Valitse sivu

Kilpailumanipulaatio liitetään usein vedonlyöntiin ja siihen liittyvään kilpailun kulkuun tai lopputulokseen vaikuttamiseen tai sen yritykseen. Kyseessä on kuitenkin paljon moninaisempi ilmiö, joka voi kohdistua esimerkiksi välineisiin, tuomareihin, suorituspaikkoihin tai urheilijan henkilökohtaisiin tietoihin.

– Kilpailumanipulaatio uhkaa urheilun ydintä, reilua peliä. Uhka voi tulla myös urheilun ulkopuolelta, ja siksi urheiluyhteisön ja viranomaisten välinen yhteistyö on tärkeä osa kilpailumanipulaation torjuntaa, SUEKin tutkintapäällikkö Jouko Ikonen huomauttaa tiedotteessa.

– Aina ei ihan ymmärretä kilpailumanipulaation moninaisuutta, siksi kaikilla urheilutoimijoilla pitää olla kyky tunnistaa kilpailumanipulaation riskit. Kun ymmärretään kilpailumanipulaation ilmiötä paremmin, pystytään tunnistamaan tilanteet ajoissa, jottei syyllistytä manipulaatioon myöskään vahingossa, Ikonen sanoo.

Pesäpallon kilpailumääräyksissä (pdf) eettiset periaatteet on koottu §2:n alle.

– Epäurheilijamainen toiminta, jolla haetaan kilpailuetua muihin samalla toimialalla toimiviin seuroihin / joukkueisiin sopimalla ottelun lopputuloksesta tai pelitapahtumista, on kielletty, todetaan kohdassa 2.3.

Yksittäisenkin urheilijan ja urheilutoimijan on tärkeää tunnistaa epäilyttävät tilanteet sekä raportoida niistä rohkeasti eteenpäin. ILMO-palvelussa osoitteessa ilmo.suek.fi on mahdollista antaa tietoa urheilurikkomuksista myös nimettömästi.

Kilpailumanipulaation kansallinen tilannekuva (pdf) löytyy kokonaisuudessaan SUEK:n sivuilta.