Pesäpallossa tuomareiden osallistuminen leireille on ainutlaatuista. Intensiivisen viikon aikana tiedot ja taidot karttuvat turvallisessa ympäristössä. Samalla osallistujat muodostavat tiiviin yhteisön, jossa kaikkien on mukava toimia.

Ilmoittautuminen leireille tapahtuu Pesistulospalvelussa. Vasta-alkajien suositellaan lähtevän liikkeelle nuorempien ikäluokkien leireistä. C-ikäisten Nuorisoleirillä pelataan SM-mitaleista ja otteluiden vaatimustaso nousee korkeammalle niin pelillisesti kuin henkisellä puolella. Lisätietoja antavat alueiden tuomarikouluttajat ja leirien tuomaripäälliköt.


Ai, mitä ihania leirimuistoja! Kim Karjalainen toimi pelituomarina poikien Itä-Länsi-ottelussa (noin kohdasta 1:58) Oulussa 2019.

18-vuotias Karjalainen ilmoittautui viisi vuotta sitten ensimmäiselle leirilleen tuomarina, eikä ole sen jälkeen malttanut pysyä poissa leireiltä, koronan pakottamaa välivuotta lukuun ottamatta.

– Leirien tuomariporukassa on aina todella hyvä yhteishenki, leireillä pääsee viheltämään hyviä ja kehittäviä pelejä, joista saa tuomaritarkkailijan palautetta sekä leireiltä jäävät kaikki mukavat muistot. Siinä ne ovat, kolme asiaa, jotka päällimmäisinä saavat lähtemään leireille aina vain uudestaan.

Poikien Superpesistä helsinkiläisen Puna-Mustien riveissä pelaava Karjalainen kiittelee tuomaritoiminnan kautta saatuja oppeja pelaamiseen ja toisinpäin.

– Tuomaritoiminta tukee pelaamista todella paljon, kun näkee peliä eri kulmasta. Sama toimii toisinpäin eli pelaajatausta auttaa tuomarin roolissa. Pystyy tunnistamaan tilanteet ja pelisilmä harjaantuu.

Kim Karjalaisen mielestä leirituomareiden keskuudessa vallitsee aivan loistava yhteishenki. Uudenkin tuomarin on helppoa liittyä mukaan yhteisöön. Kuva: Suurleiri 2019, Venla Mattila ja Janika Lehto

Kun ensimmäiselle leirilleen rohkaistuu lähtemään, leirielämä vie helposti mukanaan. Karjalainen suosittelee leireille lähtemistä ihan jokaiselle.

– Ehdottomasti, jos vähänkään kiinnostaa. Leireillä jokaiselle on tarjolla omantasoisia pelejä sekä tukea ja neuvoja tuomarina toimimiseen. Samalla saa kavereita eri puolilta Suomea. Tuomareiden kesken syntyy todella tiivis yhteisö, johon uudetkin pääsevät hyvin mukaan – ketään ei jätetä ulkopuolelle.

– Itse olin ensimmäisellä leirillä tuomarina 2016. Ensimmäinen leiri, se oli ihan paras päätös niin pesäpalloa ajatellen kuin muutenkin. Sieltä asti on jäänyt hyviä tuttuja, joiden kanssa pidetään säännöllisesti yhteyttä, C-tason tuomariksi noussut ja Superpesiksessä pesätuomarina ansioitunut Karjalainen kiittelee.

Pesäpalloleirien järjestäjät toimivat tiiviissä yhteistyössä paikallisten terveysviranomaisten kanssa. Leirit ovat turvallisia tapahtumia, jotka toteutetaan vastuullisesti pitäen etusijalla kaikkien ihmisten terveysturvallisuutta.