Lasten ja nuorten pesäpallotapahtumissa vastuu jokaisen turvallisuudentunteesta on aikuisilla. Kentän vanhin, muut toimitsijat ja huoltajat mahdollistavat omalla toiminnallaan onnistuneen pesäpallokokemuksen myös tuomareille sekä vierasjoukkueelle.

Jokainen aikuinen voi omalla toiminnallaan näyttää esimerkkiä siitä kuinka ottelussa tulee toimia. Kenenkään ei tulisi joutua kokemaan epäasiallista kohtelua, ei tuomareiden eikä joukkueiden, kommentoi Pesäpalloliiton alempien sarjojen tuomarivastaava Niina Lämsä.

Vastuu on myös lajimme terävimmällä kärjellä pääsarjatasolla. Nuoret pelaajanalut eivät kopioi katsomoista ja Ruutu-urheilun lähetyksistä pelkästään loisteliaita lajisuorituksia, mutta myös käyttäytymismalleja tuomareita ja kanssapelaajia kohtaan.

Verrattuna aiempaan, tuomareille annetaan entistä enemmän positiivista palautetta ottelun jälkeen pelinjohtajien toimesta, mikä rohkaisee heitä jatkamaan kehittymistään tuomaroinnin parissa. Yhä kuitenkin valitettavan usein kesken ottelun annettu palaute on tunnekuohuissa epäystävällistä, mikä ei ole hyväksyttävää. Jokaisen tulisi miettiä millaista palautetta tuomareille antaa ja miettiä, haluaisiko itsensä tai oman lapsensa kokevan saman, jatkaa Lämsä.

Mikäli yksittäiset tuomarit, pelaajat tai joukkueet kokevat epäasiallista palautetta kesän aikana, etenevät asiat kurinpitomenettelyyn tarpeen niin vaatiessa. Pesäpalloliiton aluevastaaviin voi olla matalalla kynnyksellä yhteydessä esimerkiksi aluesarjoihin liittyvissä ongelmatapauksissa.

Jokaisen katsojan, pelinjohtajan ja pelaajan tulisi muistaa että tuomaritkin viheltävät rakkaudesta lajiin. Vaikka virheitä saattaa tapahtua ottelussa puolin ja toisin, niin hankalistakin tilanteista pitäisi jokaisen pystyä keskustelemaan asiallisesti ja rauhallisesti, Niina Lämsä päättää.

Turvalliset pesiskentät kuuluvat pelaajille, tuomareille, toimitsijoille ja katsojille. Pidetään yhdessä huoli niin juhlavuonna kuin tulevaisuudessakin, että takaamme kaikille keinot nauttia kansallislajistamme!

Vastuullinen valmentaja (maksuton verkkokurssi)

Älä riko urheilua (kampanja, jossa ihmisoikeudet kuuluvat urheilun ytimeen)