Ilmoittautuminen Pesäpalloliiton järjestämiin syksyn ja kevään koulutuksiin tapahtuu SuomiSportissa. Verkkokoulutusten määrään, ulkoasuun ja sisältöihin on tullut täysin uudenlainen ilme. Samalla tutkintorakenteet muuttuvat.

Pesäpallon valmentajakoulutus koostuu kolmesta tasosta. 1-taso on tarkoitettu aloittaville valmentajille ja juniorivalmennuksesta kiinnostuneille. 2-taso taas on suunnattu useamman vuoden valmentaneille juniorivalmentajille (juniorivalmentajapolku) tai aloittaville aikuisten valmentajille. 3-taso keskittyy lajivalmentajatutkintoon. Jatkossa jokaiseen koulutustasoon kuuluvat verkkokurssit Pesäpallovalmentamisen ydinasioita sekä Olympiakomitean Vastuullisen valmentajan verkkokurssi. Näillä kursseilla myös vanhat JPVT- ja NPVT-tutkinnot päivittyvät uuden koulutuspolun tutkinnoiksi.

Koulutuksen 1-tasolle kuuluvat näiden ja demopäivän lisäksi myös Toimiva joukkue ja Valmentaja lapsen ja nuoren kehitysvaiheissa -verkkokurssit. 2- ja 3-tason tutkintomaksuihin ja -rakenteeseen kuuluvat Strategian luominen ja toimintaympäristö sekä Psyykkiset taidot ja Harjoittelun suunnittelu -kurssit.

– Jokaiselle verkkokurssille voi osallistua kuka tahansa tutkintoedellytysten lisäksi tapahtumakohtaisesti. Halusimme luoda ulkoasultaan ja sisällöltään niin mielenkiintoisia verkkokursseja, että ne eivät tunnu pakon sanelemilta vaan päinvastoin mielekkäiltä ja inspiroivilta. Vaikka vaadittavien kurssien määrä lisääntyi, esimerkiksi 1-tasoon kokonaisuudessaan käytetty aika todennäköisesti pienenee, toteaa koulutuspäällikkö Perttu Hautala.

– Kurssit käydään läpi oppimisympäristöön rakennetuilla esityksillä, joiden sisään on rakennettu välitehtäviä. Niihin oikein vastaamalla ja palautekyselyn joka kohdan täyttämällä kurssimeriitti tulee automaattisesti. Maksuton Vastuullisen valmentajan verkkokurssi todennetaan lähettämällä kurssimerkintä liitetiedostona. 1-tason demopäivä tulee kahden kaikille kuuluvan kurssin ohella osaksi myös niin sanottua aloitustasoa, koska laji- ja pelitaitojen ja ominaisuusharjoittelun perusteet on osattava opettaa G- ja F-ikäisille – näin myöhemmällä iällä taitoja on entistä helpompi harjaannuttaa. Demopäiviä järjestetään runsaasti ympäri maata pesispiireistä kaikille tuttujen kouluttajien, kuten Sami Partasen ja Eero Pitkäsen, johdolla, Hautala jatkaa.

2-tason koulutuksen tutkintomaksuun sisältyvät jokaisen järjestävän paikan (Vuokatti, Kuortane, Varala, Joensuu) yhtenä viikonloppuna pidettävät teemakoulutukset Vesa Tervon (lyönti), Jyrki Boreniuksen (heitto) ja Joni Rytkösen (etenemistaito) johdolla.

– Lyönti- ja heittovoima sekä eteneminen korostuvat nykypäivän pesiksessä. Mukaan suositellaan lämpimästi myös 2-tason ulkopuolisia valmentajia, joista jokainen voi ottaa halutessaan 1–2 demopelaajaa mukaan. Kaikki teemakoulutukset järjestetään pääosin aina saman päivän aikana, jolloin on sujuvaa osallistua vaikka kaikkiin teemoihin. Ensimmäinen 2-tason viikonloppu ja teemakoulutuspäivä Varalassa on jo tämän kuun lopulla, Hautala huomauttaa.

”PLVT:lle osallistumista en ole hetkeäkään katunut” – PLVT15 vauhtiin marraskuussa!

PLVT15 eli lajivalmentajatutkinto (3-taso) käynnistyy marraskuussa. Kurssimuoto lähiviikonloppuina on viime vuodesta tuttu eli yksi viikonloppu per valmennuskeskus (Vuokatti, Kuortane, Varala, Joensuu).

– Olin suorittanut noin kaksi vuotta sitten 2-tason koulutuskokonaisuuden ja pohdin, olisiko PLVT:llä nyt jo lisää annettavaa. Pienen pohdinnan jälkeen päätin osallistua, enkä hetkeäkään ole päätöstä katunut. Ymmärrys pesäpallosta, sen pelillisestä ytimestä, harjoittelusta ja urheilusta ylipäätään syventyi todella paljon. Koulutus antoi valmentamiseen rikkautta ja syvyyttä, jota on pyritty viemään käytäntöön ensimmäisistä lähipäivistä alkaen, kiittelee viime vuoden kurssilainen Mikael Mantila.

– Lähipäivät sisälsivät poikkeuksetta huippuluennoitsijoita myös lajirajoja ylittäen. Unohtaa ei pidä verkostoitumista lähijaksoilla. Sain monta uutta pesikseen intohimolla suhtautuvaa kaveria, joiden kanssa on kesällä kentällä törmätessä mukava väritellä. Asioita voi oppia käytännönkin kautta, mutta uskallan väittää, että tämän kaltainen kokonaisvaltainen koulutus antaa parhaat lähtökohdat valmentamiseen, Mantila näkee.

Pelaajasta pelinjohtajaksi ja Pallo haltuun pesiksen seuratyössä!

Muita uusia kouluttautumismahdollisuuksia ovat Itä-Suomen Liikuntaopiston kanssa yhteistyössä toteutettava Pallo haltuun pesiksen seuratyössä -koulutus, joka alkaa maksuttomalla ja ilman jatkositoutumista edellyttämällä introillalla 12.10.

Toinen uusi koulutus on etenkin nuorille pelaajille suunnattu Pelaajasta pelinjohtajaksi -kokonaisuus, josta tiedotetaan tarkemmin lähiaikoina. Pelaajasta pelinjohtajaksi -koulutus toteutetaan kolmella etäkokonaisuudella ja yhdellä joka alueella tapahtuvalla yhteisellä kohtaamisella.

– En ole tavannut seuraihmistä, joka sanoo, että meidän seurassamme on liikaa valmentajia, seuratoimijoita ja vapaaehtoisia. Näillä koulutuksilla haluamme rohkaista ihmisiä mukaan, verkostoitumaan ja antamaan hyviä eväitä valmennus- ja seuratoimintaan – niin, että seuratoiminnassa mukana olemisesta saa aitoa merkityksellisyyden tunnetta ja lisäarvoa elämään, Hautala korostaa.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot

Ilmoittautumisohjeet ja koulutuskalenteri

Perttu Hautala
perttu.hautala(ät)pesis.fi
040 562 4846