Rohkeimmat puhuivat ennen kauden alkua jopa täysin tappiottomasta kaudesta Kirittärille, joka on juhlinut kolmea edellistä Suomen mestaruutta. Vaikka joukkue runkosarjan voittikin, ihan näin ruusuinen ei kauden kuva ole ollut – eikä sen tarvitse ollakaan. Matkoja on monenlaisia, mutta päämäärä kauteen lähdettäessä on aina mestaruuden voittaminen. Aina uniikin matkansa Kirittäret on huipentanut Köyhälammen mestaruusjuhliin häikäisevät 10 kertaa kaudesta 2005 aloittaneen nykyisen seuraorganisaationsa aikana.

Kuluvan kauden välierissä Manse PP Tampereelta laittoi Kirittäret todella ahtaalle, mutta kolme peräkkäistä voittoa toivat loppuottelupaikan. Seuraavan haasteen asettaa Pesäkarhut, jota vastaan Kirittäret on ollut vahva pudotuspelisarjoissa. Ennakoissa on paljon spekuloitu kaksinkertaisen vuoden pesäpalloilijan Emma Körkön tilanteella – ainakin ensimmäisen ottelun kokoonpanoon Körkkö on nimetty Go On Superjokeriksi.

– Ihan älyttömän hyvät fiilikset. Manse-välieräsarja toi entisestään vain virtaa tähän hommaan, varmasti ovat todella tunteikkaat finaalit luvassa, Körkkö ennusti Kirittärien videolla.

– Pesäkarhut on laadukas joukkue kaikin puolin, mutta sieltäkin löytyy heikkouksia, joihin voimme iskeä.

Naisten Superpesiksen loppuotteluiden 2021 tilastopaketti (pdf)

Pesäkarhut luottaa omaan peliinsä

Pesäkarhut uudistui vahvasti kuluvalle kaudelle. Esimerkiksi vasta 17-vuotias Tiia Peltonen on ottanut upeasti paikkansa isossa roolissa, kokenut Eveliina Toppari on vastannut hienosti uuteen haasteeseen urallaan ja tasaisen varmaotteinen Elisa Pauna on murtautunut pelaavaan yhdeksikköön. Kokonaisuutena joukkue on löytänyt hienosti oman pelitapansa ja lähtee tiukasti tavoittelemaan kirkkainta kruunua kaudelleen.

– Hyvä fiilis, levollinen ja luottavainen olo tässä vaiheessa. Saimme levättyä, mutta ei mennyt liian pitkäksi tauko peleistä. Tunnelma nousee loppusyksyä kohden ja panokset ovat isot, tietää pelinjohtaja Jarkko Pokela, joka luotsasi tamperelaisen Manse PP:n seurahistorialliseen mestaruuteen 2017.

– Pelissä on moni asia hyvin, joten ei tarvitse ylikeksiä mitään. Toivotaan, että tulee paljon onnistumisia ja onnistumisten iloa, Pokela sanoo.

Pesäkarhut ja Kirittäret ovat kohdanneet kahden kauden aikana toistaiseksi vain kerran, kun koronatilanne on sotkenut otteluohjelmia. Yhdeksättä kauttaan pelinjohtajana naisten Superpesiksessä toimiva Pokela on kuitenkin seurannut jyväskyläläisen pelikirjan kehittymistä.

– Kirittäret on ajanut useamman vuoden ajan sisään omaa pelitapaansa, jota he osaavat varmasti pelata pelin sisällä todella tehokkaasti. Meidän pitää löytää keinot saada sitä rikottua. Siihen on ainakin toistaiseksi suunnitelma, miten se toteutetaan.

– Kun tietyt joukkueet ovat pärjänneet vuosien saatossa, tietynlainen muistiraita päävastustajista on olemassa. Vähän pystyy peilaamaan sinne, mitä on ollut ennen ja mitä mahdollisesti nyt on edessä.

