Juhlavuosi palauttaa pesäpallokalenteriin helmiä, joiden järjestäminen jouduttiin perumaan kahtena peräkkäisenä poikkeusvuonna. Talvikaudella pelataan miesten, naisten ja tyttöjen sekä uutuutena poikien Halli-SM-mitaleista. Ulkokentille siirrytään jo huhtikuussa, kun pesäpallon juhlavuoden superpesiskausi käynnistyy Fugepesis-tapahtumassa Espanjan Aurinkorannikolla. Kauden avaustilaisuus palaa ohjelmaan Helsingissä toukokuussa.

­­­­­­­– Tärkeintä on tietysti päästä viemään läpi täydellinen pesäpallovuosi, joka on täynnä toimintaa, kohtaamisia sekä mahdollisuuksia osallistua ja olla mukana, huomauttaa pesäpallo 100 -juhlavuoden pääsihteeri Sanna Regwan.

Heinäkuun alun superviikko huipentuu ensimmäiseen nykymuotoiseen Tampereella järjestettävään Itä-Länsi-tapahtumaan. Ensimmäisestä miesten Itä-Lännestä tulee kuluneeksi 90 vuotta, ja naiset pelaavat juhlallisesti jo 60. arvo-ottelun. Kesäkuun alueellisille ja heinäkuun valtakunnallisille leireille odotetaan yhteensä jopa 700 joukkuetta.

– Juhlavuosi näkyy monin tavoin kaikessa pesäpallotoiminnassa. Alueet palkitsevat 100 kiitosta -tempauksella ansioituneita toimijoitaan, maskotti esittäytyy suurelle yleisölle ja Kunniagalleria saa uudet jäsenensä. Erityisissä koulupesisturnauksissa pelataan 20 paikkakunnalla ja tuleville opettajille viedään uusinta tietotaitoa lajista. Jopa SM-mitaleissa on huomioitu juhlavuoden teema, postimerkkiä unohtamatta, Regwan kertoo.

– Ohjelma päivittyy kaiken aikaa. Salaisuuden verhoa avataan lisää 5. tammikuuta, kun juhlavuosi ja juhlavuoden verkkosivut avataan Lauri ”Tahko” Pihkalan syntymäpäivänä. Sosiaalisessa mediassa juhlavuoden aihetunniste on #pesis100, Regwan lisää.

Pesäpallo syrjäytti edeltäjänsä pitkäpallon lopullisesti kaudella 1922, vaikka ensimmäinen nykymuotoisen pesäpallon koeottelu pelattiinkin Helsingin Kaisaniemessä jo 14. marraskuuta 1920. Vastaanotto oli aluksi epäileväinen, mutta suhtautuminen Suomen kansallispeliksi luotua pesäpalloa kohtaan muuttui suojeluskuntien päästyä itse kokeilemaan peliä Inkeroisissa 1921. Ensimmäiset pelisäännöt julkaistiin ja sarjatoiminta käynnistyi 1922 eli pian sata vuotta sitten.

Nykyään pesäpallolla on vahva asema suomalaisessa urheilukentässä. Superpesis on maamme johtavia miesten palloilusarjoja jalkapallon Veikkausliigan ja jääkiekon Liigan ohella sekä naisten puolella ylivoimaisesti suosituinta huippu-urheilua yleisömäärillä mitaten. Pesäpallo on koulujen liikuntatuntien monivuotinen suosikki, jonka junioritoiminta innostaa yhä nuorempia lapsia mukaan toimintaan. Harrastepesis puolestaan takaa osallistumisen mahdollisuuksia kaikenlaisille liikkujille. Pelaamisen lisäksi moni on myös löytänyt pesäpallon valmentajana, tuomarina, seura-aktiivina, vapaaehtoistoimijana, katsojana ja useissa muissa rooleissa.