Suuressa kaupungissa mikään ei tule itsestään, vaan oma paikka on lunastettava tekojen kautta. Siihen PuMussa ollaan valmiita.

– Poikien Superpesiksen joukkue on meille erittäin tärkeä, kun ikäluokat ovat hieman pieniä olleet. Nämä nuoret ovat esimerkkejä tuleville ikäluokille, joista toivottavasti saamme jatkuvuutta. Ei täältä välttämättä tarvitse lähteä muualle pelaamaan, kun kilpailukykyinen pelaajapolku ja laadukas valmennus saadaan varmistettua, joukkueen manageri Jari Heinimäki huomauttaa.

– Akatemiatoiminta on päässyt hyvään vauhtiin ja sille toivotaan jatkossa vahvempaa asemaa Pääkaupunkiseudun urheiluakatemiassa. Opiskelu- ja työmahdollisuuksia pääkaupunkiseudulla riittää, joten muualta muuttaville pesäpalloilijoille on tarjolla loistavat eväät jatkaa uriaan täällä, Heinimäki lisää.

PuMun joukkue poikien Superpesiksessä panostaa laatuun kaikessa tekemisessään viestinnästä lähtien.

– Olemme ottaneet pelaajista studiokuvat ja meillä on sosiaalisen median osaaja joukkueen taustoilla. Haluamme tuoda esiin omaa kotiseutuamme liittämällä tuleviin postauksiin ja ottelumainoksiin tunnettuja Helsingin maamerkkejä Linnanmäestä Suurkirkkoon. Kannattaa kurkata esimerkiksi Instagramin puolelle, Heinimäki vinkkaa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön PuMu PSU⚾️ (@pumu_bpojat) jakama julkaisu

Tunnelmaa Meilahden pesäpallopyhättöön

Suomen koronakartalla tiheimmin asutettu pääkaupunkiseutu on ymmärrettävästi hehkunut punaisimpana. PuMun joukkue on kuitenkin päässyt, olosuhteet huomioiden, viemään läpi onnistuneen harjoittelukauden.

– Hyvin ovat pojat tehneet hommia, vaikka rajoituksia on ollut voimassa. Espoossa Keran halli on ollut tärkeä, siellä on päästy treenaamaan joukkueenakin. Kiva on katsoa poikien tekemistä. He ovat myös hyvin omatoimisia treenaamisen suhteen ja tekevät lujasti töitä, Heinimäki kehuu.

PuMu sai yllättävääkin huomiota, kun Yle Uutiset vieraili joukkueen harjoituksissa. Heinimäki toivoo kiinnostuksen joukkuetta kohtaan lisääntyvän toiminnan myötä ja yleisönkin löytävän Meilahden pesäpallopyhättöön.

– Kiva ja kutkuttava fiilis on päällä. Kun muutama voitto saataisiin alkuun, hypetys pysyy yllä. Katsojia varmasti löytää Meilahteen sekä poikien Superpesiksen että miesten suomensarjan otteluihin. Tunnetta pitää positiivisessa mielessä kentällä olla ja loppuun saakka yrittämistä, mitä joukkueelta varmasti löytyy.

Meilahdessa vierailevat perinteikkäiden pesäpalloseurojen poikajoukkueet, kuten jo toukokuussa Imatran Pallo-Veikot.

– Vaikea sanoa, missä tässä vaiheessa menemme, kun emme ole päässeet juuri tasoa mittaamaan suhteessa muihin. Tavoitteena olisi saada voittoja sieltä täältä ja viedä läpi tasainen ehjä kausi ilman isompaa tasonheittelyä. Alkukauteen odotamme pelejä, kun kaksi profiilipelaajaamme lähtevät armeijaan heinäkuussa. Toki armeijan suhtautuminen on yleisesti ollut urheilijoille myötämielinen, Heinimäki kiittelee.

Seurat ovat yhdessä nuorten asialla

Mikä hienointa, Puna-Mustien poikien superpesisjoukkue rakentuu lähes yksinomaan pääkaupunkiseudun kasvattien varaan.

– Pojat ovat pitkälti PuMun, Roihun ja Espoon Pesiksen kasvatteja. Osa pelaajista kävi haistelemassa tuulia muualla, kuten oma poikani Kasperi Heinimäki Kouvolan Pallonlyöjissä ja Teemu Aalto, Kim Karjalainen ja Miika Hangasmaa Hyvinkäällä. Toisaalta siitä on etua, kun nämä muutamat pelaajat ovat nähneet toisenlaistakin pesäpallokulttuuria, Heinimäki arvioi.

Kun Roihun kasvatti, nykyisin Haminan Palloilijoita edustava Matias Hangasmaa debytoi Superpesiksessä 2017, häntä edeltänyt helsinkiläisseuran kasvatti miesten pääsarjatasolla oli Stig Tainio vuosina 1970–86. Espoolaislähtöisistä pelaajista paikkansa pääsarjassa ovat viime vuosina vakiinnuttaneet Hangasmaan joukkuekaveri Erik Lahti ja Hyvinkään Tahkon Matias Kauppinen. Heinimäki haluaa lisää nuorten idoleita Superpesikseen ja pitää kiinni positiiviseen vireen säilymisestä pääkaupunkiseudun pesäpallossa.

