Valitse sivu

Nykyisin SJK-konsernin (Seinäjoen Jalkapallokerho) toimitusjohtajana työskentelevä Kivimäki seuraa yhä pesäpalloakin tarkalla silmällä. Käynnissä olevat pudotuspelit ovat tarjonneet heti puolivälieristä lähtien huikeaa draamaa, josta joukkueet ovat etuoikeutettuina päässeet osallisiksi.

– Pitää muistaa, etteivät kaikki pääse koskaan näihin peleihin. Pelaajien kannattaa lähteä kauden huipennukseen nautinnon ja hyvän fiiliksen kautta, uskaltaa pelata. Tämä on minun ja meidän hetkemme, johon on mahdollisuus tarttua, Kivimäki kuvailee.

Sami-Petteri Kivimäki luotsasi Vimpelin Vedon Suomen mestariksi kausilla 2016 ja 2017. Kuva: Vimpelin Veto

Raastava odotus edellyttää mielenhallintaa

Syksyn pesäpallofinaaleille ominaista on pelitahti. Kun pimenevät syysillat pakottavat aloittamaan ottelut jo iltapäivällä, arkena ei pelata, jotta yleisö pääsee sankoin joukoin paikan päälle kauden huipennukseen. Joukkueille otteluohjelma tietää liki viikon mittaista odotusta. Kivimäki näkee asiassa eri puolia.

– Jos on vammoja, pääsee hoitamaan niitä ja palautumaan – varsinkin, kun nyt on todella kova kuorma kesältä. Se varmasti tekee hyvää.

Mentaalipuolella tilanne on erilainen. Kun ottelusarja muutamaksi päiväksi katkeaa, voittanut joukkue ei pääse jatkamaan hurmostaan eikä hävinnyt joukkue pääse kuittaamaan tappiotaan.

– Henkisesti sunnuntaista seuraavaan lauantaihin on pitkä aika. Monenlaisia ajatuksia pyörii mielessä – varsinkin, jos sarja on itselle katkolla. Mielenhallintaa tarvitaan. Kokemus toki opettaa käsittelemään tällaista tilannetta.

– Ainahan sitä sanotaan, että ajatukset pitää viedä muualle. Pitää kuitenkin olla melkoinen fakiiri, joka siihen pystyy, Kivimäki sanoo.

Välipäivien myötä intensiteetti väkisinkin laskee. Kohti viikonloppua mentäessä kierroksia täytyy pystyä lisäämään ja virittäytymään täyteen valmiuteen, kun pelituomarin pilli viheltää jälleen joukkueet kiilaan lauantaina.

– Haaste on ylläpitää sopiva rytmi kohti seuraavaa viikonloppua. Pelillinen ja taktinen valmistautuminen täytyy tehdä huolellisesti, mutta toisaalta se ei saa mennä ylipelaamiseksi. Sopiva balanssi pitää löytää.

Helpottaa, jos saa olla joukkueen kanssa ja pääsee työstämään yhdessä ajatuksia, Kivimäki näkee.

– Tunteiden vuoristorataa, mutta samalla loppuotteluviikot ovat kaikille mukanaoleville ainutlaatuista aikaa. Olennaiseen keskittyminen on tärkeää. Loppuviikkoa kohden pitää edetä nousujohteisesti, ruuvia on kiristettävä viikonlopun lähestyessä. Pitää muistaa, että viikonloppu voi olla kova kahden päivän rutistus, johon on oltava valmiina, Kivimäki muistuttaa.

Manse PP Tampereelta ja Pesäkarhut Porista ovat voiton päässä Suomen mestaruudesta. Kouvolan Pallonlyöjät ja Jyväskylän Kirittäret tarvitsevat kaksi peräkkäistä voittoa viikonloppuna, jotta kausi saisi kirkkaimman kruunun.

