Superpesis saa kuuden välivuoden jälkeen helsinkiläisjoukkueen, kun Roihuttaret matkustaa illan otteluun Mynämäelle. Kauan odotettu kotiavaus on edessä uuden ilmeen saaneella stadionilla Roihuvuoressa sunnuntaina. Vieraaksi saapuu toinen joukkueen oletetuista päävastustajista, Pesä Ysit Lappeenrannasta.

– Enemmän innostusta kuin jännitystä on ilmassa. Ehkä jännitys tulee sitten lähempänä peliä. Todella paljon odotan myös sunnuntaita, kun Ruutu siirsi keskiviikon päälähetyksensä meidän kotiavaukseemme uudella stadionilla, Palola kiittelee.

– Erittäin iloinen ja kiitollinen olen siitä, että pääsen pelaamaan niiden pelaajien ja valmentajien kanssa, jotka projektissa ovat pidempään olleet mukana. Ei voisi hienompaa tapaa olla aloittaa superpesisura, Palola sanoo tunteikkaasti.

Aivan erityinen joukkuekaveri löytyy niin ikään etukentältä. Tildan lisäksi pikkusisko Salli Palola debytoi Superpesiksessä Roihuttarien paidassa.

– Ihan maailman parasta on päästä oman siskon kanssa pelaamaan yhdessä ensimmäistä superpesisottelua. Pelaamme vielä molemmat etukentällä, jossa yhteistyö toimii. Kun pitkään olemme pelanneet samoissa joukkueissa, toisen ajatukset tuntee hyvin!

Roihuttaret hävisi vain kaksi ottelua naisten Ykköspesiksessä kaudella 2020. Ilo oli ylimmillään, kun nousu Superpesikseen varmistui. Kuva: Pasi Kettunen

Uudet pelaajat ovat löytäneet paikkansa joukkueesta

Tuskin oli Roihuttarien leirissä nousuhuuma syksyllä laantunut, kun puhe kääntyi jo seuraavan kauden joukkueeseen. Lina Olenius ja Ella Reiman siirtyivät Manse PP:n riveihin Tampereelle. Katriina Luoma kohtaa tänään Mynämäen Vesan paidassa entisen joukkueensa.

Roihuttaret eteni kuitenkin päättäväisesti ja hankki profiilipelaajia. Kokemusta joukkueessa edustavat paluumuuttajat, kaudesta 2012 lähtien Superpesistä pelannut espoolaislähtöinen Marianne Penttinen sekä MyVeä 43 superpesisottelussa edustanut Oona RantomaaLilian Koskela siirtyi Roihuttariin Kannuksen Urasta ja lupaava Reetta Lehtinen Espoon Pesiksestä. Nuori porilaisen Pesäkarhujen kasvatti Lotta Nummikari saa upean näytönpaikan lukkarin tontilla.

Vaikka muutoksia on joukkueessa tapahtunut, Tilda Palola näkee ne pikemminkin huippu-urheiluun kuuluvana normaalina asiana.

– Tietenkin suurten muutosten takia tehdään töitä kovemmin heti syksystä lähtien, jotta yhteispeli ja joukkuehenki ehtivät kehittyä halutulle tasolle kesään mennessä. Meidän uudet pelaajamme ovat tosi ahkeria ja tulleet reippaasti mukaan joukkueeseen. Todella mukavaa on ollut päästä tutustumaan paremmin heihin.

Kauteen valmistautuminen koronarajoitusten keskellä on ollut poikkeuksellista myös Roihuttarille. Huippu-urheilujoukkueelle harjoituspaikat ovat kuitenkin pysyneet auki.

– Talvella pääsimme treenaamaan ja harjoittelu onnistui tosi hyvin. Kiitos Helsingin kaupungille mahdollisuudesta harjoitella koronatilanteesta huolimatta. Tietysti se vaati paljon omatoimista tekemistä ja ratkaisukeskeistä ajattelua, Palola sanoo.