– Ylipäätään on tärkeää saada istutettua kilpatoiminta tänne pääkaupunkiseudulle. Tässäkin joukkueessa on viisi nollakakkosta ja muut ovat nuorempia eli samalla rungolla on mahdollisuus jatkaa ensi kaudella. Tulevaisuus näyttää, mihin asti pojat yltävät. Toivottavasti heistä löytyy useampi esikuva tuleville pääkaupunkiseudun junnuille.

Resepti menestykseen on ainoa oikea. Pääkaupunkiseudulla yhteistyön voima ei ole aina kanavoitunut oikein, mutta nyt seurojen välillä käydään rakentavaa vuoropuhelua.

– Nuorten eteen pitää tehdä hommia. Tärkeimpänä näen meneillään olevan yhteistyön PuMun, Espoon Pesiksen ja Roihun välillä, hyvän keskusteluyhteyden. Olemme yhteisellä asialla. Roihulla on tällä kaudella joukkue poikien Ykköspesiksessä. Tavoitteena on löytää kaikille omaan tasoon sopivia pelejä niin nuorten sarjoissa kuin aikuisten puolella suomensarjassa, maakuntasarjassa ja aluesarjassa.

– Nuoremmista ikäluokistakin on tulossa junnuja. Esimerkiksi Espoossa valmentava, pitkällä pelaajaurallaan ansioitunut Henri Häkkilä on tehnyt pitkään töitä ja valmentanut joukkuettaan. Henkka ymmärtää nuoria – osaa olla vaativa, mutta antaa myös kiitosta ja kannustaa, kun on sen paikka. Henkalla on osaamista ja ymmärrystä pelistä, Heinimäki kehuu.

Kausi käyntiin pitkän odotuksen jälkeen

Puna-Mustat perustettiin Viipurissa vuonna 1941 ennen kuin seura jatkoi toimintaansa Helsingissä sotien jälkeen. Mittariin on siis kertynyt historiaa jo 80 vuoden ajalta. Perinteitä vaalivat uudet sukupolvet, joista erityisessä valokeilassa on 19-vuotiaiden joukkue poikien Superpesiksessä.

Menestys ei kuitenkaan tule helpolla, sillä vastassa on vahvoja joukkueita eri puolilta pesäpalloilevaa Suomea. Kotiavaus siirtyi, mutta PuMu matkustaa Kankaanpään Mailan vieraaksi tänään maanantaina.

– Innostunut ja odottava on fiilis. Kovin paljoa ennakkotietoa ei illan vastustajasta ole, mutta useampi heidän pelaajistaan on ollut jo superpesisjoukkueenkin kokoonpanossa. Varmasti on kova nippu vastassa, uskoo pelinjohtaja Lauri Helin.

Koko kautta ajatellen PuMun joukkue tarvitsee monipuolisesti onnistumisia. Helin luottaa erityisesti joukkueen ykköskärkeen ja korostaa realistisesti pitävän ulkopelin merkitystä.

– Parhaiden pelaajien pitää olla parhaita pelaajia. Meillä on oikein pätevä ykköskeula, sen täytyy toimia. Ulkopelissä räpylän on kestettävä, sillä jos juoksujentekokilpailuun lähdetään, meille ei ole menestystä luvassa

– Tavoitteena on voittaa enemmän kuin hävitä.

Poikien superpesisjoukkue on tärkeä edistysaskel koko pääkaupunkiseudun mies- ja poikapesäpallon kannalta.

– Uskon, että tämä on hyvä sarja meille. Pidän lähtöä tähän sarjaan erittäin hyvänä ratkaisuna. Oppia ja kehittymisen paikkoja on varmasti tarjolla. Kun useampi pelaaja kelpaa ikänsä puolesta poikien Superpesikseen ensi kaudellakin, saamme toimintaan jatkuvuutta. Sitä Helsingin ja pääkaupunkiseudun pesäpallo tarvitsevat.

– Tämä joukkue on esimerkki tuleville junioreille. Kilpapelaajan uraa pystyy jatkamaan pääkaupunkiseudulla, eikä heti tarvitse lähteä muualle. Miesten superpesisjoukkueeseen on vielä matkaa, mutta poikien superpesisjoukkue on tähän vaiheeseen tärkeä virstanpylväs, Helin päättää.

Puna-Mustien poikien superpesisjoukkueeseen pääsee tutustumaan sosiaalisen median kanavissa, kuten joukkueen omalla Instagram-tilillä.

Poikien Superpesis maanantaina 17.5.

Imatran Pallo-Veikot – Haminan Palloilijat 18.00
Jyväskylän Kiri & Kirittäret Juniorit – Manse PP, Tampere 18.00
Kankaanpään Maila – Puna-Mustat, Helsinki 18.00
Kempeleen Kiri – Haapajärven Pesä-Kiilat 18.00
Siilinjärven Pesis – Sotkamon Jymy 18.00