Mynämäen Vesa teki päätöksen luopua sarjapaikastaan, joka on täytetty kilpailumääräysten § 40.1 mukaisesti. Seura oli edustettuna kahdella ylimmällä sarjatasolla kahdeksan peräkkäistä kautta, Ykköspesiksessä 2015-18 ja 2022 sekä Superpesiksessä 2019-21.Kun sarjaa pelataan kahdessa lohkossa, paikkaa tarjottiin ensimmäisenä kyseisen lohkon parhaalle pudonneelle joukkueelle. Janakkalan Janan pesäpallojaosto päätti torstaisessa kokouksessaan ottaa sarjapaikan vastaan eli seuran värit nähdään kuudennella peräkkäisellä kaudella Ykköspesiksessä.

Jana on huippupesäpallon ohella vahva kasvattajaseura, jonka tunnetuin kasvatti Superpesiksessä on tamperelaisen Manse PP.n Anna Ala-Kauhaluoma.

Tyrnävän Tempaus ja Oulunsalon Vasama aloittavat yhteistyön juniori- ja naisjoukkuetoiminnan saralla. Seurat toimittivat Pesäpalloliittoon sarjapaikkojen vaihtoa päittäin koskevan anomuksen, jonka kilpailutoiminnan ohjausryhmä hyväksyi. Näin ollen Tyrnävän Tempaus tekee paluun Ykköspesikseen välivuoden jälkeen ja Oulunsalon Vasama on edustettuna suomensarjassa. Tempaus tunnetaan vahvana naisten huippupesäpallon seurana 2000-luvulta, kirkkaimpana saavutuksenaan hopeinen SM-mitali 2003.

Päättyneen kauden naisten ykköspesisjoukkueista Haminan Palloilijat nousi Superpesikseen. Pöytyän Urheilijat puolestaan putosi Superpesiksestä sarjaporrasta alemmas. Uusina joukkueina suomensarjasta Ykköspesikseen nousevat Oulun Lippo Juniorit ja Seinäjoen Maila-Jussit. Siilinjärven Pesiksen kohtaloksi koitui putoaminen suomensarjaan. Superpesiksestä

Naisten Ykköspesiksen joukkueet 2023

Jalasjärven Jalas; Janakkalan Jana; Jyväskylän Kirittäret; Kajaanin Pallokerho; Laitilan Jyske; Lappajärven Veikot; Mailajuniorit, Kankaanpää; Oulun Lippo Juniorit; Pattijoen Urheilijat, Raahe; Pesäkarhut, Pori; Pesä Ysit, Lappeenranta; Puijon Pesis, Kuopio; Pöytyän Urheilijat; Seinäjoen Maila-Jussit; Tyrnävän Tempaus; Ylivieskan Kuula

Päivitetty joukkuelistaus 7.10. klo 13.56: Lisätty naisten Ykköspesiksen joukkueisiin Pöytyän Urheilijat