Valitse sivu

”Tätä ennätystä ei koskaan rikota” on fraasi, joka pesäpallossa on usein kuultu. Hyvästä esimerkistä käy kaikkien aikojen lyöjätilasto. Kun Seppo Uusi-Oukari takoi 500. lyödyn juoksunsa kaudella 1980, sen piti jäädä lyömättömänä ennätyksenä historian kirjoihin. Moista väitettä ei enää kuultu Simo Eerikäisen saadessa 1000 lyötyä täyteen 2009. Nykyisin Jere Dahlström pitää kärkipaikkaa hallussaan jo lukemin 49+1373=1422.

Nykyisistä ennätyksistä osa on kuitenkin niin kovia, ettei niihin hevillä ylletä. Kaikkien aikojen etenijäkuningas, 1017 tuodun juoksun Sami Haapakoski mahtuisi liki puolet pienemmälläkin määrällä tilaston kärkikymmenikköön. Toni Kohonen on pelannut 22 miesten Itä-Länttä ja lähestyy pesispörssissä ällistyttävää 3500 pisteen rajaa, ottelumääristä puhumattakaan.

Pelaajakortit päivitetty

Pesäpalloliiton nettisivuille on päivitetty Martti Ruuskan laatimat pelaaja- ja pelinjohtajakortit. Mukana on pelaajia jopa suomensarjasta lähtien. Mahdollisia korjauspyyntöjä ja tietojen lisäyksiä pelaajakortteihin voi lähettää verkkolomakkeella.

12 kovaa tilasto-odotusta kaudelle 2021

1) Kaikkien aikojen etenijäkuningas

20 kautta, 1017 tuotua! Raahelaisen Pattijoen Urheilijoiden Sami Haapakoski etenee kärjessä kaikkien aikojen etenijäkuninkaana aivan omalla tuhatluvullaan ja on vain kasvattanut eroa tilastokakkoseen Henri Puputtiin. Molempien sisäpelirooli on toki vuosien saatossa muuttunut. Pesispörssissä Ylivieskan Kuulan kasvatti Haapakoski, 3077 pistettä ennen tulevaa kautta, on nousemassa seitsemän tähden pelaajaksi.

2) Virpi Hukka etenee kohti kärkikymmenikköä

Manse PP:n Virpi Hukka, yksi kaikkien aikojen naispesäpalloilijoista, on noussut etenijätilastossa jo 12:ksi 461 tuodullaan ja edessä häämöttää kärkikymmenikkö. Viime kausi päättyi valitettavaan loukkaantumiseen, mutta toipuminen etenee hyvää vauhtia. 2010-luvun pelaajista Emmi Viitala (535) on tilastonelonen ja Carita Toiviainen (479) kymmenentenä. Kaikkien aikojen etenijäkuningattaria ovat ylivoimaiset tilaston kärkinimet Terhi Rönkä ja Hanna Airaksinen, molemmilla 653 tuotua.

3) 3000 kärkilyönnin miehet

Pasi Pirinen rikkoi kautta aikain ensimmäisenä 3000 kärkilyönnin rajan miesten Superpesiksessä. Viime vuosina ohitse ovat sujahtaneet hulppeilla lukemilla Hyvinkään Tahkon Juha Korhonen (3242), Kouvolan Pallonlyöjien Toni Kohonen (3239) ja Pattijoen Urheilijoiden Sami Haapakoski (3188). Alkavalla kaudella uudelle tuhatluvulle siirtynee Manse PP:n Henri Puputti (2939).

4) 1500 lyötyä seuraava iso rajapyykki!

Simo ”Iso-Kello” Eerikäinen (62+975=1037) rikkoi maagisen tuhannen lyödyn rajan ensimmäisenä Superpesiksessä. Nykyinen tilastokärki on 1422 juoksua iskenyt Jere Dahlström, jonka jatkosuunnitelmista ei ole vielä hiiskuttu julkisuuteen. Lisäksi tuhanteen lyötyyn ovat jo yltäneet Sotkamon Jymyn Roope Korhonen (60+1182=1242), Sami Joukainen (35+1201=1236), Juha Korhonen (93+1042=1135), Manse PP:n Juha Niemi (45+1008=1053) sekä kautta aikain nuorimpana Seinäjoen JymyJussien Jukka-Pekka Vainionpää (42+966=1008). Alkavalla kaudella tonnin saanee täyteen Vimpelin Vedon Janne Mäkelä (40+945=985).

Ylemmissä pudotuspeleissä tilastoa hallitsee ylivoimaisesti Roope Korhonen (23+453=476), joka lähestyy 500 lyödyn rajapyykkiä. Tilastokakkonen Janne Mäkelä (10+270=280) on kaukana takana.

5) 300 superpesisottelun naiset

Naisten Superpesiksessä on 18 ainakin 300 superpesisottelun pelaajaa. Jyväskyläläisen Kirittärien Emma Körkkö (302) rikkoi rajapyykin viime kesänä. Ensi kaudella vastaavaan yltänevät joukkueidensa kokeneet luottopelaajat Manse PP:n Kirsi Ala-Lipasti (298), porilaisen Pesäkarhujen Susanna Puisto (294) ja Lapuan Virkiän Essi Kylli (293).

Tilastovitonen Sarita Heikkinen (373) siirtyi lappeenrantalaisen Pesä Ysien pelinjohtajaksi.

6) Supertähti Toni Kohonen!

