Mynämäki on vajaan 8000 asukkaan varsinaissuomalainen kunta Turusta 30 kilometriä Rauman suuntaan. Kunnan ylpeydenaiheisiin lukeutuu perinteikäs urheiluseura Vesa, jonka perustamispöytäkirja allekirjoitettiin 2. elokuuta vuonna 1920.

100-vuotisjuhlia oli odotettu, mutta koronaviruspandemian aiheuttama poikkeustilanne esti suuremman kokoontumisen. Juhlat oli siirrettävä, sillä nimenomaan korvaamattoman arvokkaat ihmiset ovat olleet Vesan toiminnan kivijalka useita vuosia. Oravan veljekset Seppo ja Veijo ovat ansioituneet pitkään seuran toiminnassa. Aivan kentän vieressä asuva puheenjohtaja Juha Lehto tekee seuratyötä suurella sydämellä. Juniorivalmennuspäällikkö Tarleena Tähtinen edustaa nuorempaa polvea ja varmistaa omalta osaltaan laadukkaan junioritoiminnan jatkuvuuden seurassa.

Nimiä riittäisi pitkäksi listaksi asti. Seura-aktiivit ovat monessa mukana, myös varmistamassa yleisön viihtyvyyden Vesattarien superpesisotteluissa. Aito, kodikas ja iloisen ilmapiirin ottelutapahtuma saa hyvälle mielelle. Yhteistyökumppanitkin innostuvat. Paikan päälle kannattaa saapua kauempaakin aistimaan persoonallista urheilukulttuuria.

Uudistuneessa joukkueessa näytönpaikkoja

Tulevalle kaudelle Vesattarien superpesisjoukkue on uusiutunut hurjasti. Kokeneet Fanni Elo, Maria Kitola-Penttinen ja Jaana Marjamäki-Kekola lopettivat uransa. Sini Haataja siirtyi Joensuun Mailaan, Riina Korkiamäki ja Henna Nurmi Pesäkarhuihin Poriin sekä Oona Rantomaa Roihuttariin Helsinkiin.

Tulopuolella on tukku mielenkiintoisia nimiä, kuten Seinäjoen Maila-Jussien kasvatit, Go On Superjokeri Taru Finnilä, nuori lupaus Vilma Kupari ja edelliskauden vuokrapelaaja Veera Tyynelä sekä Kuusankosken Puhdissa pesäpallo-oppinsa ammentanut Katriina Luoma.

– Aikataulussa etenemme. Hyvä on meininki joukkueessa, vaikka joukkue onkin isosti uudistunut ja uusia pelaajia on tullut mukaan eri puolilta Suomea. Tosi hyvin olemme saaneet joukkueen kasaan, toiseen kauteensa viuhkassa valmistautuva Petri Hännikäinen sanoo.

– Joskus vaihtuvuus nähdään hieman negatiivisessa valossa, mutta voi sen kääntää toisinkin päin. Joukkueen tekemisessä on paljon hyviä asioita. Mitä enemmän joukkueen toimintaa näen, sen iloisempi on mieli. Joukkuehenki on yksi tärkeimmistä asioista ja se on meidän joukkueessa kohdillaan. Alle viisi pelaajaa on viimevuotisesta mukana ja uusiutuminen pitää ottaa haasteena, mutta meille se on vain positiivinen sellainen, turkulaislähtöinen Hännikäinen vakuuttaa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Mynämäen Vesattaret (@vesattaret_) jakama julkaisu

Kahdella ensimmäisellä superpesiskaudella Vesattarien kentästä on lyöty keskimäärin kaksinumeroisia juoksulukemia ottelua kohden. Sanomattakin on selvää, että ulkopelin pitää tiivistyä sarjassa pärjäämiseksi.

– Lähtökohtatilanne on hyvä, meillä on kaksi pystyvää lukkaria. Nuori on joukkue ja useammalla pelaajalla on edessään ensimmäinen kausi Superpesiksessä. Sieltäkin löytyy mahdollisia valopilkkuja. Moni pääsarjatasolle nouseva lupaus saattaa vielä yllättää, Hännikäinen uskoo.

Vesattarien pelinjohto ja valmennus on organisoitu toimivaksi tiimiksi. Erityisen tärkeässä roolissa on Hännikäisen aisapari, kakkospelinjohtaja Ari-Pekka Löytökorpi, jonka vastuulla on ulkopeli.