– Jollain tavalla veitsi kurkulla -tilanteessa odotusaika voi olla yksinkertaisempaa käsitellä. Toisaalta tuskin yksikään joukkue valmistautuu lauantaihin sillä ajatuksella, että meillä vielä on varapallo, Kivimäki muotoilee.

– Valmius pelata pitää olla, yhtä tilannetta kerrallaan. Sarjatilanteella ei siinä tilanteessa ole merkitystä, Kivimäki lisää.

Ison mahdollisuuden eikä häviämisen pelon kautta

Kauden tärkeimmät ottelut nostavat pintaan monenlaisia tunteita. Varsinkaan loppuotteluita pelaaja ei välttämättä kovin montaa kertaa urallaan pääse pelaamaan, joten kysymyksessä voi olla hyvinkin ainutlaatuinen tilaisuus saavuttaa menestystä. Kivimäki kehottaa joka tapauksessa ajattelemaan positiivisesti.

– Kannustaisin kaikkia lähtemään ison mahdollisuuden eikä häviämisen pelon kautta. Mitä rohkeammin uskaltaa pelata ja onnistuu siinä, sitä vahvemmilla on. Ympärillä pitää nähdä mahdollisuuksia.

­– Kokemus auttaa näissä tilanteissa. Hyvä sekoitus kokemusta ja nuoruuden ennakkoluulottomuutta on tietysti joukkueessa aina hyvä.

Loppuotteluun edenneet joukkueet tuntevat hyvin toisensa, minkä lisäksi videoita on katsottu ja kelattu yksityiskohtia myöten. Hetkessä elämisellä ja tilanteisiin reagoimisella on suuri merkitys, kun mestaruuden ratkaisuja lähestytään. Kivimäki ei usko, että pelillisiä jättiyllätyksiä enää nähtäisiin.

– Vaikea on nähdä, että mitään ässiä voisi enää hihasta kaivaa, mutta tarkennuksia kaikki joukkueet varmasti tekevät. Eräänlaista shakkia, siirtojen tekemistä ja reagoimista vastustajan tekemiseen tämä on.

– Taktiset asiat ja ennakointi käydään huolellisesti läpi. Vastustajan pelaaminen vahvuuksillaan pitää pystyä estämään. Uskon, että kaikki joukkueet tekevät tämän. Sitten tulevat yksittäiset tilanteet, jotka pitää voittaa. Niissä ne ratkaisut piilevät.

Loppuottelussa marginaalit ovat pienet eikä isoja virheitä juuri tehdä. Silloin edellytetään onnistumisia pienissä asioissa ja kaksinkamppailuissa mestaruuden voittamiseksi. Rohkeutta ja kylmäpäisyyttäkin saatetaan tarvita. Sen tietää Kivimäki, joka antoi kauden 2016 loppuottelussa vastuuta tuolloin vain 15-vuotiaalle Perttu Ruuskalle ja loppu on historiaa.

– Peli menee tässä vaiheessa kautta yksinkertaisemmaksi ja tiiviimmäksi. Siinä rohkeus myös punnitaan. Mestaruus pitää ottaa, ei se mistään itsestään tule, Kivimäki painottaa.

Loppuottelujoukkueista vain Jyväskylän Kirittäret on voittanut mestaruuksia viime vuosina. Kun jokaisen pesäpalloilijan unelma on lähellä, yksittäistenkin suoritusten merkitys nousee huippuunsa. Ajatuksia voi olla silloin vaikea nollata ja pitää päänsä kylmänä. Osalle se on helpompaa ja osalle vaikeampaa eikä myöskään Kivimäki löydä tilanteeseen poppakonsteja.

– Tosi vaikea aihe, eikä siihen varmasti yksiselitteistä vastausta ole. Jos sellaisen osaisi sanoa, olisi todellinen meedio. Ainakin pitää uskaltaa päästää menemään, tehdä ja pelata – pitää pystyä lataamaan itsensä sellaiseen mielentilaan.

– Tarvitaan rohkeutta laittaa itsensä likoon. Vastakkaiset kuormittavat tai heikentävät ajatukset pitää pysty karsimaan pois. Tulos kertoo sitten, mitä on saatu aikaiseksi.

