Tuomarikoulutukseen sisältyy kolme osiota: Omatoiminen opiskelu Pinja-oppimisympäristössä, sääntötestin läpikäyminen sekä koulutustilaisuus etäyhteydellä, lähikoulutuksena tai käytännön toteutuksena kentällä. Virheitä ei tarvitse pelätä, vaan tavoitteena on tutustua sääntöihin ja miettiä ratkaisuja erilaisiin kentällä tapahtuneisiin tilanteisiin.

Kaikkiin lisäkysymyksiin vastaavat alueiden tuomarikouluttajat ja seurojen tuomarivastaavat sekä Pesäpalloliiton aluevastaavat ja seurakehittäjät.

Toimintaohjeet tuomarikortin saamiseksi

  • Aloita kirjautumalla tai rekisteröitymällä Suomisportiin. Alle 18-vuotiaan huoltaja rekisteröityy ensin ja lapsi kiinnitetään huoltajan profiiliin.
  • Ilmoittaudu alueesi tuomarikoulutukseen Suomisportissa (aloittelevien tuomareiden koulutus vasta-alkajille ja jatkavien tuomareiden koulutus kaksi vuotta tai pidempään viheltäneille)
  • Siirry Pinja-oppimisympäristöön (huom! Alle 18-vuotias osallistuja kirjautuu Pinjaan omilla tunnuksillaan) ja lisää tai täytä tietosi. Kaikenikäiset tuomarit merkitsevät kohtaan ”Tuomari nuoriso” vaihtoehdon ”kyllä” ja valitsevat oman alueensa. Jätä vastaamatta valmentamiseen liittyviin kenttiin, vaikka toimisitkin myös valmentajana. Koulutusosioihin pääsee etusivulta valitsemalla koulutuksen, johon on ilmoittautunut.
  • Suorita omaan tahtiin kaikki osiot ja siirry tämän jälkeen tekemään sääntötesti. Molemmat vaiheet ovat edellytyksiä tuomarikortin myöntämiselle.
  • Osallistu varsinaiseen tuomarikoulutustilaisuuteen etäyhteydellä tai käytännön koulutukseen kentällä.
  • Varmista tuomarilisenssin tai minkä tahansa pelaajalisenssin voimassaolo lisenssikaudelle 2022-23. Hanki lisenssi tarvittaessa Suomisportista.
  • Lunasta tai pyydä seuraasi lunastamaan tuomarikortti Suomisportissa pääsiäisen jälkeisellä viikolla (tarkka ajankohta tiedotetaan erikseen). Tämän jälkeen löydät tuomarikortin kätevimmin Suomisportin sovelluksesta, joka ladataan sovelluskaupasta älypuhelimeen.

Tuomaritoiminta on mukava ja kehittävä harrastus, jonka kautta opitut tiedot ja taidot ovat hyödyksi yleensäkin elämässä. Pelaajauralle tuomarina toimiminen antaa erinomaisia eväitä sääntötuntemuksen ja pelinlukutaidon kehittymisen myötä. Tuomarina pääsee aitiopaikalle pesäpallo-otteluiden ytimeen. Nuorelle tuomarille pieni kesälomatienestikään tuskin on pahitteeksi!

Epäasialliselle käyttäytymiselle ja häirinnälle pesäpallo-otteluissa on nollatoleranssi – havaitsemistaan ja kokemistaan epäkohdista tuomareilla ja kaikilla muillakin toimijoilla on velvollisuus ilmoittaa eteenpäin, halutessaan nimettömästikin.