1999 katsojaa virittivät hurjan tunnelman loppuunmyydylle Kaupin stadionille. Myös Kouvolasta oli lähtenyt iso joukko kannattajia antamaan tukensa omilleen. Itse ottelun luonne muodostui samankaltaiseksi kuin aiemmissa kohtaamisissa eli tilanteet ja sitä myöten juoksut olivat kortilla.

KPL oli lähellä rikkoa kuparisen toisen aloittavalla, kun Go On Superjokeri Ossi Meriläisen lyönti viuhui kokoonpanoon nostetun Leevi Lehdon ohi Tuomas Tuohisaarelle asti. Pelituomari Kosti Rautiainen tuomitsi tilanteesta vakuuttavasti palon Ville Pesusta kotipesän kynnykselle, eikä KPL käyttänyt haasto-oikeuttaan.

Kotijoukkue oli tarrata jaksovoittoon keisareiden aikaan neljännen tasoittavalla. Go On Superjokeri Juha Niemi iski vahvan lyönnin kakkossaumaan, mutta Matti Latvala nokitti vielä upeammalla ulkopelisuorituksella ja nappasi kopin. Avausjakso päättyi lauantain tapaan juoksuttomiin numeroihin 0-0, joten Suomen mestaruuden vei varmuudella vanhan kansan malliin enemmän juoksuja ottelussa tehnyt joukkue.

Tauolla kotijoukkueen pelinjohtaja Matti Iivarinen mylläsi lyöntijärjestystä uuteen uskoon. Kun lauantaina KPL ampaisi toisen jakson aluksi kahden juoksun karkumatkalle, nyt oli Mansen vuoro. Niemi takoi välilyönnin kolmospuolelle Timo Torpan viilettäessä kotipesään ja Lauri Kivinen iski samoin vastustamattomasti keskelle kenttää kotiuttaen Tuomas Jussilan.

KPL:n vastausta odoteltiin, mutta sitä ei koskaan tullut. Vieraat jäivät tänään vain neljään kolmostilanteeseen, joilla ottelun voittaminen olisi ollut haasteellista. Mansen mestaruuden ja voittonumerot 1-0 (0-0, 3-0) sinetöi Henri Puputti kakkospuolen upealla välilyönnillä, joka riitti nopeakinttuiselle Juuso Myllyniemelle.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Superpesis (@superpesis) jakama julkaisu

KPL:n pelinjohtaja Iiro Haimi myönsi rehdisti vastustajan paremmuuden.

– Ensimmäisellä jaksolla meillä oli pieni momentum, kun tilanne oli 0-0. Meillä oli muutama paikka. Toisella jaksolla kaveri löi kolme hienoa lyöntiä, joilla sai juoksut. Me emme siihen itse pystyneet, emme saaneet tilannetta emmekä oikein päässeet edes yrittämään. Vitosottelussa meillä ei ollut mahdollisuutta, Haimi totesi Ruudun haastattelussa.

­– Kokonaisuutta, jos peilaa, olen totta kai ylpeä joukkueesta. Olemme löytäneet tavan tehdä yhdessä asioita. Nyt kirvelee tämä tappio, mutta olihan tämä kokonaisuudessaan meiltä todella hieno kausi, Haimi kehui omiaan seuran voitettua neljännen peräkkäisen SM-mitalin.

Miesten Superpesiksen kautta aikain kokenein pelinjohtaja Matti Iivarinen juhlii nyt ensimmäistä Suomen mestaruuttaan viuhkassa. Pelaajana Iivarinen voitti kaksi mestaruutta Alajärven Ankkureissa 1988–89.

– Aika paljon helpotusta. Vielä ei oikein ymmärrä, on ollut niin hankalaa tuossa ja usko kovasti koetuksella. Alkoi jo tuntua siltä, päättyykö tämä ollenkaan. Meidän tarinaamme kuului se, että otimme Imatran vastustajaksi. Itse kyllä tiesin, mitä siitä seuraa. Kun itselleni sitä perustelin, mielestäni se oli ainoa mahdollisuus ja ainoa tie, mikä johtaa Suomen mestaruuteen, Iivarinen sanoi Ruudun haastattelussa.

Joukkueelleen Iivarinen antaa vuolaat kehut upeasta matkasta.

– Alusta pitäen pojat olivat juonessa mukana, kuten odotinkin. Heille ei tarvinnut ihmeellisyyksiä selittää. He kyllä ymmärtävät, mitä joukkuepeli tarkoittaa ja miten mestaruusteitä on kuljettu.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Superpesis (@superpesis) jakama julkaisu

Pudotuspelien arvokkain pelaaja Tuomas Jussila sekä Lauri Kivinen liittyivät harvalukuiseen joukkoon pelaajia, jotka ovat voittaneet Suomen mestaruuden kolmessa eri seurassa.

– IPV-sarja, siinä meistä tuli vielä enemmän joukkue. Moni toivoi, että häviäisimme, mutta me uskoimme omaan juttuumme. Loppuottelusarja oli työvoitto. KPL laittoi kovasti kampoihin, Jussila totesi.

Joukkueen sytyttäjä ja hengenluoja, lautasen äärellä jälleen yleisönsä ottanut Juha Puhtimäki kuvasi ikimuistoista kautta.

– Meistä on puhuttu paljon ja kirjoitettu paljon. Sitkeys kuvaa parhaiten tätä joukkuetta, kuten IPV-sarjassa jo nähtiin. Eilen pidimme palaveria ja päätimme mennä täydellä sydämellä eteenpäin. Tänään tauolla puhuimme, että nyt on Suomen mestaruus tarjolla ja sen voittaminen olisi ihan kivaa.

– Mikä lämmittää eniten on kehitys siitä pisteestä, mistä lähdimme runkosarjan alussa.

13 vuoden jälkeen Suomen mestariksi palannut ja neljä välivuottakin 2016-2019 pitänyt Joonas Eirola antoi suuren kiitoksen Kaupin karnevaalille ja intohimoiselle kotiyleisölle, joka loi superpesiskauteen oman hienon ilmiönsä.

– Ei tällaisia fiiliksiä mistään muualta saa. Yleisö oli aivan mahtava!

Manse juhlii seurahistoriansa ensimmäistä miesten Suomen mestaruutta. Aiemminkin miesten mestaruuden on tuonut Tampereelle vain Valtion Lentokonetehdas sota-aikojen poikkeuskaudella 1942.

Miesten loppuottelu Veikkaus-tulospalvelussa