Pöytyän Urheilijat nousi nykymuotoiseen naisten Ykköspesikseen kaudelle 2018. Sensaatio oli heti lähellä, mutta Lappajärven Veikot piti pintansa superpesiskarsinnassa. Vuotta myöhemmin matka katkesi välieriin ja koronakausi 2020 tuotti pettymyksen. Menneitä ei kuitenkaan enää tarvitse muistella, sillä kaudella 2021 joukkue ansaitsi juhlansa.

– Saimme sen, mitä tilasimme. Tähän olemme pyrkineet ja nyt sen saavutimme, Kallio iloitsee nousua Superpesikseen.

Samalla kaudella 2017, kun naiset varmistivat nousunsa Ykköspesikseen, seuran miehet kohahduttivat pesäpallopiirejä. Superpesiskarsinnan ottelusarja toi yhden pääsarjakamppailun ja liki 1000 katsojaa Pöytyän Kumilaan, mutta Oulun Lippo Pesis ei antanut mahdollisuuksia isommalle yllätykselle.

– Miesten Superpesis, aika mahdoton pala se olisi ollut ja ranskalainen visiitti olisi todennäköisesti ollut edessä. Pirun hyvää pesistä me kuitenkin silloin pelasimme ja nyt naisten joukkue vieläkin kovempaa, Kallio sanoo rehellisesti.

Pöytyän Urheilijoiden naisjoukkue ei olekaan lähdössä vain aistimaan Superpesiksen tunnelmaa, vaan tosissaan haastamaan ennakkosuosikit. Kallio näkee joukkueelle realistiset mahdollisuudet taistella pudotuspelipaikasta.

– Haastamaan lähdemme. Kova hinku on pienellä painia isojen joukossa, ketään ei ole tarvetta lähteä nöyristelemään. Keskikasti olisi meille sellainen, johon olisi hienoa päästä. Kahdeksan sakkiin tekee mieli ja ihan oikeita ”playoffeja” pelaamaan.

– Pitkä on matka tietysti kuljettavana, mutta kaikki edellytykset meillä siihen on. Tämä kunta hengittää nyt todella naisten pesäpalloa, siinä on meidän keihäänkärkemme. Pöytyä on pieni kunta, mutta täällä ollaan vahvasti mukana yhdessä tekemässä, kunnanjohtajaa (Mika Joki) myöten. Puhallamme kaikki yhteen hiileen.

Omille kasvateille palkinto vuosien työstä

Päättyneestä kaudesta ei juuri moitteen sijaa löydy Pöytyän Urheilijoiden naisjoukkueelle. Etelälohkon selvä ykkössija, vain yksi – Kajaanin Pallokerholle kärsitty – tappio pudotuspeleissä ja superpesiskarsinnan dominointi paikalliskilpailijaa Mynämäen Vesaa vastaan suoraan voitoin 3–0 kertovat vahvasta tekemisestä.

– 3-0, oli se kova! Kahdessa ensimmäisessä ottelussa jaksot kuitenkin tasattiin eli yksittäiset ottelut olivat tiukkoja ja tasaisia. Hienosti meni ja saimme niistä raavittua kolme peräkkäistä voittoa, Kallio iloitsee.

Riemulla ei ollut rajoja, kun seurahistorian ensimmäinen superpesispaikka varmistui. Taustoilla on kuitenkin käännetty nopeasti katseita tulevaan.

– Pelaajia hankitaan, muutama tarvitaan vielä. Ihan hyvän ja kelpo joukkueen saamme Superpesikseen jalkeille, Kallio uskoo.

Pitkän linjan omista kasvateista seuran väreissä jatkavat Essi Ilmanen, Petra Kaitonen, Sanni Kyläpekka, Kaisa Pauna ja Terhi Värri sekä vasta 17-vuotias Pinja Rouhiainen.

– Omia kasvatteja meillä on joukkueessa jopa yhdeksän, nuoret mukaan luettuna. Siitä pitää olla ylpeä. Omat kasvatit tuovat tosi paljon virtaa tekemiseen, haastavat ja luovat hyvän rungon joukkueelle. Heistä pyrimme pitämään huolta ja tukemaan etenemistä uralla ylimmille sarjatasoille, Kallio painottaa.

– Maailmallekin heitä on lähtenyt. Elisa Pauna on Suomen mestari Pesäkarhuista tältä syksyltä ja Sylvi Pellonperä SM-pronssimitalisti Mansesta. Junioritoiminnallekin omilla kasvateilla on iso merkitys. Maaseudulla on vähän lapsia ja nyt olemme saaneet luotua buumia tänne, Kallio iloitsee.

Silti Pöytyän Urheilijoissa arvostetaan kovin myös muualta seuraan liittyviä pelaajia. Lähes kaikki heistä ovat kehuneet vahvaa yhteisöllisyyttä ja huomioiduksi tulemista seurassa. Päättyneen kauden joukkueesta jatkonsa ovat vahvistaneet Hämeenkyrön Räpsän kasvatit Venla Ahola, Vilja Ahola ja Aurora Frantsila sekä Hyvinkään Tahkon kasvatti Minttu Reunanen. Mynämäen Vesaa viimeksi edustanut ja Seinäjoen Maila-Jusseissa ensimmäiset pesäpallo-oppinsa ammentanut Veera Tyynelä on uusi sopimuspelaaja Pöytyän Urheilijoiden paidassa.

