Valitse sivu

Yksi otteluun suostuneista pelaajista on kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas.). Yllytyshulluksi itseään kuvaileva Pekonen ei epäröinyt lähteä mukaan pesistapahtumaan, kun kyselyä innokkuudesta tuli.

− Minua ei ole vaikeaa houkutella tällaisiin haasteisiin. Olin heti innoissani mukana ajatuksessa. Enemmän mietitytti ”julkkisjoukkue” ottelun teemana – vaikka olen monille tuttu julkisuudesta, niin joskus on hankalaa mieltää itseäni julkkikseksi. Tämä on aika tyypillinen kokemus poliitikkojen keskuudessa, sillä iso osa poliittisesta työstä on melko arkipäivästä lukemista, kirjoittamista ja kokoustamista. Mutta on hauskaa olla osana tätä joukkoa, Pekonen suitsuttaa.

Julkkisten joukkue pitää sisällään kirjavan kattauksen eri aloilta tunnetuksi tulleita henkilöitä. Pekonen odottaa ottelusta yhteisen ilon ja huumorin näyttämöä.

− Olen mukana hyvällä mielellä ja innostuneena. Uskon, että ottelu on yhteisen ilon ja huumorin näyttämö – satoi tai paistoi. Osalla pelaajista on liikunnallisempi tausta, kun taas itse olen vähemmän urheilullinen. Jos pitää joku seurattava pelaaja mainita, niin nimeäisin Sonja Kailassaaren. Hän on oikea monilahjakkuus ja pärjää ihan varmasti tässäkin lajissa, Pekonen arvelee.

Pekonen ei valikoitunut yhdeksi pelaajaehdokkaaksi ihan sattumalta, sillä häneltä löytyy kytköksiä Puumalaan ja Saimaan alueeseen jo pitkältä ajalta. Sama pätee moniin muihinkin tapahtumaan osallistuviin.

− Olemme mökkeilleet Puumalassa vuodesta 2015 lähtien, Saimaalla olevassa saaressa. Seutu on kuitenkin tuttua jo pidemmältä ajalta. Vietin monia lapsuuden kesiä Anttolassa, mutta Puumalasta innostuimme myöhemmin veljeni (Aku Hirviniemi) kautta – myös hänellä on mökki täällä. Meillä kesämökki on nimensä mukaisesti kesämökki, eli vierailut ajoittuvat kesäkuukausille. Mökillä ollaan vaihtelevasti töiden ja muiden kiireiden mukaan: joskus vain viikonloppu ja joskus jopa kolme viikkoa kerrallaan, Pekonen kertoo.

Pesäpallosta monenlaisia muistoja

Riihimäeltä kotoisin oleva Pekonen kertoo käyneensä satunnaisesti katsomassa kotipaikkakunnan ylpeyden, Riihimäen Pallonlyöjien pelejä. Omat pesismuistot ja -kokemukset ajoittuvat enimmäkseen kouluajoille.

− Peruskouluni päättyi aikoinaan opettajat vs. oppilaat -pesispeliin – valitettavasti tämän ottelun tulos on päässyt unohtumaan, mutta muuten siitä on jäänyt hauska muisto. Saa nähdä, että osunko palloon ollenkaan. Ihan ummikkona en kuitenkaan ole räpylään ja mailaan tarttumassa, sillä meillä oli muutama vuosi sitten oman perhepiirin kesken aikuisten ja lasten yhteinen höntsäpesisjoukkue. Siitä on myös jäänyt mukavia muistoja, Pekonen muistelee.

Myös huonoja muistoja pesiksestä ja liikunnasta löytyy, sillä Pekonen kertoo tulleensa usein valituksi viimeisenä joukkueeseen koulun liikuntatunneilla.

− Tämä on valitettavan monille ikävä liikuntaan liittyvä kokemus. Onneksi Puumalassa ei ole pelkoa tästä valmiiksi valittujen joukkueiden johdosta.

Satavuotiasta pesäpalloa Pekonen luonnehtii olennaiseksi osaksi Suomen kesää ja koulujen liikuntatunteja. Lajin monipuolisuus kiehtoo myös.

− Pesäpalloa ei pelata juuri missään muualla kuin Suomessa ja se tekee lajista aivan erityisen. Pidän tärkeänä, että lajiin tutustutaan koulun liikuntatunneilla ja toivon, että kaikki tuntevat lajin erityisen suomalaiseksi. Pesäpallossa yhdistyy monipuolinen liikunta, mukava joukkuehenki ja yhteinen jännitys pelin kulusta, Pekonen miettii.

Järjestävä taho Puumalan Viri odottaa mukavaa pesistapahtumaa. Koronasta johtuen tapahtumaa on jouduttu siirtämään pari vuotta, mutta nyt se asettuu sopivasti juhlavuodelle.

− Tapahtuma on alueella ollut hyvin esillä ja tapahtumaan odotetaan joitakin satoja katsojia. Taitaa olla julkkiskesäasukkailla vähän jännitystä ilmassa, kun joitakin kyselyjä on tullut harjoitusmahdollisuuksista ennen pesis tapahtumaa. Ajatus peliin syntyi Itä-Suomen alueen pesäpalloliiton toimijoilta. Pelasimme kolme vuotta sitten pesispelin paikallisia kesäasukkaita vastaan ja sitten siitä jalostui idea että voitaisi kysyä julkkiskesäasukkaita mukaan pelaamaan. Itä-Suomen alueen pesäpalloliiton toimihenkilöiden kanssa olemme suunnitelleet tapahtumaa jo jonkin vuoden. Puumalan kunta on ollut mukana järjestämässä tapahtumaa, Puumalan Virin pesiksen johtohahmo Heikki Virta kertoo.

 

Julkkisten joukkueessa pelaavat:

Ville Haapasalo − näyttelijä, Hatsapuri ja ravintola yrittäjä
Aku Hirviniemi − näyttelijä
Sonja Kailasaari − televisiojuontaja
Aino-Kaisa Pekonen − vasemmistoliiton kansanedustaja, ent. sosiaali- ja terveysministeri
Tuomas Summanen − ohjaaja, käsikirjoittaja, tuottaja
Mika Kojonkoski – ent. mäkihyppääjä, valmentaja, ent. huippu-urheiluyksikön johtaja, mäkihypyn ja yhdistetyn maajoukkueiden lajijohtaja
Jarmo Mäkinen − näyttelijä
Matti Eskonniemi − muusikko
Santeri Seppälä − Etelä-Savon hyvinvointialueen johtaja, ent. terveyspalvelujen johtaja
Ari Rasilainen − kapellimestari, Saksassa Wurzburgin musiikkikorkeakoulun professori
Liisa Rohweder − WWF Suomen pääsihteeri
Jari Luukkonen − WWF:n Suomen suojelujohtaja (pojat pelaavat; Niitti Luukkonen ja Jaakko Luukkonen)
Tiia Louste – näyttelijä (poika pelaa Tiian puolesta; Ville Tirranen)