimesi kesällä Itä-Lännen yhteydessä kunniagalleriaansa 24 uutta jäsentä, yksi heistä oli lappilaisseura Simon Kiri-Siskoista mestaruuksiin ponnistanut Henna Salmela, 50.

Salmelan urheilumatkat suuntautuivat aluksi Simosta pohjoiseen päin 25 kilometrin päähän Kemiin jääpalloilemaan, kunnes vasta täysi-ikäistyttyään Kiri-Siskojen lukkari siirtyi Oulun Lippoon mestaruuksiin johtaneelle pesistaipaleelle.

– Onnikalla mentiin Ouluun 80 kilometrin matkaa, naurahtaa nykyinen helsinkiläinen Salmela tarkoittaen bussikyytejä Pohjois-Pohjanmaan suuntaan etelään.

Salmela edusti puolitoista vuosikymmentä kestäneellä Superpesiksen urallaan Lippoa, Pattijoen Urheilijoita ja Tyrnävän Tempausta. Melkoinen merkitys taisi Salmelallakin olla siihen, että jokainen seuroista ylsi hänen kausiensa aikana SM-loppuotteluihin.

– Hyvien pellaajien kanssa pääsin pellaamaan, painottaa herttoniemeläinen, jolta kotikylän murre ei ole päässyt unohtumaan.

– Lipossa oli pidempiaikainen projekti. Pattijoella voitimme mestaruuden nousijaseurana, jollaista taitaa harvemmin tapahtua. Tyrnävällä törmäsimme finaaleissa liian kovaan Kirittäriin.

Salmela pelasi pääsarjaurastaan vuosikymmenen lukkarina ja viimeiset viisi kautta jokerina. Hänen kaiken tekemisensä taitaa kiteyttää Whatsapp-sovelluksen otsikkonsa ”Asenne ratkaisee!”

– Kesälajien urheilijat tehdään talvella ja päinvastoin, painottaa nykyinen Ava-akatemian koulutuspäällikkö Salmela.

Salmelan yhdeksän Lippo-kautta huipentuivat seitsemän mitalin putkeen. Mestaruutta Oulussa juhlittiin Salmelan lukkaroimina 1994 ja 1995. Jälkimmäinen niistä toi triplapotin, kun Salmela valittiin sekä Vuoden pesäpalloilijaksi että kolmetta kertaa peräkkäin Vuoden lukkariksi.

Ensimmäisen kolmesta lyöjäkuningattaruudestaan Salmela voitti Lipon yhdeksikön pelaajana 1999. Kaikista kolmesta Pattijoen kaudesta tuli tavallaan kultaisia, ensimmäisestä Suomen mestarina 2000 ja jälkimmäisistä jokerina voittaminaan lyöjäkuningattaruuksina.

– Ikimuistoinen kokemus oli jo pääsy Kiri-Siskojen kanssa karsimaan noususta Superpesikseen. Sain Simosta hyvän ponnahduslaudan uralleni, painottaa yleisurheilussa heittolajeja harrastanut ja kotioloissa pesäpallolla autotallin seinää uuteen muotoon viskonut Salmela.

Virallisissa tilastoissa Salmelan kasvattajaseura on Simon Kiri, koska hän pelasi vuosia poikien joukkueissa ennen naispesäpalloilua pyörittäneeseen sisarseuraan Kiri-Siskoihin siirtymistä.

Melkoinen kiitos pesäpalloilulta taitaisi olla paikallaan myös Hennan isälle Veijolle sekä tämän veljille Esalle ja Ahdille. Tyrnävällä SM-hopeajoukkue oli vuonna 2003 kuin Salmeloiden sukuyritys. Veijon tytär Henna sivalteli jokerina, Esan tytär Kaisa Salmela oli lukkari ja peliä johti Ahdin poika Seppo Salmela.

Hennan ura päättyi 33-vuotiaana. Paria vuotta myöhemmin hän muutti töiden takia Helsinkiin.

Roihuttarissa oltiin pikaisia houkuttelemaan mestari hommiin.

– Voisin olla kurkkua myöten täynnä pesäpalloilua, mutta sydämeni taitaa olla pesäpalloilun muotoinen.

Viuhkaan Salmela ei ole suostunut Helsingissä tarttumaan kuin satunnaisesti, mutta kakkospelinjohtajana hän on toiminut ja auttanut viime vuosina lähinnä Roihuttarien lukkareita.

Mitä muutoksia pesäpalloiluun kaipaisit?

– Superpesiksestä on pidettävä huolta! En olisi ainakaan lisäämässä pääsarjan joukkuemäärää. Tällä kaudella kuulin kotikatsomostamme ihan asiallisen kysymyksen, että lopetetaanko pelaaminen 20 juoksun erossa kuten junioripeleissä, Salmela hymähtää.

Siinä samaisessa pelissä Roihuttarien erinomaisesti kannustavasta katsomosta kaikui myös melkoisen huumorintajun sisältävä huuto, kun Porin Pesäkarhut lähestyi 20 juoksun johtoa.

– ARMOA!

Lähes puolitoista vuosikymmentä Roihuttarien toiminnassa Helsingissä mukana ollut Henna Salmela opastaa Roihuttarien kärkietenijä Charlotta Höglundia kesän 2022 ottelussa. Kuva: Juha Hautakangas

HENNA SALMELA

  • Syntynyt 1.2.1972
  • Seurat pelaajauralla: Kasvattajaseura Simon Kiri poikien joukkueissa, Simon Kiri-Siskot suomen- ja ykkössarjatasolla sekä pääsarjassa Oulun Lippo, Pattijoen Urheilijat ja Tyrnävän Tempaus
  • Kolme Suomen mestaruutta, neljä SM-hopeaa ja kaksi SM-pronssia
  • Pelaajana SM-tasolla (1991–2005) pudotuspeleineen 403 ottelua, 42+890 lyötyä ja 137 tuotua juoksua sekä 2188 kärkilyöntiä
  • Vuoden pesäpalloilija 1995
  • Vuoden lukkari 1993, 1994 ja 1995
  • Lyöjäkuningatar 1999, 2001 ja 2002
  • Pelannut 12 Itä–Länttä

Henna Salmela, kunniagallerian jäsen numero 44