– Kun omia pelaajia on paljon, muualta tulevat saavat erityisen huomion. Joukkue on todella hyvähenkinen ja siihen on helppo tulla mukaan. Ilmapiiri on avoin, kaikki asiat pystytään puimaan sisäisesti läpi, Kallio kehuu.

Ensi kauden superpesisjoukkueessa on kovan luokan valmennusosaamista. Kakkospelinjohtajana toiminut Aleksi Mäkelä tarttuu viuhkaan ja toinen loimaalaislähtöinen entinen huippupesäpalloilija Anssi Lammila ottaa vastuuta fysiikkavalmennuksesta. Vuosikymmenten ajan ansiokasta työtä eri joukkueiden luotsina tehnyt Juhani ”Kake” Rannikko keskittyy jatkossa juniorivalmennukseen.

– Meillä on Suomen mestaruuden 2007 voittanut kopparipari mukana valmennustiimissä ja Janne Keränen juoksuvalmentajana. Osaamista löytyy siis joukkueesta tältäkin osa-alueelta. Paljon on uuden rakentamista, mutta todella luottavaisin mielin katson tulevaan, Kallio sanoo.

Merkittävää koko varsinaissuomalaiselle pesäpallolle

Pöytyän Urheilijoiden superpesispaikka on tärkeä koko Varsinais-Suomen kannalta ja varmistaa Superpesiksen jatkuvuuden myös Helsingin-Tampereen-Turun kasvukolmion läntisimmässä osassa. Pöytyältä on vain 40 kilometrin matka Turkuun. Kallio näkee varsinaissuomalaisessa pesäpallossa vahvaa potentiaalia, joka pitää kuitenkin pystyä kanavoimaan oikein.

– Todella tärkeää, että Varsinais-Suomessa säilyy Superpesis ja että pesäpallo pysyy vahvana lajina täällä. Varsinais-Suomeen tarvitaan pesäpallossa uutta virtaa. Se vaatii jokaisen seuran ja pelaajan oikeaa asennoitumista.

– Tietysti olisi ollut kiva, että me molemmat Mynämäen Vesan kanssa olisimme pelanneet yhtä aikaa pääsarjatasolla, mutta päädyimme samaan ottelupariin karsinnassa. Meidän tavoitteemme on nyt rakentaa tänne naisten superpesisjoukkue, joka ainakin jokseenkin menestyy.

Kallio haluaa vannoa yhteistyön nimeen naapuriseurojen kanssa.

– Toimivaa yhteistyötä teemme vahvasti niin Mynämäelle kuin Laitilaan. Loimaan suuntaan yhteistyö toimii oikein hyvin miesten puolella.

– Loimaalla miehet ja meillä Pöytyällä naiset. Tällaiseksi on jako muodostunut ja noin sen pitääkin tässä kohtaa olla. Nyt mennään näin ja mahdollisesti joku toinen vuosi toisinpäin. Junioripuolella yhteistyö toimii hienosti Jokioisten, Humppilan ja Laitilan suuntiin.

Seuraavaksi Pöytyän Urheilijoilla on kuitenkin edessään ihan oma ponnistus, valmistautuminen seurahistorian ensimmäiseen superpesiskauteen. Samalla, kun joukkue aloittaa harjoittelun, talkooväki kokoaa voimansa.

– Katsomoremonttia tarvitaan ja olosuhteita pitää tehdä vielä paremmiksi. VIP-tila on tulossa ja uusi kirjurikoppi. Talkoopohjalta nämä tehdään, kunta toimii hyvänä partnerina, Kallio kertoo.

Kuvaus on yksi osoitus seurasydämestä, joka paikkakunnalla sykkii Pöytyän Urheilijoille. Pelaajat ovat pääosissa ja loistavat omilla suorituksillaan kentällä, mutta samalla pesäpallo on koko seurayhteisön yhteinen asia. Kaudella 2022 vuosien unelma käy toteen Superpesiksessä. Se on merkittävä saavutus koko kuntaa ja sen näkyvyyttä ajatellen.

Pöytyän Urheilijoiden naisten ykköspesisjoukkueessa 2021 pelanneet

Venla Ahola, Vilja Ahola, Lydia Eskola, Aurora Frantsila, Essi Ilmanen, Petra Kaitonen, Sanni Kyläpekka, Lina Olenius, Kaisa Pauna, Sylvi Pellonperä, Minttu Reunanen, Heidi Riikonen, Siiri Riitamaa, Pinja Rouhiainen, Veera Toikka, Venla Valkeapää, Terhi Värri. Juhani Rannikko (pj), Aleksi Mäkelä (2. pj)

Lisätietoa Pöytyän Urheilijoiden toiminnasta löytyy seuran nettisivuilta osoitteesta www.poytyanurheilijat.fi. Superpesisjoukkueen matkaan pääsee parhaiten mukaan Instagramissa. Superpesiskarsinnan ottelut ovat Ruutu+-tilaajien katsottavissa tallenteina Ruudussa.