Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi arvonimen 62 ansioituneelle suomalaiselle (pdf) 3.12.2021. Arvonimi on kansalaiselle myönnetty julkisen arvonannon osoitus hänen yhteiskunnan hyväksi tekemästään työstä.

Liikuntaneuvos Satu Mikola toimi pesäpallon parhaaksi yli 50 vuoden ajan lukuisissa eri rooleissa. Ulvilassa syntynyt Mikola ansioitui niin mittavalla pelaaja- ja pelinjohtajaurallaan kuin järjestötoiminnassa urheilun saralla ja Varsinais-Suomen Pesis ry:n koko historian voimahahmona.

Nykyisin Pesäpalloliiton 1. varapuheenjohtajana toimiva teollisuusneuvos Ari Mononen on vaikuttanut vuodesta 1991 asti laaja-alaisesti urheilun järjestötehtävissä ja ollut rakentamassa eritoten Joensuun Mailan nousua Superpesiksen huipulle. Mononen on toiminut Iivari Mononen -konsernin toimitusjohtajana vuodesta 2006 sekä operatiivisten tytäryhtiöiden hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2017. Myös Joensuun Maila tiedotti Monosen arvonimestä sosiaalisen median kanavissaan.

Itsenäisyyspäivästä kohti kansallispelimme juhlavuotta!

Itsenäinen Suomi täyttää tänään maanantaina 6. joulukuuta 104 vuotta. Maamme itsenäisyyden alkuaikoina olot olivat monin tavoin haasteelliset niin sisäisesti kuin sodan runtelemassa maailmassa. Pesäpallon kehittäjä Lauri ”Tahko” Pihkala näki urheilun yhtenä mahdollisuutena luoda kansallista yhtenäisyyttä.

Pihkala käytti termejä ”kansanpeli” ja ”kansallinen peli” jo kehitellessään pesäpalloa edeltänyttä pitkäpalloa 1915. Pihkalan ajattelussa urheilu ei varsinaisesti ollut päämäärä itsessään, vaan väline saavuttaa yhteiskunnallisesti merkittäviä tavoitteita, kuten yhdistää kansaa, kasvattaa nuorisoa sekä ylläpitää fyysistä ja henkistä hyvinvointia.

Pihkala piti tärkeänä ajatusta kaikkien kansallispelistä. Historiantutkija Erkki Laitisen mukaan Pihkalan ajattelussa ”pelin piti sopia miehille ja naisille, aikuisille ja lapsille, sen piti sopeutua heikkoihinkin kenttäoloihin ja sen välineiden piti olla yksinkertaiset ja halvat” (Helsingin Sanomat, 7.8.1982).

Pihkalan kehitystyö huipentui pesäpallon virallisen kilpailutoiminnan käynnistymiseen 1922. Pesäpallo juhlii siis ensi vuonna 100-vuotista taivaltaan, joka on ollut merkityksellinen itsenäisen Suomen historiassa. Kansallispelimme on osannut uudistua ajan saatossa ja on tänäkin päivänä meidän kaikkien kansallispeli, kansainvälisiä vivahteita unohtamatta.