Valitse sivu

Huikea superpesiskausi 2021 tarjosi jännitettävää loppuun saakka. KPL jätti historiansa ensimmäisiin pudotuspeleihin yltäneen Kempeleen Kirin voitoitta ja pudotti välierissä ennakkosuosikeihin lukeutuneen Vimpelin Vedon pronssiotteluun.

Finaalisarjaa tamperelainen Manse PP johti jo otteluvoitoin 2-0, mutta mestaruuden eteen se sai tehdä täyden päivätyön. KPL siirsi ratkaisun väkisin viidenteen otteluun ja tarjosi suomalaiselle urheilukansalle mahtavia elämyksiä, vaikka pitkään odotettu täysosuma jäikin vielä odottamaan itseään. Silti joukkue venyi upeasti ja voitti seuralle jo neljännen peräkkäisen miesten SM-mitalin.

– Kausi päättyi hienosti uudistuneella joukkueella. Minua ei saa tätä kutsumaan pettymykseksi, KPL:n puheenjohtaja Harri Lehto sanoo.

– Omat kasvatit, muiden muassa Jasperi Luoma ja Valtteri Hämäläinen, lunastivat nuorina pelaajina paikkansa joukkueesta yli odotusten. Luotimme heihin ja pojat vastasivat huutoon älyttömän hyvin. Paikkoja ei anneta, vaan ne pitää ottaa ja ansaita, Lehto huomauttaa.

Seurajohtajan luupin alla on kokonaisuus. Pelillisen puolen ohella kentän ulkopuoliset asiat ja niiden kehittäminen ovat jatkuvasti mietinnässä. Koronan aiheuttama poikkeusaika aiheutti runsaasti päänvaivaa ja pakotti aktiivisiin toimenpiteisiin, vaikka pesäpallo pärjäsikin olosuhteet huomioiden hyvin.

– Suhteessa meillä kävi hyvin yleisöä, kun verrataan esimerkiksi jalkapalloon tai jääkiekkoon ja mietitään, millaisia poikkeuksellisia aikoja on eletty. Pikkuhiljaa tämä alkaa kääntyä, mutta runkosarjasta korona vei meiltä 500 katsojaa ottelua kohden. Yhteensä rahaksi muutettuna tappio on jopa 100 000 euroa, Lehto muistuttaa.

– Onneksi pystyimme pudottamaan pelaajabudjettiamme. Tuskin voimme koskaan maksaa sarjan parasta palkkaa, mutta olosuhteet ja kulttuuri täällä ovat kohdillaan, Lehto sanoo.

Kouvolan pesäpallopyhättö KSS Energia Areena tarjoaa kaikille urheilun ystäville kokemisen arvoisen elämyksen. Tunnelma ja puitteet ovat kohdillaan, faniryhmä Mustakeltaiset kannustaa asiallisesti omiaan, oheispalvelut toimivat sekä peli tempaa mukaansa. Lisäksi KPL:n ja jääkiekon Liigan KooKoon ottelut kuuluttava Markus Laaksonen on herättänyt huomiota persoonallisella tyylillään, niin kuin pitääkin.

– Hyvä pöhinä on päällä. Mediahuomiota olemme saaneet hienosti ja positiivista palautetta. Ottelutapahtuma toimii mainiosti ja meillä on valtavan hyvä talkoolaisten määrä. Heitä on isosti kiittäminen, Lehto lausuu.

Kouvolan Pallonlyöjien mestaruussarjajoukkue kuvattuna vuonna 1965. Tämän jälkeen KPL voitti neljä peräkkäistä miesten Suomen mestaruutta 1966-69. Kuva: Arkisto / Pekka Jyrkiäisen kokoelma

– Markus Laaksonen on erinomainen kuuluttaja. Hän elää tunteella peleissä mukana, mutta pysyy aina hyvän maun rajoissa. Jos vierasjoukkue ei muuta haukuttavaa tappiopelin jälkeen keksi, niin he voivat arvostella kuuluttajaa. Eipähän aina tarvitse mennä sen taakse, että tuomarit olivat huonoja, Lehto täräyttää.

Pelaajapolkuun ja laadukkaaseen valmennukseen panostettu

Nykyisin KPL tunnetaan pesäpallopiireissä miesten Superpesiksen menestyjänä. 1970-luvun huippuvuosien jälkeen väliin mahtui kuitenkin noin neljännesvuosisadan mittainen taival häntäpään sijoituksilla, Ykköspesiksessä ja jopa suomensarjassa.

