Täydellisenä yllätyksenä mestaruutta ei voida pitää. Pesä-Kiilat voitti D-tyttöjen pronssia Suurleirillä 2019 ja epävirallisen C-tyttöjen SM-hopean poikkeuskaudella 2020. Matkalle mahtui haasteita, mutta joukkue käänsi ne vahvuudeksi.

– Alkukesä oli oikeasti vaikea, kun meillä oli joukkueessa loukkaantumisia. Ryhmään tuli mukaan kolme uutta pelaajaa Ylivieskan Kuulasta. Ennen leiriä olimme tällä kokoonpanolla pelanneet vain karsintapelejä, mutta leirillä hitsauduimme joukkueeksi, nivouduimme yhteen. Loppu viimein meistä tuli todella kova joukko, kertoo pelinjohtaja Petri Huhtala.

– Odotukset olivat mitalipeleissä ilman muuta, heti alusta lähtien, Huhtala kuitenkin vahvistaa.

Nuorisoleirin loppuhuipennuksesta muodostui trillerimäinen. Pesä-Kiilat vei tiukassa puolivälieräottelussa voiton Seinäjoen Maila-Jusseista ja kukisti välierissä selvin numeroin Pesäkarhut Porista. Loppuottelussa asettui vastaan siihen saakka tappioitta pelannut Kempeleen Kiri, D-ikäisten leirimestari kaudelta 2019.

– Tosi hallussa meillä oli loppuottelun toinenkin jakso, mutta hyvillä lyönneillä KeKi tuli sieltä. Ei KeKi huono ollut. Silti hallitsimme loppuottelua, Huhtala arvioi.

Voittoisan avausjakson jälkeen johtolukemat olivat turvallisen tuntuiset 1-3 ennen toisen jakson viimeistä sisävuoroa, mutta KeKi painoi väkisin rinnalle ja ohi. Ratkaisu haettiin kotiutuskilpailusta, jossa Pesä-Kiilat pelasi viisaasti ja laittoi ulkokentän suorittamaan. Pinja Huhtala kotiutti Pinja Arovainion ja Jenni Järvenpään lyönti saatteli kotiin Jenny Niemelän. Loppulukemat kirjattiin Pesä-Kiiloille 1-2 (0-3, 5-3, 1-2k).

– Tärkeimmissä peleissä olimme kovia. Meillä oli kuitenkin kokemusta kovista peleistä aiemmilta vuosilta, Huhtala huomauttaa.

– Lopulta suoritimme aika rennosti. Parina aiempana vuonna olimme olleet mitalipeleissä ja ehkä aiemmin jännitetty niitä, mutta nyt pelaajat lähinnä syttyivät pelaamaan, Huhtala kiittelee.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön PESÄ-KIILAT C-TYTÖT 2021 (@pekittaretcee) jakama julkaisu

Alueellinen pelaajapolku rakenteilla huipulle asti

Suomen mestaruus on konkreettinen kunnianosoitus Pesä-Kiilojen kasvatustyölle. Pesä-Kiilat on saavuttanut Tähtimerkin lasten ja nuorten toiminnastaan. Seurassa on panostettu laadukkaaseen junioritoimintaan niin poikien kuin tyttöjen puolella.

– Seuralle mestaruus on kova juttu, ensimmäinen laatuaan niin kuin taitaa olla koko tälle alueelle. Sen eteen on pitkään tehty hommia. Tavoitteellisempaa tekemistä olemme lähteneet hakemaan. Tämä on mahtava kruunu kolmelle vuodelle, joiden aikana olemme saavuttaneet eri mitaleita, Huhtala hehkuu onnea.

Haapajärvi ja Pesä-Kiilat muistetaan eritoten miesten Superpesiksen vuosista 1996-98. Viimeisin taival Ykköspesiksessä tuli päätökseensä kauden 2015 jälkeen, mutta uutta suunta on ylöspäin poikapuolellakin.

– Meillä on hyvä tilanne myös poikapuolella. Pesä-Kiiloissa on tilausta sekä poikien että tyttöjen toiminnalle. Kun luovuimme paikastamme miesten Ykköspesiksessä kauden 2015 jälkeen, omia junnuja ei ollut eikä pienellä paikkakunnalla kannata muuten pyörittää toimintaa. Nyt tilanne on toinen ja omia alkaa taas olla. Miesten porukalla ovat tähtäimessä suomensarjan nousupelit, Huhtala iloitsee.

Naisten ja tyttöjen osalta pelaajapolkua rakennetaan alueellisen yhteistyön voimin. Pesä-Kiilojen mestarijoukkueessa oli mukana muutama pelaaja Ylivieskan Kuulasta, jonka edustusjoukkue tavoittelee nousua Ykköspesikseen. Huhtala puolestaan jatkaa seuraavaksi tyttöjen Superpesiksestä haasteita hakevan joukkueen pelinjohtajana.

– Tämä joukkue oli yhteistyön avaus Keski-Pohjanmaan Liikunnan alueella. Joukkueessa on yksi 06-syntynyt, mutta muut siirtyvät B-tyttöjen ikäluokkaan ensi kaudella. Rakennamme alueellista yhteistyötä erityisesti Ylivieskan Kuulan suuntaan, jotta saisimme naispesistä nostettua ylemmäs. Toivottavasti Kuula nousee naisten Ykköspesikseen ensi kaudelle.

