Vastaus kuvastaa koko tuomarinelikon toimintaa. Otteluihin mennään maksimaalisella asenteella, mutta omassa porukassa huumori hersyy eikä asioihin suhtauduta liian vakavasti.

– Enää en osaa ottaa ylimääräisiä paineita siitä, pääsemmekö jatkopeleihin vai emme. Tulokset sen lopulta kertovat ja muut tahot tekevät päätöksen, nykyisin Kauhajoella asuva Kiviniemi sanoo.

Edessä on juhlaottelu Sotkamon Hiukan keskiviikkoillassa. Kiviniemi viheltää kautta aikain kuudentena tuomarina ja kolmantena syöttötuomarina 400. ottelunsa miesten Superpesiksessä.

– Hyvä matsi osui tähän vielä, Hiukkaan mennään ja Joensuun Maila on vastassa. Pariin vuoteen emme ole JoMan ottelussa olleetkaan.

Urasta rakentunut monivaiheinen ja tunnepitoinen tarina

Pitkä ura miesten Superpesiksessä sai alkunsa viime vuosituhannen puolella. Pelituomari Jaakko Korkonen ja Kiviniemi debytoivat entisen luokituksen mukaan A-tason tuomareina Kankaanpään Mailan ja Sotkamon Jymyn ottelussa 16.5.1999. Uran kahdeksaan ensimmäiseen vuoteen kertyi yli 100 ottelua ja kutsu Itä-Länteen Kiteelle 2006.

Tuomaripari vaihtui ensi kerran kaudelle 2007, kun Rami Rintamäki nousi pelituomariksi miesten Superpesikseen. Palaset loksahtivat heti kohdilleen ja Kiviniemi vihelsi urallaan ensi kertaa ylemmissä pudotuspeleissä. Vuotta myöhemmin komennus kävi jo loppuotteluun, lopulta legendaariseksi muodostuneessa sarjassa Pattijoen Urheilijoiden ja Sotkamon Jymyn välillä.

– Ramin kanssa vihelsin yhteensä viisi vuotta ja saavutimme joukkueiden kunnioituksen, Kiviniemi sanoo tunteikkaasti.

Kausi 2010 eteni menestyksekkäästi kuin unelmissa, kunnes tuomarinelikko sai karun opetuksen tuomaritoiminnan todellisuudesta. Tuomari on yhtä hyvä kuin viimeisin tilanne osoittaa.

– Vihelsimme jopa kaikkien aikojen parasta kautta. Välieräottelussa emme kuitenkaan huomanneet, kun Juho Hacklin oikaisi kulmalipun. Kotimatkalla autossa oli hiljaista. Kausi oli sujunut niin hienosti, että olisimme silti tulleet valituiksi pronssiotteluihin. Teimme kuitenkin nelikkona päätöksen, ettemme jatka kautta siitä eteenpäin.

– Ratkaisumme aiheutti silloin parranpärinää, mutta puhuimme asiat halki tuomarijohdon kanssa ja menimme taas seuraavana keväänä koulutukseen, Kiviniemi kertoo.

Kaudella 2011 pidetty tuomarinelikko meni jälleen päätyyn asti ja sai kunnian viheltää neljännen loppuottelun Vimpelin Veto vs. Sotkamon Jymy Saarikentällä. Samalla Rintamäki kuitenkin ilmoitti päättävänsä uransa.

– Yllätys se ilmoitus oli itselle ja aika kova paikka. Onneksi Peter löytyi seuraavaksi pelituomariksi, Kiviniemi muistelee.

Uusi aikakausi uralla alkoi kaudesta 2012. Yhteinen sävel pelituomari Peter Laition kanssa löytyi nopeasti ja hyvät otteet toivat vastuuta kannettavaksi.

– Kaudella 2015 vihelsimme paras viidestä -loppuottelusarjan kolme viimeistä peliä Vimpelissä ja Sotkamossa. En tiedä, onko juuri kukaan päässyt aiemmin sellaiseen mukaan. Vuoden tuomari -valintaa kaudella 2016 arvostan myös kovasti.

Kiviniemi on viheltänyt kaksi Itä-Länttä ja 2000-luvun toistaiseksi ainoan miesten Liitto-Lehdistö-ottelun Alajärvellä 2011. Pelaajat äänestivät Kiviniemen kultaisen pillin saajaksi kolmesti peräkkäin 2016-18.

Menestyksen sekaan mahtui iso pettymyskin, kun tuomaripari Laitio-Kiviniemi jäi ilman nimeämisiä ylempiin pudotuspeleihin kaudella 2018. Kiviniemi ehti jo ilmoittaa päättävänsä uransa, mutta pyörsi päätöksensä, kuten Iltalehti tuolloin uutisoi.

– Syksyn 2018 episodistakin selvisimme ja kuuntelimme palautetta. Ei se paras kautemme ollut. Lähdettiinkö vähän takki auki ja jäimme ansaitusti rannalle. Kyllä se avasi silmiä. Pelinjohtajat ja pelaajat vaativat jatkamaan, mikä tuntui todella hienolta. Ei tuollaiseen episodiin voinut uraa lopettaa.