Löytävätkö kotiuttajat tilaa huippuunsa viritetyistä ulkokentistä?

Manse PP Tampereelta on mukana seurahistoriansa ensimmäisissä miesten pudotuspeleissä. Alku oli todella haastava, kun Imatran Pallo-Veikot hurmosteli 2-0-johtoon puolivälieräsarjassa. Tämän jälkeen Manse voitti kahdeksan peräkkäistä pudotuspeliottelua.

Kliseisesti ottelusarjan katkaiseva voitto on vaikein ottaa eikä siihen Mansekaan pystynyt ensimmäisellä yrityksellä täpötäydellä Kaupin stadionilla. Kouvolan Pallonlyöjät kavensi ottelusarjan voitot 2-1:een. Jos Manse kuitenkin saa omaan tekemiseensä ryhtiä ja pystyy rikkomaan KPL:n ulkopelin, historiallinen Suomen mestaruus on lähellä.

– Mansen pitää pystyä kotiuttamaan. Jos kotiutukset onnistuvat paremmin, Manse on vahvoilla. Toisena puolena KPL on pelannut erinomaista ulkopeliä. Täytyy antaa tunnustusta – Iiro Haimi, Eero Pitkänen ja Pasi Niemelä ovat sen kanssa tehneet loistavaa työtä, Kivimäki kehuu.

– Koplalla on vähän sama tilanne. Oma sisäpeli pitäisi saada kuntoon ja riittävästi juoksuja. Kotiuttamisessa pitää onnistua, Kivimäki painottaa.

Naisten loppuottelusarjassa Pesäkarhut Porista vei kaksi ensimmäistä voittoa, mutta jäi pahasti alakynteen kolmannessa ottelussa Jyväskylässä. Erityisesti Porissa pelattu toinen ottelu oli tiukkaa ja tarkkaa pelaamista, jossa ei juoksuilla juhlittu.

– Naisten loppuottelut ovat olleet vähäjuoksuisia. Sielläkin sisäpeli ja juoksujen lyömisessä onnistuminen ratkaisevat – kumpi siinä on aloitteellisempi. Johtoon pitäisi päästä, niin pelaaminen helpottuu. Marginaalit ovat pienet ja joukkueet tuntevat toisensa. Pesistä parhaimmillaan on luvassa, Kivimäki ennustaa.

Miesten ja naisten pesäpallomestaruudet ratkeavat varmuudella viikonloppuna. Kävi, miten kävi, Kivimäki tietää, että tulosta on kunnioitettava.

– Toivottavasti eivät loukkaantumiset sotke joukkueiden pelaamista, ne ovat aina ikäviä. Paras viidestä -sarja on kuitenkin sellainen, että parempi siinä varmasti voittaa.

Superpesiskauden huipentava loppuotteluviikonloppu

La 25.9.
Kouvolan Pallonlyöjät – Manse PP, Tampere M 14.00 Ennakkoliput | Ruutu, päälähetys | Yle Puhe
Pesäkarhut, Pori – Jyväskylän Kirittäret N 14.00 Loppuunmyyty | Ruutu, päälähetys | Yle Puhe

Su 26.9.

Manse PP, Tampere – Kouvolan Pallonlyöjät M 14.00 Tarvittaessa
Jyväskylän Kirittäret – Pesäkarhut, Pori N 14.00 Tarvittaessa

Miesten Superpesiksen loppuottelu Veikkaus-tulospalvelussa

Naisten Superpesiksen loppuottelu Veikkaus-tulospalvelussa

Poikien Superpesiksen loppuotteluviikonloppu

La 25.9.
Sotkamon Jymy – Veteli Pesis 14.00

Su 26.9.
Veteli Pesis – Sotkamon Jymy 14.00 Tarvittaessa

Poikien Superpesiksen loppuottelu Veikkaus-tulospalvelussa