Valitse sivu

Runkosarjojen ja lohkon sisäisten pudotuspelien jälkeen lohkojensa voittajat pääsevät tavoittelemaan paikkaa Ykköspesikseen. Miesten Ykköspesikseen nousee lopulta kaksi joukkuetta pareista Länsi-Etelä ja Pohjoinen-Itä.

Etelälohko

Eteläisen Suomen tilanne on mukavan tasainen, kun joukkueilla on 3–5 ottelua jäljellä. Käytännössä vielä seitsemällä joukkueella on mahdollisuudet neljän parhaan pudotuspeleihin. Kärjessä keikkuu Pöytyän Urheilijat tasapisteissä sarjan kestomenestyjä Helsingin Puna-Mustien kanssa. PuMu tosin tarpoo tällä hetkellä kolmen ottelun tappioputkessa ja joukkue tarvitsee vielä 4–5 pistettä jatkopelipaikkansa varmistamiseksi.

Kärkinelikon täydentävät Hyvinkään Tahko ja järvenpääläinen Kinnarin Pesis 2006, joka on hyvissä asemissa pelattuaan pari peliä muita vähemmän. Jatkopaikkaa kärkkyvät yhä myös perinteikäs Ulvilan Pesä-Veikot, Manse PP Tampereelta ja Jokioisten Koetus. Näistä kaksi viimeksi mainittua eivät juuri enää tappioita kestä, jos jatkopeleihin haluavat. Sarjan hännillä Puna-Mustien Akatemiajoukkueen kohtalo näyttää sinetöidyltä. Kovimmat nousuhalut lienevät Puna-Mustilla.

Lohkossa esiintyy useita ylemmiltäkin sarjatasoilta tunnettuja pesisnimiä, kuten PuMun Veli-Matti Sigvart, Hyvinkään Jere Harjuvaara, Pöytyän Marlo Jaakkola, Ulvilan lyöjä- ja kärkilyöntitilastoa (sekä paria muutakin tilastoa) johtava Petri Kulmala ja Rami Mäkinen sekä Jokioisten Roni Wahl. UPV:n peliä johtaa Raimo Bragge ja Puna-Mustien Akatemiassa viuhkoo puolestaan Sami Joukainen.

Itälohko

Itälohko on tänä(kin) vuonna paria joukkuetta vajaa. Sarjaa dominoi jo viime kaudella lähellä nousua ollut Jyväskylän Kiri 2020, joka on voittanut kaikki pelinsä ja on jo pitkään voinut valmistautua pudotuspeleihin. Sarjakakkosena on suhteellisen turvallisesti Imatran Pallo-Veikot, joka tosin kohtaa ensi viikolla kahdesti sarjakolmosen Siilinjärven Pesiksen. SiiPe kamppailee yhdessä Kiteen Pallon ja Haminan Palloilijoiden reservien kanssa kahdesta viimeisestä jatkopelipaikasta.

Kiri 2020 on materiaaliltaan sarjan paras, vaikka joukkueessa on mukana useampia junioripelaajia. Myös muut kärkipään joukkueet pelaavat ilahduttavan junioripitoisilla joukkueilla. Putoamiskamppailu käydään käytännössä Viinijärven Urheilijoiden ja Jyväskylän Kiri Junioreiden kesken. Sarjassa Jyväskylän Kirillä on varmasti aito nousutavoite uudistuvalle Hippokselle.

Sarjan nimekkäimpiä pelaajia ovat Kirin Kimmo Carlson ja Taneli Lassila, Siilinjärven Toni Toivanen, Imatran Ilkka Ylitalo ja Lahden seuraikoni Jaakko Kuoppa. Pelinjohtopuolella kokemusta ja osaamista edustavat mm. Kirin Jukka Karttunen, Kiteen Heikki Litmanen, Siilinjärven Riku Tolonen ja Lahden Riku Rantanen.

Länsilohko

Myös länsilohko on kahta joukkuetta vajaa, kun parin vuoden ajan odotettua suomensarjojen tasonnousua ei ainakaan vielä ole tapahtunut. Sarjatilanne on mielenkiintoinen. Seinäjoen Maila-Jussien ykkösjoukkue kaikki ottelunsa voittaneena vie lohkon nimiinsä. Samoin sarjakakkonen Vaasan Maila ja -kolmonen Vimpelin Veto ovat varmoja jatkajia, mutta neljännestä paikasta kisataan.