– Saimme paljon toistoja ja käytimme vähäisemmän ajan tehokkaasti hyväksemme. Onneksi pääsimme myös pelaamaan useita harjoitusotteluita, mikä auttaa kauteen lähdettäessä, Palola lisää.

”Täydellä latauksella koko kesä läpi”

Roihuttarien kauden avausta on jo muutamaan otteeseen siirretty, mutta hyvää kannattaa odottaa. Loppuviikolla joukkue on tulessa peräti kolme kertaa viiden päivän sisään. Keskiviikkona tie vie Mynämäelle ja perjantaina Poriin, Pesäkarhujen tunnetusti äänekkään kotiyleisön eteen. Sunnuntaina Roihuvuoressa pelataan Superpesistä liki seitsemän vuoden tauon jälkeen.

– Kiva on päästä pelaamaan niitä joukkueita vastaan, joiden kanssa olemme jo talvella pelanneet vastakkain. Samoin on hyvä, ettei heti jouduta kohtaamaan vain kärkijoukkueita, Palola miettii.

Naisten Superpesis on alkavalla kaudella suurempi kuin koskaan, 13 joukkueen sarja. Kahdeksan parhaan joukkoon on kipuamista ja häntäpäästä vähintään yksi joukkue putoaa sarjaporrasta alemmas. Palola tietää, että sarjanousijan tekemistä helpottaisivat merkinnät voittosarakkeessa heti alkuun.

– Alkukausi on erittäin tärkeä ja antaa suuntaa, missä loppujen lopuksi menemme. Harkkapelit ovat kuitenkin erilaisia kuin todelliset sarjapelit ja nyt pelataan vielä yleisön edessä.

– Kausi täytyy pilkkoa pieniin osiin ja lähteä pala palalta rakentamaan menestystä. Virallinen tavoitteemme on pudotuspelit, mutta pitää muistaa, että olemme nuori ja kokematon nousijajoukkue. Altavastaajana lähdemme, mutta kentälle jätämme varmasti kaikkemme.

Useampi Roihuttarien pelaaja debytoi Superpesiksessä alkavalla kaudella. Palola haluaa pitää parhaan tasonsa mahdollisimman monessa ottelussa, mutta korostaa joukkueena tekemisen merkitystä.

– Tavoitteet on asetettu joukkuemenestyksen kautta, joukkuemenestys edellä menemme. Terveyttä tietenkin toivoo, ettei loukkaantumisia tulisi itselle eikä kenellekään joukkuekaverille. Iso osa joukkueestamme on mukana tyttöjen Superpesiksessäkin, joten kesä on tiivis ja otteluita tulee paljon.

Sarjataso on nyt pykälää korkeampi kuin aiempina vuosina. Kun Ykköspesiksessä useampi joukkue ei mahtunut valtakunnallisesti 20 parhaan joukkoon, Superpesiksessä liki kaikki vastustajat ovat kymmenen kärjessä. Ilmaiseksi ei ole Roihuttarillekaan mitään luvassa.

– Täydellä latauksella meidän pitää pelata koko kesä läpi. Yksittäisessä ottelussa hyvä ensimmäinen jakso ei riitä, vaan oma peli täytyy löytyä toisellekin jaksolle ja koko otteluun, Palola muistuttaa.

Alustavat kokoonpanot Mynämäen Vesan ja Roihuttarien otteluun on julkaistu Veikkaus-tulospalvelussa. Ottelua seuraa suorana lähetyksenä Ruudun Fanikamera.

Roihuttarien avausottelut naisten Superpesiksessä

Ke 9.6. Mynämäen Vesa – Roihuttaret, Helsinki 18.00
Pe 11.6. Pesäkarhut, Pori – Roihuttaret, Helsinki 18.00
Su 13.6. Roihuttaret, Helsinki – Pesä Ysit, Lappeenranta 16.00 Ruutu, päälähetys