Viranomaisten näkemys on yksiselitteinen. Suurleirin terveysturvalliseen järjestämiseen liittyy vallitsevassa pandemiatilanteessa epävarmuuksia, joita ei pystytä täysin häivyttämään.

– Harmittaa aivan vietävästi. Lasten ja nuorten liikuntaharrastukset ovat kärsineet jo kohtuuttoman paljon pandemian vaikutuksista. Pesäpalloliiton toiminnassa ensisijaisia prioriteetteja ovat aina vastuullisuus ja terveysturvallisuus. Silti päättäjien tulisi pikaisesti terävöittää tiekartta ulos poikkeusajasta ajatellen lapsia ja nuoria. Voin vain arvailla sitä epävarmuutta, mitä lasten ja nuorten toimintaa järjestävät ihmiset tällä hetkellä kokevat, Pesäpalloliiton urheiluyksikön johtaja Mikko Huotari huolestuu.

Suurleirin järjestelyorganisaatio teki kaikkensa ja piti toivoa yllä tähän päivään saakka tapahtuman toteuttamiseksi.

– Meillä Raumalla sekä Eurajoella ja Laitilassa leiriä valmisteltiin aktiivisesti. Kaikki oli hyvällä mallilla ja monenlaisia lisävarotoimenpiteitä teimme terveysturvallisuuden takaamiseksi. Koko organisaatio oli 100-prosenttisesti sitoutunut leirin toteuttamiseen. ATTR päätyi kuitenkin tällaiseen ratkaisuun kuultuaan terveysviranomaisia ja sen myötä Rauman kaupunki, joka vastaa kaikista majoituspaikoista, ruokailusta ja liikuntapaikoista. Harmitus on suuri niin lasten ja nuorten kuin leirin tekijöiden puolesta, Suurleirin johtaja Daniela Tanhua toteaa.

Pesäpalloliitto on jo aloittanut valmistelun D-poikien ja D-tyttöjen valtakunnallisten lopputurnausten järjestämiseksi. Asiasta tiedotetaan lisää lähiaikoina.

Muiden leirien järjestelyt etenevät

Kajaanin Naperoleirin, Loimaan Tenavaleirin ja Kuopion-Siilinjärven Nuorisoleirin järjestelyt jatkuvat normaalisti. Leiriorganisaatiot toimivat tiiviissä vuorovaikutuksessa terveysviranomaisten kanssa ja varmistavat parhaillaan majoittumiseen liittyviä asioita. Tekemistä määrittää kaikkien ihmisten terveysturvallisuus.

Juhlavuoden Suurleiri Hyvinkäällä

Suurleirillä on pesäpalloleireistä pisin historia. Ensimmäinen erillinen Suurleiri järjestettiin Porissa 1972, ja jokavuotinen perinne jatkui katkeamatta pandemia-ajan pakottamiin peruutuksiin 2020–21 saakka.

Pesäpallon juhlavuoden 2022 Suurleiri järjestetään Hyvinkäällä ja kesän 2023 Suurleiri Joensuussa. Pesäpalloliitto käsittelee myöhemmin leirien järjestelyoikeuksien myöntämistä vuodelle 2024.