Valitse sivu

Nyt julkaistava erittäin kunnianhimoinen projekti on osa maalsikuussa 2021 julkaistua Pesäpalloliiton 1 liitto, 1 strategia, 3 lajia lähestymistapaa. Tämän strategian mukaisesti PPL ja liiton alaiset seurat ottavat baseball ja softball toiminnan ohjelmaansa niiltä osin kuin se palvelee liiton ja seurojen tavoitteita. Nyt perustettava naisten softball maajoukkue tuo naisten Superpesiksen pelaajille mahdollisuuden päästä hyvinkin nopealla tahdilla kamppailemaan EM mitaleista sekä samalla osoittamaan tasonsa kansainvälisen luokka huippu-urheilijoina matkalla kohti olympialaisia.

Tavoitteet

 

PPL:n Puheenjohtaja Ossi Savolainen median edessä maajoukkueprojektin julkistustilaisuudessa

Naisten maajoukkue osallistuu jo tulevana kesänä Espanjan EM-kisoihin heinäkuussa, mutta ensimmäinen kova menestystavoite on kirjattu vasta kolmen vuoden päähän vuoteen 2024. Tuolloin joukkue hakee Euroopan mestaruutta pronssin ollessa minimitavoite. Näiden tavoitteiden kautta joukkue pääsee karsimaan World Cup paikasta vuosina 2025 ja 2026. Tavoitteena on ansaita paikka 2027 World Cup turnaukseen ja sitä kautta myös Los Angelesin 2028 kesäolympialaisiin.

Pelaajat

Parhaillaan on menossa pelaajakartoitus naisten Superpesiksen pelinjohtajien toimesta. Pääpaino on 15–22-vuotiaissa lahjakkaissa pelaajissa, mutta ikähaarukka ei ole ehdoton, jos kiinnostusta ja taitoja löytyy muunkin ikäisistä pelaajista. Pelaajien palaute tähän saakka on ollut äärettömän positiivinen. Tämä tarkoittaa sitä, että valmennuksella tulee olemaan kova työ valmennusrinkiä valittaessa yhdessä Superpesisjoukkueiden pelinjohtajien kanssa.

Maailman liitto WBSC teki Suomen pelaajamateriaalista analyysin, joka päätyi siihen lopputulokseen, että

WBSC Europen Co-President Gabriel Waage on yksi projektin tukijoista maailman liitossa

Superpesiksen pelaajamateriaali urheilijoina aivan maailman luokkaa juoksemisen, heittojen, kiinniottamisen jne suhteen. Suurimmat opittavat asiat joukkueellamme ovat alakautta tapahtuva syöttö sekö vastaan tulevaan pallon lyöminen. WBSC:n analyysi oli myös osana Olympiakomitean positiivista päätöstä softball ohjelman suhteen.

Joukkueen ensimmäinen harjoitusrinki julkaistaan alkuvuodesta 2022. Meillä on vankka usko naisten Superpesiksen pelaajien tasoon kv luokan urheilijoina ja tämän projektin myötä joukkue tulee näyttämään tämän asian pärjäämällä kovassa kansainvälisessä kilpaillussa.

Joukkueen ohjelma harjoitusleireineen tullaan julkistamaan myös alkuvuodesta 2022, kun johtoryhmä saa suunnitelmat valmiiksi yhdessä uuden päävalmentajan kanssa.

Valmennus ja joukkueen johto

Päävalmentajakandidaattien haastattelut suoritetaan tämän ja ensi viikon aikana yhteistyössä WBSC:n kanssa. Päävalmentaja tulee suurella todennäköisyydellä USA:sta.

Muu joukkueen johto on valittu ja mukana ovat seuraavat henkilöt:

Joukkueenjohtaja Jukka Marttala

Joukkueen johtaja –  Jukka Marttala – SMJ

Valmentaja – Pasi Niemelä – Roihu

Valmentaja – Juha Antikainen – SMJ

Valmentaja – Bailey Chalmers-Vuorensyrjä – Tampere Tigers

Huolto – Teemu Aro

Projektin rahoitus

Lähes puolet projektin rahoituksesta tulee Olympiakomitean Huippu-urheilun tukirahoituksen kautta. OK:n huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki kertoo tukipäätöksen perusteista seuraavasti: ”Softballilla on hyvä mahdollisuus olla mukana Los Angelesin kisoissa 2028, joten pyrimme ennakoimaan kansainvälisen huippu-urheilun monipuolistumiskehitystä. Lajiliitto on tehnyt vahvoja toimenpiteitä naisten maajoukkueohjelmansa kehittämiseksi osana pesäpalloliittoa. Softball on siis yksi uusi laji, jonka kehityksen tukemisen HUY näkee investointiloogisena.”

OK:n rahoituksen lisäksi Pesäpalloliitto ja Suomen Baseball ja Softball Liitto vastaavat hankkeen omarahoitusosuudesta. SBSL onkin aloittanut jo neuvottelut potentiaalisten yhteistyökumppaneiden kanssa.

Lisätietoja:

Suomen Baseball ja Softball Liitto

Jukka Ropponen

Puheenjohtaja

0400 423 910

Jukka.ropponen@goaliepro.com

 

World Baseball Softball Confederation on lajien kansainvälinen kattojärjestö, jonka päämaja sijaitsee Sveitsissä (Pully). Järjestöön kuuluu 198 kansallista jäsenliittoa sekä 13 ns. associate liittoa. Jäsenliitot tulevat 140 maasta ympäri maailman. Urheilijoita WBSC:n alaisuudessa on yli 65 miljoonaa.