Loput viisi joukkuetta ovat kahden pisteen sisällä toisistaan, joten yksi tästä viisikosta menee pudotuspeleihin ja yksi lähtee maakuntasarjaan. Veteli Pesis on tällä hetkellä peränpitäjänä, mutta erot ovat minimaaliset ja lopulliset ratkaisut jäävät päätöskierroksille. Nelosena oleva Laihian Luja näytti jo jatkajalta, mutta neljä peräkkäistä kotitappiota ovat muuttaneet tilannetta. Joka tapauksessa nelospaikkaan oikeuttaa tällä hetkellä rekordi: 12 ottelua – 4 voittoa – 8 tappiota. Kovimmat nousuhalut ovat uutta tulemista tekevällä Seinäjoen Maila-Jusseilla, joiden pelaajista useampikin on tällä kaudella edustanut myös Superpesiksessä Seinäjoen JymyJusseja.

Pesisyleisölle tunnetuimpia nimiä ovat Vaasan Keijo Saarenmaa ja Mika Joensuu, Vimpelin Tuomo Lönnmark, Janne Heimonen ja Mikko Haukkala, Laihian Mikko Mäkilaakso, Alajärven Henri Heikkinen ja Ylistaron Sami Kokko. Lisäksi Ville Viita edusti alkukauden Seinäjokea ennen siirtymistään Sotkamon Jymyn superpesisjoukkueeseen.

Pohjoislohko

Pohjoisen kärkipäässä vapaista jatkopaikoista on taistelemassa käytännössä viisi joukkuetta. Oulun Lippo johtaa sarjaa, eniten otteluita pelanneena tosin, mutta on myös kerännyt niistä jo riittävästi pisteitä. Muilla kärkipaikoilla ovat yhtä perinteikkäät Muhoksen Pallo-Salamat, Ylivieskan Kuula ja Sotkamon Jymy. Jatkopaikkoja kärkkyvät yhä myös Kajaanin Pallokerho ja Napapiirin Pesis-Team Rovaniemeltä. Muutenkin lohkossa on tasaista ja lähes kaikki voivat ottaa pisteitä kaikilta. Ainoastaan Pattijoen Urheilijat on pudonnut kyydistä ja hakee vauhtia alempaa.

Kärkinelikosta kellään ei välttämättä ole hirveää hinkua ylöspäin sarjaan, jossa vaatimustasot nousevat joka suhteessa reilunkokoisen portaan verran. Joukkueilla on sen sijaan varmasti halua koviin lisäpeleihin. Sotkamo on kahdesti luopunut ”divaripaikasta” viimeisen 10 vuoden aikana, Muhos kerran eikä Ylivieskakaan ottanut vastaan sille putoamisen jälkeen tarjottua paikkaa kaudelle 2020. Lippo taas on ykkösen kärjessä ja panostukset lienevät mahdollisessa Superin paikassa ensi kaudella.

Pohjoislohkon tunnetuimpia nimiä ovat Muhoksen Jarmo Viittanen ja yli 300 suomensarjaottelun konkari Jarkko Seppä, Ylivieskan Jani Moilanen, Sotkamon Janne Hyvönen ja kauttaan vasta aloitteleva Lauri Rönkkö, Kajaanin Juuso Väisänen, Kannuksen divarilukkari Joona Iivonen ja Pattijoen Marko Nikula. Myös Pattijoen nykyinen superpesislukkari Topi Still ehti syöttää viisi ottelua kasvattaseurassaan NaPassa.

Joukkueet ovat käyttäneet 16–25 pelaajaa joukkueissaan tällä kaudella. Suurinta, 25 pelaajan rosteria on pyörittänyt Lahden Maila-Veikot. Pienimmällä on selvinnyt saman lohkon Jyväskylän Kiri 2020, pelaajia 16. Vaikka tässä esitetyt nimilistat sisälsivät enimmäkseen konkareita ja pääsarjauraa tehneitä, ovat Suomensarjajoukkueet pullollaan B- ja C-ikäisiä nuoria, jotka ovat vasta tekemässä nousua parrasvaloihin.

Tämänhetkisen arvion mukaan vahvimmilla Ykköspesikseen ovat Jyväskylän Kiri 2020 ja Seinäjoen Maila-Jussit 1. Suomensarjan elokuun puolivälissä alkava pudotuspelivaihe on aina mielenkiintoista seurattavaa.

H. Isotalo