– Sen jälkeen ei ole lopettaminen käynyt mielessäkään. Pian meillä tulee Laition kanssa jo 200 ottelua täyteen tuomariparina. Hieno fiilis on tästä hommasta yhä edelleen.

Kiviniemi haluaa muutenkin keskittyä lähinnä oman tuomarinelikon tekemiseen ja sen kehittämiseen.

– Kärkipäässä on mielestäni 5-6 paria, jotka ovat hyvin tasaisia. Tuomareiden ei pidä lähteä arvostelemaan toisiaan, enkä itse lähde helposti lähde keskusteluihin mukaan. Kerran tuossa kuitenkin keskusteltiin lyöjän tangentista ja keskustelu meinasi lähteä ihan väärille urille. Siihen piti oikaista, että lyöntisuorituksen se vaatii, Kiviniemi hymähtää.

Kehuja nuoriltakin huippupelaajilta

Tuomarit eivät liikaa positiivista palautetta saa. Kun ottelun jälkeen ei tuomareista puhuta, nelikko voi kokea onnistuneensa. Silti kehut lämmittävät. Pesisvirta-podcastissa taannoin Vimpelin Vedon Perttu Ruuska ja Joensuun Mailan Patrik Wahlsten nostivat Kiviniemen parhaaksi syöttötuomariksi. Se lämmitti kokeneen oikeudenjakajan mieltä, kun vieläpä uuden polven nuoret huippupesäpalloilijat antoivat kiitosta. Kiviniemi on pitänyt omasta tyylistään kiinni jo yli 20 vuoden ajan.

– Ehkä se on tämä oma tyyli. Pystyn keskustelemaan ja tuomaan omia näkemyksiäni perustellen julki. Pakko ei ole kenenkään keskustella, mutta siihen löytyy aina mahdollisuus. Jokainen lukkari on omanlaisensa.

– Joskus tietysti itselläkin pinna palaa. Kerran sanoin, etten ole tullut tänne kahdeksi tunniksi kuuntelemaan kettuilua. Keskusteluyhteys säilyy silti aina. Yleensä pelinjohtajat ja pelaajat puhuvat asiasta, ainakin kokeneemmalle tuomarille. Silloin se on tuomarin kannaltakin tärkeää kuunnella ja oppia.

400 ottelun kokemuksella pienistä asioista ei lähdetäkään purnaamaan.

– Joskus ajatellaan, että ”kyllä nämä osaavat”, eikä edes mitata kunnolla tekemistä. Se voi olla tuomareiden kannalta vaarallistakin. Tuomarin pitää kuitenkin olla koko ajan pelin päällä ja ansaita joukkueiden luottamus kaikissa tilanteissa, Kiviniemi muistuttaa.

– 56 vuotta tulee mittariin syksyllä eikä joukkueiden luottamus mielestäni ainakaan heikentynyt ole. En tiedä, pitääkö tästä kokonaisuutta ajatellen olla huolissaan. Nuoria kaivataan aina lisää myös tuomariuralle. Jokaisen pitää kuitenkin omat kannuksensa hankkia, ne tulevat vain tekemällä, Kiviniemi tietää.

Oma ura jatkuu ottelu ja kausi kerrallaan. Kiviniemi ansaitsee yhä paikkansa kotipesästä illasta toiseen.

– Kun 300 ottelua tuli täyteen 2016, en olisi ikinä uskonut, että seuraavakin satanen täyttyy. Ennen oli myös ikärajoitus 50 vuoden kohdalla. Toki pitää aina kysyä itseltään, miten pärjää ja vieläkö on pyrkimystä eteenpäin. Kausi kerrallaan mennään. Pelejä vihelletään ja kaikki otetaan vastaan, mitä nimetään. Sillä on menty. Hyvin on homma toiminut.

Ari Kiviniemi viheltää uransa 400. miesten superpesisottelun syöttötuomarina Sotkamon Hiukassa tänään keskiviikkona. Jymy kohtaa Joensuun Mailan kello 17.30 alkavassa ottelussa.

Kokeneimmat pesäpallotuomarit kautta aikain (ottelumäärät miesten Superpesiksessä)

1. Ossi Muurainen | 530 (syöttötuomari)
2. Matti Lähteenmäki | 507 (syöttötuomari)
3. Tommi Nupponen | 486 (pelituomari)
4. Jouni Ojala | 464 (pelituomari)
5. Antti Aine | 429* (pelituomari)
6. Ari Kiviniemi | 400* (syöttötuomari)
7. Veli-Matti Kallionpää | 339 (pääosin syöttötuomari)
8. Tero Hallila | 335 (pelituomari)
9. Peter Laitio | 333* (pääosin pelituomari)
10. Jussi Nieminen | 303 (pelituomari)

*) Mukaan lukien keskiviikon ottelu