– Menestys lähtee toimivasta kokonaisuudesta, sitä kautta yksilötkin nousevat esiin. Valmennuksessa jaamme vastuuta ja korostamme tiimityön merkitystä, niin saamme myös pelaajien kehittämiseen enemmän tehokkuutta ja mahdollisuuksia keskittyä spesifimmin yksityiskohtiin. Meidän pitää onnistua tasaisesti joukkueena, yhdessä tekemisessä ja asioissa, joita olemme treenanneet. Muutamiin pelaajiin kohdistuvat isommat odotukset. Antaa heidän tulla esiin tekojensa kautta kesällä, Hännikäinen odottaa.

Viime vuonna Vesattarien alku sarjassa oli haastava. Kun oma peli ajautui väärille raiteille, kurssia oli myöhemmin vaikeaa korjata. Hännikäiselle uran ensimmäinen superpesiskausi opetti paljon, mutta nyt joukkueessa ollaan valmiina kaikkeen.

– Oma taso, jolle parhaimmillaan yllämme, pitää pystyä säilyttämään. Alisuorittamiseen ja sulamisiin ei oikein ole varaa. Voittoja ja jaksoja pitää saada kaivettua, kääntää tiukat jaksot eduksemme – siihen panostamme. Jos löydämme tasaisuuden ja onnistumme omassa pelissämme, pystymme haastamaan ennakkoon kovemmatkin joukkueet.

Mynämäen Vesattaret lähtee uusiutuneella joukkueella alkavaan kauteen. Kuva: Vesattaret

Pesäpallon yhteisöllisyys on koskettavaa

Ennen Vesattarien nousua pääsarjatasolle Turku-Pesis oli varsinaissuomalaisen pesäpallon lipunkantaja naisten Superpesiksessä vuosina 2008-13. Miesten superpesisjoukkuetta maakunnassa ei ole ollut 90-luvun huuman ja Loimaan Palloilijoiden toistaiseksi viimeisen pääsarjakauden 2001 jälkeen. Hännikäinen painottaa menestyksen edellyttävän seurojen välistä yhteistyötä.

– Varsinais-Suomessa on paljon hyvin toimivia seuroja. Pienten seurojen yhteistyötä voisi olla vieläkin enemmän, yhteen hiileen puhaltamista ja pelaajille mahdollisimman mielekkäitä pelaajapolkuja seurojen välillä.

– Turun seudulla on paljon potentiaalia. Akatemialajiksi pesäpallo pitäisi täällä ehdottomasti saada, mikä herättäisi lisää pesäpalloilijoiden kiinnostusta Varsinais-Suomea kohtaan.

Koko pesäpalloyhteisöstä puhuessaan Hännikäinen käyttää vain ylistäviä sanoja. Pesäpallon osaajilta eri puolilta Suomea on löytynyt ihailtavasti tukea, apua ja neuvoja, jos niitä on tarvittu. Lajissa osataan parhaimmillaan puhaltaa täydellisesti yhteen hiileen, ja se tekee yhteisöstä vahvan. Hännikäinen on valtavalla innolla mukana näin hienossa kansanliikkeessä.

– Miten yhtenäinen ja hieno tämä koko pesäpalloyhteisö voikaan olla! Sen huomasin, kun kiersin ensimmäisellä pelinjohtajakaudellani Superpesiksessä. Aivan erityinen yhteistyö meillä toimi Lapuan Virkiän kanssa viime vuonna. Vaikeuksia ja erikoisia tilanteita kohdatessa apua tuntuu aina löytyvän.

– Yhteishenki koko yhteisön sisällä on kerrassaan loistava! Sen on huomannut muussakin toiminnassa, esimerkiksi pelatessani Kontioiden (35-vuotiaiden) ja Harmaakarhujen (45-vuotiaiden) SM-turnauksissa sekä aivan huikeana kokemuksena Turun World Cupissa 2017. Tämä pesisjengi on aivan mahtava ja kaikki tällaiset toimet edesauttavat lajin kehittymistä, Hännikäinen hehkuttaa.

Ei ole sattumaa, että pesäpallo on jo pian 100-vuotias menestystarina. Kun pesäpallo kansallispelinä viettää juhlavuottaan 2022, Mynämäen Suunnistajat -52 ja Liedon Parma järjestävät Lukkari-Jukolan kunnan pesäpallokentän, Hanakat-Areenan, ympäristössä. Sitä ennen Mynämäessä juhlitaan Vesan 100-vuotista taivalta. Hienoja hetkiä on siis luvassa, niin pesäpallokentällä kuin sen ulkopuolella.

Tutustu Mynämäen Vesattarien joukkueeseen seuran nettisivuilla www.vesattaret.fi ja Instagramissa, jossa päivitysvuorossa on joukkueen pelaajista Jessika Sihvonen.