Valitse sivu

[ Lue tarina kokonaisuudessaan Superpesiksen nettisivuilta ]

Ajatus pelinjohtamisesta ehti kypsyä vuosien aikana. Heikkinen edusti pelaajauransa kaksi viimeisiksi jäänyttä kautta Pesä Ysejä, joten päätös siirtyä viuhkaan oli helppo mahdollisuuden avautuessa.

– Siirtymä on ollut suhteellisen tasainen ja sitä on auttanut tuttu joukkue – suurin osa pelaajista on tuttuja viime vuodelta. Viime vuonna toimin pelaajavalmentajana, joten lähes kaikkien pelaajien kanssa toimiminen tuli jo viime vuonna tutuksi, Heikkinen kertoo.

Superpesisdebyyttiä kasvattajaseurassa Tyrnävän Tempauksessa 2004 seurasi yhteensä 17 kautta pääsarjapelaajana. Ansioluettelossa on Suomen mestaruus Lapuan Virkiästä 2014 ja viisi Itä-Länttä. Kokemuksellaan Heikkinen tietää, mitä joukkue-elämä parhaimmillaan on.

– Olen pyrkinyt välttämään sitä ajatusta, että treeneihin tai peleihin mennessä olisin töissä. Joukkue on parhaimmillaan pelaajalle kuin toinen koti – siellä on turvallista toimia ja tavoitella sekä joukkuetason että yksilötason unelmia.

Heikkisen myötä Superpesiksessä nähdään jälleen naispelinjohtaja viuhkassa. Viimeksi Niina Sippola johti ykköspelinjohtajana Vuokatin Vedon peliä 2013–14. Vuoden pelinjohtajan tittelin on naispelinjohtaja vienyt historian aikana kolmesti, Armi Ahola 2005 sekä Katja Saari 2007–08.

Heikkinen ei halua tehdä asiasta sen isompaa numeroa, mutta kannustaa kaikkia pelinjohtamisesta ja valmentamisesta kiinnostuneita pesäpalloilijoita ajattelemaan uraa pidemmälle jo pelatessaan.

– Riippumatta sukupuolesta, jos pelaajalla on kiinnostusta toimia valmentajana ja pelinjohtajana, sitä kannattaa toteuttaa mahdollisuuksien mukaan jo oman pelaajauran aikana. Samalla, kun pelaa ja ajattelee peliä kokonaisvaltaisesti, oppii todella paljon lyhyessäkin ajassa. Molemmat roolit kehittävät toinen toisiaan. Kentän laidalta katsottuna asiat ovat hyvin erilaisia kuin kentän viivojen sisäpuolella, Heikkinen huomauttaa.

Kotimaisissa palloilusarjoissa yleisesti päävalmentajan tehtävät ovat olleet pitkälti miesten valtakuntaa, kuten Ylen selvitys elokuussa 2020 osoitti. Pesäpalloliiton urheiluyksikön johtaja Mikko Huotari näkee mielellään Heikkisen kaltaisia urapolkuja.

– Haluamme pitää pesäpallossa kaikki urapolut avoinna tasa-arvoisesti kaikille, niin esimerkiksi tuomarina kuin pelinjohtajana tai valmentajana. Todella hienoa, että Sarita Heikkinen jatkaa komean pelaajauransa jälkeen ykköspelinjohtajan tehtäviin. Myös naiset ja tytöt tarvitsevat roolimalleja ja esikuvia, jotka vahvistavat uskoa omiin unelmiin ja mahdollisuuksiin saavuttaa niitä.

Pesä Ysien naisten superpesisjoukkueeseen pääsee tutustumaan seuran nettisivuilla ja sosiaalisen median kanavissa.