Valitse sivu

Kaikki Mark (Markku) ”Make” Nyrhisen tunteneet sen tietävät. Australian Sydneyn ja Suomen välille syntyi poikkeuksellinen yhteys, kun lämmin, sydämellinen, huumorintajuinen ja toiset aina huomioinut persoonallisuus valloitti. Make kylvi iloa ympärilleen niin tuttujen kuin tuntemattomampien keskuudessa.

Elämänmuutos oli suuri perheen muuttaessa Suomesta Australiaan 1961. Kaukana synnyinmaasta suomalaisuutta edusti kansallispelimme pesäpallo, jonka pariin Make päätyi isänsä mukana ja sai ensikosketuksena lajiin kunnian toimia mailamiehenä otteluissa. Kipinä syttyi ja innostus valtasi mielen, suomalaissukuisten porukassa viihtyi hyvin.

Pesäpallo oli iloinen asia Make Nyrhiselle!

Silti tuskin Makekaan olisi uskonut, miten pitkälle pesäpallo lopulta määrittäisi hänen elämänsä tarinaa. Pesiskentältä löytyi nimittäin ikuinen rakkaus 1970-luvulla. Arja ja Make ehtivät olla avioliitossa yli 40 vuotta.

– Pesäpallo on ollut meille intohimo. Olemme pelanneet, toimineet valmentajina ja pelinjohtajina, keränneet varoja toimintaa varten, hankkineet välineitä, piirtäneet kenttiä sekä auttaneet turnausjärjestelyissä aina, kun Sydney on saanut järjestettäväkseen Pääsiäiskisat, Arja kertoi Ismo Söderlingin toimittamassa teoksessa ”Pesäpalloilua maailmalla” (2017).

Intohimoista suhtautuminen pesäpalloon olikin. Make antoi kentällä kaikkensa joukkueelleen ja halusi valtavalla innolla selvittää taktiikkaa, tekniikkaa, sääntöjen kiemuroita, ulkopelijärjestystä – milloin mitäkin. Kaiken keskiössä oli kuitenkin kunnioitus kaikkia pelin osapuolia kohtaan. Vaikka kentällä oltiin tulta ja tappuraa tai paikoin käytiin kiivaampaakin sananvaihtoa, viimeistään ottelun jälkeen halattiin ja nostettiin maljat ystävyyden sekä hyvän elämän kunniaksi.

Sydneyn joukkue kiilassa aina valmiina pesäpallo-ottelua varten kapteenin Make Nyrhisen (4) johdolla.

Turnausten jälkeen Poika saunoi, ihan konkreettisestikin. Arjan isän ja suvun perustama yritys ’Finnish Sauna Co. of Australia’, johon Make pääsi mukaan, lisäsi toimialaansa saunojen rakentamisen ja kiukaiden myynnin vuonna 1967. Siitä lähtien Australian parhaat löylyt heitettiin Sydneyssä, Nyrhisten residenssissä. Tarinasta kertoi myös Helsingin Sanomat helmikuussa 2013.

1980-luvun alkupuolella Antti Heinonen Pesäpalloliitosta vieraili Australiassa ja toi mukanaan paikalliselle pesäpalloyhteisölle uusinta lajin tietotaitoa. Se oli hyvää lämmittelyä pesäpallon World Cup -perinteelle, joka käynnistyi Helsingin Kaisaniemestä 1992. Make ja Arja osallistuivat tietysti turnaukseen mukanaan poikansa, tuolloin 8-vuotias Daniel ja 6-vuotias David. Koko perhe eli joka solullaan pesäpalloa ja tapasipa myös David tulevan vaimonsa pesäpallon parissa.

Pesäpallo tunnetaan yhteisöllisyydestään, jonka yksi vahvimmista ilmentymistä on World Cup -turnaus. Arja ja Make olivat aktiiveina mukana rakentamassa ainutlaatuista ilmiötä lajin pariin. Kansallispeli rakensi ystävyyden siltoja eri maissa asuvien suomalaissukuisten välille ja houkutteli mukaan myös ulkomailla syntyneitä pelaajia.

Kentällä pelattiin tunteikkaasti, mutta otteluiden jälkeen kaikki olivat kuin yhtä suurta perhettä (Dan Spännäri, Mark Nyrhinen, Esko Kankaanpää ja Ismo Niemi).

Turun World Cup -turnauksessa 2017 päätösgaala pidettiin ainutkertaisissa puitteissa Suomen Joutsen -fregatilla, jossa Pesäpalloliitto palkitsi Tahko Pihkala -mitaleilla kansainvälisessä toiminnassa ansioituneita toimijoita. Mitalin numero 68 perustelut koskettivat.

”Arja ja Markku Nyrhinen tapasivat Australiassa pesäpallokentällä 1970-luvulla. Siitä lähtien he ovat olleet koko sielullaan mukana viemässä pesäpallon asiaa eteenpäin. Kunnioitus on valtava.”

– Te ette edes ymmärrä, miten paljon tämä meille merkitsee. Tässä mitalissa konkretisoituu vuosikymmenten toiminta pesäpallon parissa Australiassa, Make sai liikutukseltaan sanotuksi.

Ne olivat sanoja elämänmakuiselta matkalta, jonka Make sai kulkea. Sille matkalle pesäpallo toi poikkeuksellisen määrän rakkautta, ystäviä, yhteisiä kokemuksia ja tunteita. Matka on nyt päättynyt, mutta Maken korostama yhteisöllisyys, opetukset, viisaat sanat ja muistot elävät ikuisesti.

Pesäpalloväki esittää syvimmät osanottonsa ja toivottaa voimia kaikille erityisen pidetyn Mark Nyrhisen läheisille. Mahdolliset muistamiset pyydetään osoittamaan lahjoituksin Defeat MSA Down Under -järjestölle.

Pesäpalloliiton ja koko World Cup -yhteisön puolesta,
Antti Kallio