Valitse sivu

Mestaruuteen vaaditaan kolme voittoa. Heti ensimmäisillä otteluilla on iso merkitys, sillä vain seitsemän joukkuetta on yltänyt mestariksi hävittyään avausottelun eikä 2-0-tilanteesta ole yksikään joukkue noussut miesten loppuottelusarjan voittoon.

Miesten loppuotteluiden 2021 tilastopaketti (pdf)

Pääsyliput etukäteen netistä!

Loppu- ja pronssiotteluiden järjestelyt toteutetaan kaikkien ihmisten terveysturvallisuus huomioiden. Paikan päälle odotetaan runsaasti yleisöä, joten pääsyliput kannattaa hankkia etukäteen seurojen verkkokaupoista: Manse PP, Tampere | Kouvolan Pallonlyöjät | Vimpelin Veto | Sotkamon Jymy.

Ruutu näyttää kaikki miesten ja naisten loppuottelut suorina päälähetyksinä. Lauantain ottelu KPL vs. Manse on katsottavissa myös maksuttomalla Jim-kanavalla. Fanikamera seuraa pronssiotteluita.

Yle Puhe seuraa Superpesiksen loppuotteluita urheilukierroksella. Selostajana toimii keskiviikkona Johannes Oikarinen, asiantuntijana pesäpallolegenda Sami ”Eko” Partanen ja toimittajana Kimmo Porttila.

Veikkaus-tulospalvelusta löytyvät mitaliotteluiden tulokset ja tilastot reaaliajassa. Ylen Teksti-tv:llä pesäpalloseuranta alkaa NHL-jääkiekon ystäville tutulta sivulta 235.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Superpesis (@superpesis) jakama julkaisu

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Ruutu Urheilu (@ruutu_urheilu) jakama julkaisu

Ensimmäisissä pudotuspeleissä loppuotteluun

Pesäpalloperinteet ovat pitkät Tampereella, jonne vuosikymmenien ajan lajin lippulaivana ansioitunut Pyrintö toi ensimmäisen SM-mitalin jo kaudella 1925. Ainoaksi miesten Suomen mestaruudeksi on kuitenkin jäänyt Valtion Lentokonetehtaan voitto erityisessä sotasarjassa 1942. Tuolloin sarja saatiin liikkeelle vasta elokuussa ja siinä pelattiin kuusi ottelua joukkuetta kohden.

Vielä kaudella 2013 Tampereella pelattiin ylimmillään suomensarjaa. Uusi seura Manse PP Edustus perustettiin 1.11.2015 pyörittämään huippupesäpalloa ja se otti siipiensä alle Hämeenkyrön Räpsän naisten superpesisjoukkueen. Rakettimainen nousu huipulle toi mestaruusjuhlat Keskustorille jo kaudella 2017.

Miesten puolella iso yllätys oli tapahtua heti 2016, kun Manse ylsi voiton päähän Superpesiksestä häviten kuitenkin viidennen kohtaamisen Pattijoen Urheilijoille Raahessa. Lopulta sarjanousu toteutui suvereenilla Ykköspesiksen 2019 voitolla.

Pääsarjaan totuttelun jälkeen Manse vahvistui huimasti kuluvalle kaudelle ja eteni sensaatiomaisesti ensimmäisissä pudotuspeleissään loppuotteluun asti. Vaikka seuralla ei entuudestaan mestaruuksia ole, joukkueen pelaajista niitä ovat voittaneet Joonas Eirola (PattU 2008), Tuomas Jussila (PattU 2008, JoMa 2018-19), Lauri Kivinen (SoJy 2009, JoMa 2018-19), Juha Niemi (JoMa 2018-19), Juha Puhtimäki (JoMa 2018-19) ja Henri Puputti (ViVe 2010, 2016-17).

Kruunu Kouvolan Pallonlyöjien juhlavuodelle?

Vaikka Kouvolan Pallonlyöjät on palannut miesten Superpesiksen huipulle ja voittanut 2000-luvulla viisi SM-mitalia ennen tätä kautta, tarinaan liittyy oma harmituksensa. KPL voitti pudotuspeleihin yllettyään ensimmäisen kerran kauden viimeisen ottelunsa 2019, pronssia. Seuran edellinen Suomen mestaruus on siis 45 vuoden takaa Toni Kohosen syntymävuodelta 1976.

Kun 1931 perustettu seura täyttää 90 vuotta, kultaista lahjaa parempaa ei ole olemassa! Mestaruus olisi useammalle pelaajallekin uran ensimmäinen. 10 Suomen mestaruutta voittaneen Kohosen lisäksi KPL:n joukkueesta vain Arttu Ruuska (ViVe 2016-17) on aiemmin päässyt mukaan mestaruushumuun.

Klassikko-ottelussa panoksena pronssimitalit

Sotkamon Jymyn ja Vimpelin Vedon pitkä valtakausi miesten Superpesiksessä päättyi kauteen 2018, kun joukkueet pudotettiin Kouvolan Pallonlyöjien ja mestaruuden vieneen Joensuun Mailan toimesta tylysti pronssiotteluun. Jymy palasi valtaistuimelle vuosi sitten, mutta Vedolle kausi on jo neljäs peräkkäinen ilman loppuottelupaikkaa.

Superpesiksen 2010-luvun klassikko-ottelussa pelataan nyt himmeimmistä mitaleista, jotka vie kahdella voitolla.

– Molemmista on kokemusta. Iso ero on sillä, voittaako vai häviääkö pronssiottelun, tietää dramaattisten käänteiden jälkeen vuosi sitten mitalikantaan palanneen Vedon Perttu Ruuska.