Jännitystä on ilmassa sopivasti, kun kauden tärkeimmät ja hienoimmat ottelut ovat edessä.

– Se on monien asioiden summa ja se on yksilöllistä, miten kukakin reagoi ratkaisupeleissä. Totta kai nämä pelit ovat sellaisia, että ne herättävät tunteita. Jännittäminen on monisäikeinen sana, mitä sen alle voi laittaa ja miten se kenelläkin näkyy. Jokaiselle varmaan nämä pelit jonkunlaisen muutoksen normaaliin tuovat, Pokela sanoo.

Loppuottelusarja lähtee liikkeelle Jyväskylässä sunnuntaina. Sen jälkeen on edessä viisi välipäivää ennen kuin sarjaa jatketaan ensi viikonloppuna. Pokela tietää, että loppuottelut ovat aivan erityistä pesäpallokauden aikaa.

– Varmasti tulee tiukka sarja, pienet ovat marginaalit. Pitää varautua useaan starttiin ja osata oikealla lailla virittää itsensä pelipäiviin. Pelituntuma vähän viikonloppujen välissä katoaa, erilainen tämä sarjavaihe on kaikkinensa. Nämä ovat varmasti niitä aikoja, että kaikki laittavat pesäpallon etusijalle – puhtaasti pesäpalloelämää eletään.

– Valmistautuminen kotipeliin on pikkusen helpompi ja mukavampi, tässä kohden kautta siinä säästää energiaa. Muuten en näe koti- ja vierasotteluiden välillä isoa eroa. Molemmat osaavat varmasti pelata kotona hyvin, mutta molemmat ovat myös hävinneet kotonaan.

”Tämä on sitä, mitä kaikki pesäpalloilijat tavoittelevat”

Naisten Superpesiksen loppuotteluita jännitetään aina Muhoksella asti. Yksi syy siihen on Pesäkarhuja jo seitsemättä kautta edustava Pallo-Salamien kasvatti Henna Juka, joka tavoittelee uransa ensimmäistä Suomen mestaruutta. Erityisiä paineita loppuottelusarja ei kuitenkaan aiheuta.

– En ole koskaan ollut hirveä jännittäjä. Tietenkin aina on sellainen erilainen lataus, kun finaaleja pelataan, Juka myöntää.

Kirittäret vastustajana tunnetaan menestyshistoriastaan. Sillä ei kuitenkaan ole merkitystä uuden loppuottelusarjan alkaessa, sillä vain nykyhetki ratkaisee.

– Luottavaisin mielin lähdemme. Virkiä-sarjaan saimme loppuun kolme suhteellisen ehjää peliä, joten siitä on hyvä jatkaa. Kerran on tällä kaudella pelattu vastakkain ja saimme siitä hyvän kokemuksen – tasainen ja tiukka kamppailu, jossa molemmat olivat vuorotellen pelin päällä. Ihan luottavaiset ovat fiilikset lähteä myös Jyväskylään pelaamaan. Mielenkiinnolla odotan tulevaa, tunnetta ei varmasti puutu tuosta sarjasta, Juka ennustaa.

Loppuottelut ovat hienoimpia hetkiä, joita pesäpalloilija voi urallaan päästä kokemaan. Näitä aikoja moni muistelee vielä vanhoilla päivillään kiikkustuolissa. Juka muistuttaakin, että loppuotteluhuumasta täytyy osata myös nauttia.

– Tämä on sitä, mitä kaikki pesäpalloilijat tavoittelevat, päästä pelaamaan finaaleja ja taistelemaan kirkkaimmista mitaleista. Tästä ajasta pitää lähteä nauttimaan ja ymmärtämään, miten ainutlaatuista juttua tämä on – tietysti täytyy lähteä ratkaisemaankin pelejä, Juka päättää.

Naisten Superpesiksen ensimmäinen loppuottelu nähdään Ruudussa ja maksuttomalla Jim-kanavalla tänään sunnuntaina 12.9. kello 14.45 (ottelu alkaa kello 15).