Valitse sivu

Pesäpalloliikkeen arvoihin on kirjattu pesäpalloliikkeen perustehtäväksi järjestää unohtumattomia elämyksiä sekä fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia kaikille. Tavoitteena on mahdollistaa kaikille elämänmittainen liikunnallinen elämäntapa, osallistuminen ja osallisuus. Pesäpalloliitto sai tähän ajatukseen pohjautuen 20 000 euroa opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustusta liikunnan kansalaistoiminnan tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kehittämishankkeseen. Kaikkien kansallispeli -hanke pilotoidaan Jyväskylässä vuonna 2022 ja saatujen kokemusten ja palautteiden perusteella tavoitteena on jalkauttaa hankkeen toimintoja muillekin paikkakunnille.

– Hankkeessa on kolme päätoimintoa: 2–3-vuotiaiden Naperoliikkari, soveltava pesis sekä monikulttuurinen pesis. Naperoliikkari toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän Kiri & Kirittäret Junioreiden kanssa. Soveltavan pesäpallon yhteistahoina ovat Valteri-koulu Onerva, ammattiopisto Spesia, Keski-Suomen Liikunta ja Jyväskylän kaupunki. Monikulttuurisen pesiksen markkinointia toteutetaan yhdessä Jyväskylän kaupungin sekä monikulttuurikeskus Glorian kanssa, hankkeesta vastaava Perttu Hautala kertoo.

– Hanke on otettu ilolla vastaan. Esimerkiksi soveltavat pesistunnit ovat saaneet niin hyvän vastaanoton, että Jyväskylän kaupunki otti pesäpallon soveltavan LiikuntaVeturin ohjelmistoon ja syksyllä jatkuu kouluyhteistyö. Monikulttuurisen pesiksen ryhmä starttasi viime viikolla ja vastaanotto oli erinomainen, iloitsee Hautala.

Suuren suosion saavuttanut Pesisliikkari on saanut rinnalleen Naperoliikkarin, joka innostaa toimintaan mukaan jo 2-3 vuoden iässä. Naperoliikkarissa opetellaan motorisia perustaitoja pesäpallon omaisten pelien ja leikkien avulla yhdessä vanhemman kanssa.

– Naperoliikkari on mieluinen lisä meille Pesisliikkarin rinnalle. Sen avulla voimme tarjota aivan perheen pienimmillekin mahdollisuuden tulla mukaan pesikseen, ja myös vanhemmat ovat tervetulleita mukaan liikkumaan yhdessä lapsen kanssa. Hankkeen tuella laajat ja laadukkaat päiväkotikäynnit ovat toimineet. Naperoliikkariin ja Pesisliikkariin on ilmoittautunut yhteensä yli 100 lasta, joista Naperoliikkariin nelisenkymmentä, myhäilee Kiri & Kirittäret Junioreiden junioripäällikkö Riina Kankaanperä.

@kaikkienkansallispeli Tervetuloa tutustumaan hankkeemme yhteen pääpilariin, Pesisliikkarin pikkusisarukseen, Naperoliikkariin 👶🏽⚾️ #pesis100 #kaikkienkansallispeli #kirijakirittaretjuniorit #pesis #pesisliikkari #naperoliikkari #jyväskylä #liikuntapääkaupunki ♬ Love You So – The King Khan & BBQ Show

Hanke on mahdollistanut yhteistyön liikuntapedagogiikkaa, erityisliikuntaa, kielitietoisuutta ja monikielisyyttä, kasvatustieteitä sekä varhaiskasvatusta Jyväskylän yliopistossa opiskelevien kanssa. Opiskelijat ovat mukana erityisesti hankkeen suunnittelu- ja ohjaustehtävissä, markkinoinnissa sekä viestinnässä.

– Tiedemaailmasta tulee aina uusia tuulia kasvatukseen ja sitä myötä ohjaamiseen ja valmentamiseen liittyen. Toisaalta opiskelijat saavat työkokemusta ja oppia pesisohjaamiseen heidän tulevaisuuttaan ajatellen – ja saattaapa osa saada alkukipinän valmennusurallekin, Hautala sanoo.