Valitse sivu

Olympiakomitean mukaan harrastus- ja kilpailutoimintaa avataan hitaasti muihin yhteiskunnan osa-alueisiin verrattuna.

– Liikunnan ja urheilun rajoituksien purkamista on jonkin verran aikaistettu lausuntomme mukaisesti, mutta vaiheistus on edelleen pettymys. Olisimme toivoneet, että hallitus olisi huomioinut paremmin Olympiakomitean ja 119 jäsenjärjestömme yhteisen näkemyksen, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen toteaa tiedotteessa.

– Valitettavasti harrastajien ja seurojen piina ei ole ohi. Suunnitelma ei ole edelleenkään oikeasuhtainen, kun sitä vertaa yhteiskunnan muiden osa-alueiden rajoituksien purkamisen aikatauluihin, lisää Salonen.

Hallituksen muistio on luonteeltaan suositus. Viime kädessä päätökset tilojen avaamisesta ja toiminnan mahdollistamisesta tekevät kunnat ja aluehallintovirastot. Olympiakomitea toivoo, että viranomaiset ottavat liikuntayhteisön exit-suunnitelman huomioon paikallisia päätöksiä tehdessään.

– On hyvä, että useat kunnat ovat jo avanneet nuorten harrastustoimintaa lausuntomme linjausten mukaisesti. Viimeisen vuoden aikana liikunta- ja urheiluyhteisö on luonut vastuulliset, terveysturvalliset raamit harjoittelulle ja kilpailemiselle. Kokonaisuuteen nähden seuratoimintaan liittyvät tartunnat, altistumistilanteet ja karanteenitoimenpiteet ovat olleet harvinaisia, Salonen muistuttaa.

Pitkittyneistä rajoitustoimenpiteistä johtuen Olympiakomitea on myös hyvin huolissaan liikunnan ja urheilun taloudellisesta tilanteesta. Aiemmin Olympiakomitea jäsenjärjestöineen on esittänyt liikunnalle ja urheilulle 65 miljoonan euron tukipakettia seuraavaan valtion lisätalousarvioon.

– Mitä kauemmin harrastus- ja kilpailutoiminnan aloittamisessa kestää, sitä suuremmat negatiiviset vaikutukset hyvinvoinnille ja taloudelle ovat. Taloudellisten menetysten takia toivomme hallitukselta päätöstä koronatukipaketista mahdollisimman pian, Salonen sanoo.

Liikunta- ja urheiluyhteisön lausunto hallituksen exit-strategiasta julkaistiin viikko sitten.