Pesis-Junkkarit sai alkunsa, kun pesäpallotoiminta eriytettiin yleisseurasta, Ylihärmän Junkkareista, kauden 1996 jälkeen. Parinkymmenen vuoden mittainen ajanjakso naisten kahdella ylimmällä sarjatasolla tuli päätökseensä 2012. Sen jälkeen Pesis-Junkkarit on ollut edustettuna lähinnä suomensarjassa ja palasi viime vuonna myös miesten suomensarjaan.

Pesisliikkari on tuonut toimintaan buustia

Uusi alku on tarkoittanut junioritoiminnan profiilin merkittävää nostoa. Ensimmäisessä vaiheessa seura lanseerasi Pesisliikkarin, joka on innostanut paikkakunnan lapsia mahtavasti mukaan toimintaan.

– Meillä on selkeä ajatus ja visio siitä, mitä toiminnan pitää olla. Laadukkaaseen juniorityöhön panostamme edelleen ja tarjoamme monenlaisia mahdollisuuksia. Ensimmäisenä olemme saaneet lapset ja nuoret innostumaan Pesisliikkarista, sitä kautta toimintaan on tullut lisää buustia ja määrät vahvistuneet. Haluamme rakentaa jatkumoa ja saada juniorimäärät kasvamaan seurassamme, puheenjohtaja Sari Kamppinen avaa.

– Pesisliikkarin hienosti lähdettyä matkaan on seuraavaksi tavoitteena laajentaa toimintaa pesiskoululla. Kolmantena tulee mukaan joukkuetoiminta, johon halukkaat voivat siirtyä. Tavoitteena on, ettei yhtään vuosikertaa jää välistä, jolloin myös määrät nousevat. Pelaajapolku rakennetaan toimivaksi aina edustusjoukkueisiin asti, Kamppinen jatkaa.

Ylihärmä liittyi vuoden 2009 alusta osaksi Kauhavan kaupunkia. Pesis-Junkkareille se on viime vuosina tarkoittanut mahdollisuuksia laajentaa toimintaa ja houkutella isommalta alueelta uusia harrastajia mukaan seuraan. Entisen Kauhavan kaupungin alueella ei pesäpallotoimintaa juuri ollut, mutta nyt sielläkin on innostuttu Pesisliikkarista.

– Ylihärmän ja Alahärmän lisäksi ”kanta-Kauhava” on meille uusi alue. Varsinkin Pesisliikkarin myötä kokemukset ovat olleet hyvin positiivisia. Olemme tarkoituksella pitäneet kustannukset matalina eli pelkällä pelaajalisenssin hinnalla on päässyt mukaan. Meidän näkökulmastamme määrät ovat olleet erinomaisia. Kanta-Kauhavalla on ollut mukana 25 lasta ja Ylihärmässä 33, Kamppinen iloitsee.

Toiminta tuotu lähelle harrastajia

Menestyksen rakentuminen on useamman osatekijän summa. Pesis-Junkkareissa on tartuttu toimeen ja lähdetty tekemään hyviä asioita, joiden vaikutus on kasvanut eksponentiaalisesti.

– Kovin vahva yhteisö meillä on täällä perinteisesti ollut, seurassa on pitkään tehty talkoilla töitä pesäpallon eteen, Kamppinen kiittelee.

Toimijoita kuitenkin tarvitaan jatkuvasti lisää – varsinkin, kun harrastajamäärät kasvavat ripeää tahtia. Kamppinen odottaakin saavansa lasten vanhempia aktiivisesti mukaan eri rooleihin.

– Vanhemmat ovat olleet seuraamassa lastensa harrastuksia ja apukäsinä. Käsittelimme juuri asiaa myös johtokunnan kokouksessamme. Tarkoitus on lisäksi kouluttaa vanhempia ja järjestää demokoulutus sekä 1-tason valmentajakoulutus. Toivottavasti ne ovat porkkana vanhemmille osallistua toimintaan, kun tietoa lajista on enemmän.

– Olemme myös ottaneet käyttöön mallin, jossa johtokuntaan kuuluu jäsen jokaisesta joukkueesta. Näin pidämme yhteyden seuran ja joukkueiden välillä tiiviinä.

