Valitse sivu

Iso-Britanniassa baseball-oppinsa saanut 25-vuotias lohjalainen osoitti kykynsä miesten toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

– Miesten mukana pelaaminen on minulle rutiinia. Hyvin meni, sopivan tasokkaat pelit ja tuntui, että olin osa joukkuetta, Ylinen kommentoi otteluiden jälkeen.

Espoolaisen XL5:n pelissä Tampere Tigersia vastaan ensimmäisessä vuoroparissa kenttä ei täysin tukenut uutta syöttäjäänsä, kun vuoroparin nollille päättävä tuplapeli oli jo kenttäpelaajan räpylässä, mutta pallo luiskahti pois. Tästä innostuneena Tigers sai lyötyä kolme juoksua taululle.

Toisessa vuoroparissa Ylinen laittoi luun kurkkuun tamperelaisille ja hoiti kolme paloa kolmesta lyöjästä. Sama tahti jatkui kahden palon verran kolmannessa puolustuksessa, kunnes Tigersin tähtipelaaja, viime vuonna SM-sarjan parhaana lyöjänä palkittu Jose Miranda Gonzalez onnistui tuplan arvoisesti ja XL5:n päävalmentaja Olli Valli päätti vaihtaa Ylisen pois syöttökummulta. Lopulta tulevien Fat Lizard Leaguen finalistien ottelu päättyi Tigersille 2-6.

Oona Ylinen saapui Englannista Suomeen Fat Lizard League -sarjan otteluihin. Kuvassa Ylinen on Guildford Millersin pesäjuoksijana Iso-Britannian miesten baseballin A-sarjassa. Kuva: Michael Burdett

Sulkapallotaustalla baseballin syöttökummulle

Englantiin opiskelujen perässä muuttanut Oona Ylinen on kilpaillut sulkapallossa jo 17 vuotta, parhaimmillaan Suomessa naisten A-sarjassa, lähellä paikkaa kaksinpelin SM-kisoihin. Nyt Englannissa sulkapallo jatkuu paikallisessa liigassa Surreyn joukkueessa.

– Kun muutin Englantiin Norwichiin opiskelemaan, minulla oli jenkkikämppis, joka pyysi mukaan baseball-harjoituksiin että hänen ei tarvitse mennä yksin. Pelasin sulkapalloa ja ajattelin, että olisi hyvä, jos olisi joku ulkoilmalaji, Ylinen muistelee ensikosketustaan baseballiin kuusi vuotta sitten.

Nyt oman joukkueen kauden aikainen päättyminen tarjosi Yliselle ja hänen miesystävälleen Lewis Bawdenille mahdollisuuden pelata kesäloman aikana baseballia Suomessa.

– Olen monipuolinen syöttäjä. Miehiin verrattuna toki heitän enemmän tekniikalla kuin lihaksilla, mutta kun lisäksi olen vielä vasuri, ei minua vastaan hirveästi ole ”homeruneja” lyöty. Moni lyöjä lähtee jahtaamaan sitä palloa ja yrittävät lyödä hyvin ja kokevat tietty naista vastaan painetta. Minulla ei ole paineita – ainoa, mitä voin, on tehdä parhaani ja sillä mennään.

– Sulkapallon clear- ja smash-lyönnit ovat olkapäälle hyvin vastaava liike kuin baseball-syöttö. Voima tulee jaloista ja lantiosta – ensin liikkuu olkapää, sitten kyynärpää ja vasta lopuksi käsi.

Oona Ylinen on pelannut Belles Baseballin syöttäjänä Iso-Britannian naisten baseball-sarjassa. Kuva: Jody Dernay-Davies

Syöttämisen lisäksi parhaimmillaan 58 mailia tunnissa tutkaan heittänyt Ylinen pelaa 1-pesävahtina ja 3-pesävahtina.

– Ykkösellä tunnen oloni mukavimmaksi, olen pelannut sitä eniten. Minulla on 175-senttiseksi pitkät kädet ja saan spagaatin molempiin suuntiin eli alaspäin pääsen hyvin, joten kokonaisulottuvuuteni on isojen miesten tasolla. Kun aloin pelaamaan kolmospesää, tosi monet kysyivät, ”saatko sinä heitettyä sieltä ykköselle”. Ihmettelin, mikä kysymys tuo nyt on, totta kai saan!

Oona Ylinen on ottanut kolmospesävahdin roolin haltuun Guildford Millersin joukkueessa Iso-Britannian miesten baseballin A-sarjassa. Kuva: Michael Burdett

Lyömistä Ylinen pitää heikoimpana osa-alueenaan, mutta pääsee kyllä pesälle etenkin vapaataipaleiden turvin.

– Vasenkätiselle naiselle miessyöttäjän on usein todella vaikea syöttää, kun mielessä voi olla ”koita ainakin olla osumatta” -ajatus, jolloin yleensä ainakin kerran pelissä tulee pallo vahingossa päin, Ylinen naurahtaa kertoen aggressiivisen ja MLB-pelejä tuijottamalla opitun oikeaoppisen näköisen pesäjuoksun olevan vahvuuksiaan.

Baseballia ja softballia seitsemässä eri joukkueessa

Ylisen oma seura Englannissa on Guildford Baseball ja oma joukkue Millers, joka pelaa miesten baseballia A-sarjassa (Englannin neljäs sarjataso). Lisäksi hän on käynyt pelaamassa seuran ykkösjoukkueessa Guildford Maverickseissa AA-sarjassa eli kolmannella sarjatasolla.

