Valitse sivu

Liikunta kuuluu jokaiseen päivään. 7-17-vuotiaille suositellaan monipuolista, reipasta ja rasittavaa liikkumista vähintään 60 minuuttia päivässä, yksilölle sopivalla tavalla ikä huomioiden. Runsasta ja pitkäkestoista paikallaanoloa pitää välttää.

Suurimman osan liikkumisesta tulee olla kestävyystyyppistä liikkumista. Monipuolisuus auttaa eri taitojen oppimista, myös liikkuvuuteen (esim. jumpat ja venyttelyt) on tärkeää kiinnittää huomiota. Vaikkei suositeltu aika tulisikaan aina täyteen, vähäisempikin liikunnan määrä on hyödyllistä.

– Vaihtelevuus on hyvästä, toisena päivänä kolme tuntia ulkoilua ja toisena vaikkapa vauhdikas peli. Se tekee liikkumisesta myös miellyttävämpää, hauskempaa ja innostavampaa. Liikunnan ilo auttaa synnyttämään pysyviä tottumuksia. Monipuolisuutta ei voi liikaa korostaa, sanoo Likesin tutkimusjohtaja Tuija Tammelin.

Pesäpallo on jo yleisluonteeltaan monipuolinen peli, jonka avulla eri liikuntataidot kehittyvät. Erinomainen esimerkki on vapaasti hyödynnettävä 105 pesäpallo-onnistumista -materiaali. UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari muistuttaa liikuntasuositusten toimivan myös tavoitteellisessa kilpaurheilussa mukana oleville lapsille ja nuorille.

– Lähes kaikissa lajeissa on hyvä, jos harjoittelu on monipuolista ja kehittää kropan ominaisuuksia tasapuolisesti.

Pesäpalloseurat ympäri Suomen kutsuvat laadukkaan, innostavan ja monipuolisen toiminnan pariin. Pesäpallo sopii myös erinomaiseksi pohjaksi muiden lajien harrastamiselle.

Liikkumissuositus 7–17-vuotiaille lapsille ja nuorille on ladattavissa opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta kokonaisuudessaan. Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset (pdf) julkaistiin 2016. Lisäksi liikkumisen suosituksia on koottu kattavasti UKK-instituutin sivuille.