Mynämäen pesäpalloperinteet huomioiden tapahtuma sai nimen Lukkari-Jukola. Maali oli sijoitettu Hanakat Areenan eli pesäpallostadionin kotipesään, melkein syöttölautasen kohdalle.

Lukkari-Jukolan voittajaksi suunnisti Stora Tuna OK Ruotsin Borlängestä. Joukkueessa oli mukana neljä veljestä – Jesper, Joakim, Emil ja Viktor Svensk. Venlojen viestissä voiton vei ruotsalainen IFK Göteborg.

Voittajajoukkueen Stora Tuna OK:n kilpailijat lukivat oheisen Jukolan Sanoman ohjelmalavalla kilpailun jälkeen.

Jukolan viesti, suurin suomalainen urheilutapahtuma ja maailman suurin suunnistusviesti, kilpaillaan seuraavan kerran Porvoossa 17.-18.6.2023. Lisätietoa tapahtumasta löytyy osoitteesta jukola.com.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jukolan viesti (@jukolanviesti)

Jukolan sanoma 2022

”Hikipäin he mäikyttelivät, edestakaisin lenteli kiekko heidän välillänsä, ja kauas kuului kova meno ja paukkina.” Näin kuvaa kansalliskirjailijamme Aleksis Kivi Jukolan veljesten kiivasta kilvoittelua kotipihan herruudesta.

Erilaiset pallonlyöntipelit olivat suosittuja Euroopassa niihin aikoihin, joista tarina Jukolan seitsemästä veljeksestä kertoo. Suunnistuksen ystävänä tunnettu Lauri ”Tahko” Pihkala lähti kehittämään suomalaisille sopivaa peliä ja maamme itsenäistyttyä sellainen oli pesäpallon muodossa valmis. Laji levisi nopeasti erityisesti suojeluskuntajärjestön piirissä ja oli heti suosittu myös koulujen liikuntatunneilla. Sadan vuoden aikana pesäpallo on kehittynyt urheilulajiksi, jonka kaikki suomalaiset tuntevat niin harrastuksena kuin huippu-urheilunakin.

Lajin erityispiirre on, että sen harrastus on vahvaa ainoastaan Suomessa.

Olemme kuljettaneet viestimme läpi kesäisen yön Mynämäen ja Nousiaisten alueella Kallavuoren tuntumassa sen rapeilla kallioilla ja männiköissä onnitellaksemme 100-vuotiasta Suomen Pesäpalloliittoa ja toivottaaksemme menestystä lajille, jonka juuret ovat vahvasti suomalaisuudessa.

Mynämäessä 19. kesäkuuta 2022
Jukolan viestin suunnistajat

Jukolas budskap 2022

”Där dängde de på så svetten lackade, fram och tillbaka for trissan mellan dem, och långa vägar ljödo larmet och smällarna”. Såhär beskriver nationalskalden Aleksis Kivi brödernas intensiva kamp om herraväldet på hemtunet.

Olika bollspel med slagträ var populära i Europa vid den tidpunkt, till vilken historien om Jukolas Sju bröder är placerad. Lauri ”Tahko” Pihkala, känd som en orienteringsvän, började utveckla ett bollspel lämpligt för finländarna och när Finland blev självständigt, hade spelet i form av boboll blivit fullbordat. Spelet spred sig snabb, speciellt inom skyddskåren, och var också genast en populär del av skolornas idrottstimmar. Under hundra år har bobollspelet utvecklats till en idrottsgren, som alla finländare känner både som motion och också som elitidrott.

Ett särdrag för grenen är, att utövandet av den är starkt koncentrerat endast till Finland.

Vi har burit vårt budskap genom sommarnatten i markerna vid Virmo och Nousis, nära Kallavuori gruskorniga berg och talldungar, för att gratulera 100-åriga Suomen Pesäpalloliitto (Finlands Bobollsförbund) och vill önska fortsatt framgång för grenen, som har starka rötter i den finska identiteten.

Virmo, den 19 juni 2022
Jukola-kavlens orienterare

Jukola Message 2022

‘With sweating brows they battled; backward and forward flew the disc between them, and a great din and crashing was heard afar.’ This is how our national writer Aleksis Kivi describes the fierce battle of the Jukola brothers for the domination of their backyard.

Various ball-batting games were popular in Europe at the time of the story of Jukola’s seven brothers. Lauri “Tahko” Pihkala, known as a friend of orienteering, began to develop a game suitable for Finns, and after the independence of our country, the game was ready in the form of pesäpallo. The sport spread rapidly, especially within the Civil Guard, and was immediately popular in the physical education classes at school as well. In a hundred years, pesäpallo has developed into a sport that all Finns know both as a hobby and as a professional sport.

A special feature of the sport is that it is popular only in Finland.

We have carried our message through the summer night in the Mynämäki and Nousiainen area near Kallavuori on its crisp cliffs and pine forests to congratulate the 100th anniversary of the Finnish Pesäpallo Association and to wish success to a sport with strong Finnish roots.

In Mynämäki, June 19th 2022
The orienteers of the Jukola relay