– Joskus vitsailtiin, pitäisikö meidän saada Kone sponsoriksi, kun tämä on ollut sellaista up and down (ylös ja alas) -menoa, Lehto naurahtaa.

Nykyisin tilanne on toinen ja pohja tulevaisuutta ajatellen erinomainen. Poikapuolen junioritoiminta on aktiivista, mahdollisuuksia akatemiaharjoitteluun löytyy ja pelaajapolku vie omien kykyjen rajoissa huipulle asti. Lehto muistuttaa, että nousu huipulle ja siellä pysyminen vaativat paljon työtä.

– Joka ikäluokasta on KPL:stä ollut joukkue leireillä. Kouvola on vahva, perinteinen pesäpallopaikkakunta, jossa lajilla on aina ollut vahva asema. Se tietysti auttaa paljon, mutta menestys pitää kaiken aikaa ansaita.

Kouvolan Pallonlyöjät on voittanut neljällä edellisellä kaudella SM-mitalin. Kuva: Antti Haapasalo

Kehitys on ollut valtaisaa, sillä tulevalle kaudelle KPL saa menestyvän superpesisjoukkueensa oheen kakkosjoukkueen Ykköspesikseen. Valmennuspäällikkönä ja pitkään ansiokkaasti juniorivalmentajana toiminut Juuso Ilander luotsaa nuoren ryhmän toiseksi korkeimmalle sarjatasolle hakemaan kannuksia uralla eteenpäin.

– Ykköspesis on iso haaste taloudellisesti, toiminnallisesti ja pelillisesti. Niin hyviä nuoria meillä on, että katsoimme sen järkeväksi ratkaisuksi laittaa oma joukkue Ykköspesikseen, Lehto kertoo.

Poikien superpesisjoukkueensa pelinjohtajaksi KPL hankki Siilinjärven Pesiksen kasvatin, viimeksi Oulun Lipossa toimineen Jere Pelkosen. Aisaparina häärii KPL:ssä kaikessa mukana ollut seuraikoni Eero ”Eko” Pitkänen. Samassa vahvistuu linkki miesten joukkueeseen, jossa Pitkänen jatkaa vastaavassa roolissa kakkospelinjohtajana.

Valmennus toimiikin alleviivatusti tiiminä. Superpesisjoukkueen kahdesti loppuotteluun luotsannut Iiro Haimi allekirjoitti Pitkäsen tavoin kauden 2023 loppuun saakka ulottuvan sopimuksen, joten työrauha kirkkaimman kruunun tavoittelemiseen on olemassa. Pelaajapuolella joukkueeseen ovat liittyneet kovat vahvistukset Teemu Nikkanen ja Patrik Vartama.

– Joukkue vahvistuu selkeästi, tarpeellisiin rooleihin on hankittu pelaajia täsmähankintoina. Vaikea on muuta tavoitetta kuin mestaruus keksiä, Lehto myöntää.

– Ensisijainen lähtökohta on kuitenkin se, että väki palaa katsomoon ja olot normalisoituvat täysin, Lehto huomauttaa.

Kouvolan Pallonlyöjät perustettiin Rautatieläisten seuratalon kerhohuoneella Kouvolassa 2.10.1931. Kun seura lokakuun alussa juhlisti 90-vuotista taivaltaan, ilmapiiri huokui positiivisuutta. KPL:n tulevaisuus näyttää kaikilla mittareilla valoisalta. Kirsikka kakun päälle olisi seurahistorian kuudes Suomen mestaruus, jota kaikkien tilastollisten todennäköisyyksien mukaan juhlitaan Kouvolassa seuraavaksi ja pikemminkin ennemmin kuin myöhemmin. Se, millaiset nykytermein ”kreisibailaukset” silloin koetaan, jää nähtäväksi. Todellinen kansanjuhla on joka tapauksessa luvassa.

– Ihan varmasti. Kun mestaruuden voitamme, silloin juhlitaan täysillä. Se on ihan varma, Lehto päättää.

Lisätietoa Kouvolan Pallonlyöjien toiminnasta ja mahdollisuuksista olla mukana löytyy seuran nettisivuilta www.kouvolanpallonlyojat.fi.