Kaikkien aikojen pesäpalloilija rikkoo ennätyksiä toisensa perään. Toni Kohosen uskomaton ura käsittää Superpesiksessä 741 runkosarjan ja 250 ylempien pudotuspelien ottelua. Alkukaudesta odottaa 1000. superpesisottelu kaikki sarjavaiheet huomioiden. Pesispörssipisteitä on kasassa pian jo 3500.

7) Matti Iivarinen nousemassa kokeneimmaksi viuhkavelhoksi

Nykyisin Manse PP:n luotsina toimiva Matti Iivarinen noussee kautta aikain kokeneimmaksi ykköspelinjohtajaksi miesten Superpesiksessä. Iivarisella on ansioluettelossaan 454 ottelua viuhkassa, kun edellä on enää Pasi Virtanen 462 ottelullaan.

Naisten Superpesiksessä jyväskyläläisen Kirittärien Jussi ”Nalle” Viljanen (547) ja Petri Kaijansinkko (361) ovat tilaston kärjessä. Viljasen voittoprosentti viuhkassa on hurja, 77!

8) Kaikkien aikojen Itä-Länsi-pelaajat

Suomen suosituimmat tähdistöottelut, pesäpallon Itä-Lännet, pelataan Porissa 9.-10.7. Sekä naisten että miesten arvo-ottelut ovat ohjelmassa yhden päivän aikana Superlauantaina.

Arvo-otteluiden konkareille valinnat olisivat historiallisia. Ylivoimainen tilastokärki on Toni Kohonen, joka juniori-ikäluokkien arvo-otteluiden jatkoksi pelasi 22 peräkkäistä miesten Itä-Länttä. Arvo-otteluiden sarja katkesi vain 2019, kun Kohonen edusti Ykköspesiksen Oulun Lippoa.

Sami Haapakoski ja Kiteen Pallo -90:n paitaan palannut Sami Partanen nousisivat tilastossa kakkospaikalle. Molemmat kärkkyvät jo 17. Itä-Länttään. Henri Puputille valinta olisi 16:s, mihin ovat yltäneet aiemmin vain Eino Kaakkolahti ja Mauri Pyhälahti.

Naisten puolella Kirittärien Emma Körkkö on pelannut 10 naisten arvo-ottelua. Niistä seitsemän on Itä-Länsiä.

9) Sotkamon Jymy miesten mitalitilaston kärki

Miesten Superpesiksen mitalitilaston ylivoimainen ykkönen on Sotkamon Jymy, jolle seuraava Suomen mestaruus on jo historian 20:s. Hopeamitaleita seuralla on seitsemän ja pronssimitaleita kolme.

Naisten Superpesiksessä Lapuan Virkiällä on peräti 27 SM-mitalia, joista 11 on Suomen mestaruuksia. Kirittärillä Jyväskylästä on nykyisen seuran osalta 10 mestaruutta. Yhdellä mestaruudella Virkiä nousisi tilastokärkeen ohi Helsingin Pallo-Tovereiden, joka saavutti 1950-60-luvuilla 12 kultaa, 5 hopeaa ja yhden pronssin.

Paikkakunnista miehet ja naiset yhteen laskien Helsinkiin on voitettu ylivoimaisesti eniten pesäpallon Suomen mestaruuksia, yhdeksän miesten ja 30 naisten mestaruutta.

10) Go On Superjokerit Susanna Puisto ja Janette Lepistö!

Naisten Superpesiksen lyöjätilastossa on alkanut tapahtua liikettä kärkikymmenikössä. Hallitseva lyöjäkuningatar, Pesäkarhujen Susanna Puisto (24+594=618) on noussut seitsemänneksi ja tähyää jo 700 lyödyn rajapyykkiä. Virkiän Janette Lepistö on puolestaan iskenyt vain 160 otteluun hulppeat 33+502=535 lyötyä, jotka oikeuttavat sijalle 10.

Kun heitetään hieman lisää vettä kiukaalle, lukuihin lisätään pudotuspelitehot. Puisto on ylempien pudotuspelien lyöjätilastossa toisena tehoilla 6+219=225 ja Lepistö kolmantena tehoilla 7+190=197. Kaikkien aikojen lyöjäkuningatar Tanja Vehniäinen (20+823=843) pitää kärkipaikkaa myös pudotuspelitilastossa lukemin 4+262=266.

11) Kunnaritilastossa uudelle sataluvulle?

Tahkon Juha Korhonen (93) ja Manse PP:hen siirtynyt Henri Puputti (87) ovat käyneet viime vuosina tiukkaa kilpajuoksua kaikkien aikojen kunnaritilaston kärjessä. Kumpi heistä saavuttaa ensimmäisenä 100 kunnaria?

Lisäksi pudotuspeleissä Puputti on kiertänyt omalla läpilyönnillään kolmoselle 28 kertaa ja Korhonen 18 kertaa.

12) Kaikkien aikojen tuomaripari

Syöttötuomari Ossi Muurainen (519) ja pelituomari Tommi Nupponen (476) ovat kaikkien aikojen kokeneimmat tuomarit miesten Superpesiksessä. – Pitää Tommille saada myös 500 miesten superpesisottelua täyteen ensimmäisenä pelituomarina, kommentoi Muurainen jatkosuunnitelmia Superpesiksen haastattelussa viime vuoden heinäkuussa.

Nupponen saattaa hyvin yltää 500 otteluun tulevalla kaudella. Kaksikon lisäksi kokeneimpien tuomareiden kolmen kärjessä on loimaalainen syöttötuomarilegenda Matti Lähteenmäki 507 ottelullaan.

Superpesiskausi 2021 alkaa toukokuussa. Otteluohjelmat löytyvät osoitteesta www.superpesis.fi/ottelut.