Pesis-Junkkarit on käyttänyt ”momentumin” hyödykseen. Kun alueen muilla lajeilla harrastajamäärä on jopa hieman hiipunut, pesäpallo on kasvattanut suosiotaan.

– Olemme halunneet tehdä asioita hyvin ja luoda vankan pohjan pesäpallotoiminnalle.  Urheiluharrastus on tuotu lähelle, jotta lapsia ja nuoria saataisiin helpommin mukaan. Vaikka omasta mielestäni matka kanta-Kauhavalta Ylihärmään ei ole pitkä, joillekin se voi sitä olla, Kamppinen tietää.

Kettulikat pelannut upeasti tyttöjen Superpesiksessä

Lasten ja nuorten innostusta vauhdittavat esikuvat. Pesis-Junkkareiden joukkue tyttöjen Superpesiksessä kulkee nimellä ”Kettulikat” ja tavoittelee menestystä tukenaan muutama pelaaja muista seuroista. Joukkueen matkaa pääsee seuraamaan sosiaalisessa mediassa, kuten Instagramissa. Alkukausi on sujunut hienosti, sillä kymmenestä ottelusta rasitteena on vain kaksi tappiota, ja joukkue on saalistanut jokaisesta ottelustaan vähintään yhden sarjapisteen.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön YPJ B-tytöt / NSS 2021 (@kettulikat) jakama julkaisu

Aikuisten sarjoissa yhteistyö toimii erinomaisesti Lappajärven Veikkojen suuntaan. Kunkin pelaajan osalta haetaan parhaiten soveltuvia pelipaikkoja Lavettarien ykköspesisjoukkueesta tai Pesis-Junkkareiden suomensarjajoukkueesta.

– Lavettarien kanssa meillä on yhteinen ajatus pelaajapolusta. Meillä on iso yhteisö ja valmennustiimit, joilta saa taustatukea molemmat seurat. Entiset superpesispelaajat ovat lähteneet hienosti mukaan valmennustiimiin. Emmi Pippola toimii psyykkisen puolen osaajana, Sanna Luoma on vastannut kausiohjelmien rakentamisen ja erityisesti fysiikkavalmennuksen näkökulmasta niin YPJ:ssä kuin Lavessakin. Piritta Kärnä-Jantunen toimii Lavettarien puolelta joukkueenjohtajana. Seurojen välille on rakentunut silta, jonka tavoitteena on kehittää pelaajia yksilöllisesti kohti “isompia kenttiä”.

Positiivinen vire ei ole jäänyt paikkakunnalla huomaamatta. Yleisö on löytänyt tiensä Kiistolan pesäpallostadionille niin kuin vanhoina hyvinä aikoina, ja tukijatkin ovat osoittaneet aktiivisuutta halullaan tukea paikallista toimintaa.

– Seuran toiminnassa on hyviä arvoja ja yhteisöllisyyttä. Sen myötä tukijoita on tullut, yritykset ovat lähteneet hienosti mukaan tukemaan kasvavaa toimintaa. Samoin paikkakuntalaiset ovat huomanneet positiivisen vireen seurassa. Kevään otteluissa on ollut hienosti yleisöä paikan päällä, Kamppinen kiittelee.

Hyvät asiat poikivat hyviä asioita. Pesis-Junkkarit tunnetaan vahvana kasvattajaseurana, jonka lippua ovat kantaneet vuosien saatossa Superpesiksen absoluuttiset tähtipelaajat, kuten tälläkin kaudella tamperelaisen Manse PP:n Henna Peltokangas. Menestystä on saavutettu muillakin elämänaloilla. Nykyinen tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen tunnetaan Pesis-Junkkareiden kasvattina.

Lajikulttuuria paikkakunnalta löytyy ja toiminnan peruskivi on ankkuroitu junioritoimintaan. Sellaisista lähtökohdista on hyvä ponnistaa ylöspäin, kun voimakkaimmallakaan vastatuulella lento ei kokonaan katkea.

Lisätietoa Ylihärmän Pesis-Junkkareiden toiminnasta ja mahdollisuuksista olla mukana löytyy seuran nettisivuilta osoitteesta www.pesis-junkkarit.fi.