Oona Ylinen oman joukkueensa Guildford Millersin syöttäjänä Iso-Britannian miesten baseballin A-sarjassa. Kuva: Michael Burdett

Belles Baseball -joukkueessa Ylinen pelaa Englannin kuuden joukkueen naisten baseball-sarjaa, jota Belles johtaa.

Chili Peppers -naisten joukkue oli ”Naiset pelaavat baseballia” -teemaviikon projektijoukkue, jolla osallistuttiin yhteen turnaukseen.

Surrey Saxons -on Surreyn yliopiston joukkue ”anglosaksit”, joka pelaa yliopistojen välistä sekajoukkueiden sarjaa. Baseball on tällä kaudella saanut virallisen yliopistourheilulaji-statuksen (BUCS-laji), mikä näkyy rahoituksen ja kenttävarausten paremmassa saamisessa.

Samoin sekasarjana pelattavaa slow-pitch-softballia Ylinen pelaa Glasgow Honeybadgers -nimisessä joukkueessa NSL2:ssa eli neljästä sarjatasosta toiseksi korkeimmalla. Tämän joukkueen mukana Ylinen ei ehdi harjoitella, vaan osallistuu ainoastaan turnauksiin silloin, kun ne eivät mene päällekkäin baseball-pelien kanssa.

Näiden lisäksi Ylinen käy Iso-Britannian naisten baseball-maajoukkueen harjoituksissa. Naisten baseballin EM-kisat pelataan heinäkuussa 2022 ja parhaat maat saavat paikan MM-kisoihin.

Softballilla olympialaisiin

Espoo Exposin päävalmentaja Jere Kaistinen näki Ylisen esiintymisen Fat Lizard Leaguessa hienona esimerkkinä siitä, että tytöt ja naisetkin pelaavat lajia hyvällä tasolla.

– Suomessa on uniikkia se, että on paljon sporttisia naispuolisia pelaajia joukkuepalloiluissa. Naisten pesiksellä on pitkät perinteet, se on ollut huippu-urheilua jo kauan ja siellä on paljon pelaajia, jotka pärjäisivät baseballissakin hienosti miesten SM-sarjan mukana ja olisivat Fat Lizard Leaguessa tähtiä. Oonalla taas on vahva sulkapallotausta, mikä on auttanut lajin oppimisessa. Reittejä on monia, Kaistinen huomauttaa.

Etenkin USA:ssa sukupuolijakauma baseballin ja softballin välillä on suhteellisen selvä. Tytöt ja naiset pelaavat softballia, jossa he pääsevät edustamaan koulujen kisoihin, pyrkivät yliopistoihin ja saavat niihin stipendejä ja tavoittelevat paikkaa olympialaisiin. Tytötkin pelaavat baseballia, monesti nuorina poikien seassa ja aikuisena miesten alasarjoissa, mutta baseballin naisten kansainvälinen kilpailutoiminta on vasta kehittymässä, kun taas softball on olympialaji.

Pesäpalloliitolla on käynnissä projekti, jonka tähtäimenä on osallistua Los Angelesin vuoden 2028 kesäolympialaisten softballiin. Ensi kaudelle perustetaan naisten softballin SM-sarja ja maajoukkue, joka lähtee mukaan kansainväliseen kilpailutoimintaan

– Käsittääkseni olisin edustuskelpoinen Suomen softball-maajoukkueeseen, vaikka minulla olisi Iso-Britannian kaksoiskansalaisuus. Olisi hienoa edustaa Suomea, Oona Ylinen pohtii tulevaisuuttaan.

Puuseppä, kirjastotyöntekijä ja kirjailija

Suoritettuaan Espoossa kaksoistutkintona lukion ja puuartesaanin eli huonekalupuusepän ammattitutkinnon, Oona Ylinen pääsi Norwichiin arvostettuun University of East Angliaan opiskelemaan Englannin kirjallisuuden ja luovan kirjoittamisen kandidaatiksi. Siitä hän jatkoi University of Surreyhin ja valmistui alkukesästä luovan kirjoittamisen maisteriksi (MFA, Master of Fine Arts).

Espoo Exposin peliasuun pukeutunut Oona Ylinen vierailee mielellään kotiseudullaan Lohjajärven rannalla. Kuva: Toni Himmelroos

Nyt Ylinen työskentelee yliopiston kirjastossa Content Assistentina eli mm. ostaa ja tilaa yliopiston kirjastoon kirjoja. Lisäksi hän kirjoittaa modernia fantasiakirjaa.

– Kunhan sen saisi jossain vaiheessa valmiiksi, se olisi tarkoitus julkaista. Kun on kokopäivätyössä ja on monta harrastusta, on yllättävän vaikeaa löytää aikaa kirjan kirjoittamiseen, Ylinen naurahtaa.

Englanninkielistä fantasiakirjallisuutta yhdeksänvuotiaasta lukenut Ylinen tavoitettiin lapsuuden maisemistaan Lohjajärven rannalta, kunnes hän kiirehtii taas yksiin baseball-harjoituksiin.

Teksti: Toni Himmelroos
Kuvat: Toni Himmelroos, Jere Kaistinen, Michael Burdett ja Jody Demay-Davies