– Koko alueen näkökulmasta tilanne on oikein hyvä nuorimmista tyttöjen ikäluokista aina naisiin asti. Mielenkiintoista on esimerkiksi seurata Oulaisten Huiman E-tyttöjen kehitystä, he voittivat hopeaa Loimaan Tenavaleirillä.

Minea Kemppainen toimi mestarijoukkueen kapteenina. Pesä-Kiilat voitti C-tyttöjen loppuottelussa Kempeleen Kirin. Kuva: Ahti Räsänen

Huipulle tähtääviä pelaajia ajatellen alue tarvitsee ehdottomasti ainakin ykköspesisjoukkueen jatkamaan pelaajapolkua juniorivuosien jälkeen.

– Alueella on useampi suomensarjaporukka, mutta lahjakkaimmille B-C-tytöille se taso ei riitä, vaan monet katselevat äkkiä muualle, Huhtala tietää.

Pesä-Kiilojen mestarijoukkueen osalta jatko tutuissa kotimaisemissa on turvattu.

– Tämä on tiivis kaveriporukka, joka on ollut pitkään yhdessä. Matka jatkuu, sillä tytöt päättivät jäädä opiskelemaan kolmeksi vuodeksi Haapajärven lukioon eli ainakin seuraavat kolme vuotta vierähtävät täällä, Huhtala iloitsee.

Silti pelaajat ovat ammentaneet oppia muunkin Suomen pesäpallokulttuurista. Huhtala kiittelee erityisesti valtakunnallista yläkoululeiritystä, joka on tarjonnut pelaajille mahdollisuuden saada uudenlaisia virikkeitä tekemiseen.

– Valtakunnalliseen yläkoululeiritykseen tytöt ovat innostuneesti osallistuneet ja saaneet sieltä hyviä kavereita. Samalla he ovat nähneet ja kokeneet, miten muualla tehdään asioita.

Alueen pelaajia on mukana nykyäänkin naisten Superpesiksessä. Joensuun Mailan Johanna Hihnala (kasvattajaseura Sievin Sisu), helsinkiläisen Roihuttarien Lilian Koskela (Kannuksen Ura), lappeenrantalaisen Pesä Ysien Petra Laakkonen (Nivala-Pesis) ja Eveliina Rantonen (Pyhäjärven Pohti), Lapuan Virkiän Riikka Polso (Veteli Pesis) sekä Mynämäen Vesan Iida Tikkakoski (Halsuan Toivo) ovat raivanneet tiensä pääsarjatasolle. Huhtala näkee nykyisille junioripelaajille paljon mahdollisuuksia edessään.

– Uskoisin, että mestarijoukkueestamme tulee useampi pelaaja Superpesikseen. Tytöillä on todella kova treenimotivaatio. Lahjakkuutta löytyy, Huhtala vakuuttaa.

Lisätietoa Haapajärven Pesä-Kiilojen toiminnasta löytyy seuran nettisivuilta www.pesa-kiilat.fi ja mestarijoukkueen tunnelmia pääsee seuraamaan Instagramissa. Ruutu+-tilaajien katsottavissa on mm. tallenne C-tyttöjen loppuottelusta Kuopion-Siilinjärven Nuorisoleiriltä. Loppuottelun tilastot löytyvät tulospalvelusta ja kuvagalleriat pesis.kuvat.fi-sivustolta.

C-poikien Suomen mestaruuden 2021 voitti Haminan Palloilijat.

 

C-tyttöjen SM-mitalijoukkueet 2021

C-tyttöjen Suomen mestarit 2021: Haapajärven Pesä-Kiilat

Pinja Arovainio; Sanni Hirvasoja; Pinja Huhtala; Nina Jutila; Jenni Järvenpää; Minea Kemppainen; Jenny Niemelä; Ellistiina Pihlajamaa; Olivia Pinola; Meeri Seppälä; Odessa Tiitto; Janika Vierimaa. Petri Huhtala (pj), Jukka Tiitto (2. pj)

C-tyttöjen SM-hopeaa 2021: Kempeleen Kiri

Adalmiina Broman; Essi Jyrkkä; Emma Kaarakka; Pinja Karttunen; Silja Korpela; Emilia Lammela; Eerika Mansikka-aho; Saana Ojantakanen; Enni Pellikka; Venla Ronkainen; Venla Sunnari; Annika Utriainen; Lotta Vainiokangas. Roni Ruokojärvi (pj); Marko Mansikka-aho (2. pj)

C-tyttöjen SM-pronssia 2021: Fera, Rauma

Eveliina Alanen; Elviira Andreasen; Anni Hakala; Aino Johansson; Sofia Järviluoma; Maija Kopra; Ida Mäenpää; Nelli Mäenpää; Aino Lomppi; Oona Mäkinen; Anni Pulkkinen; Oona Rantala; Erica Rosendahl. Jenna Mäkelä (pj); Christian Koivu (2. pj)