Ilmajoella syntynyt Pyhälahti pelasi urallaan 372 pääsarjaottelua. Oivaltavan lukkarin tie vei kotiseurasta Ilmajoen Kisailijoista mestaruussarjadebyytin jälkeen Seinäjoen Maila-Jusseihin ja uran ensimmäiseen Suomen mestaruuteen 1975. Yhteensä Pyhälahti voitti pelaajana kolme SM-kultaa, neljä SM-hopeaa ja kolme SM-pronssia.

Kun kerran Pyhälahti saapui pelireissulta kotiin, legendan mukaan pojat Sami ja Toni kysyivät: ”Kuka palkittiin toiseksi parhaana?”

Arvo-otteluita Pyhälahdella on enemmän kuin kenellekään toisella huippupesäpalloilijalla, 16 Itä-Länttä ja 12 Liitto-Lehdistöä. Vuoden pesäpalloilija 1980 vei vuoden lukkarin tittelin urallaan kahdeksan kertaa. Saattoipa Pyhälahti heittää lyöjälle viattoman kysymyksen, mihin kohtaan lautasta tämä syötön halusi. Helsingin Sanomille 8.9.1985 heitetystä kommentista moni nykylukkari saattaisi empiä reaktiotaan.

– Lukkari hallitsee vielä liiaksi pelejä. Nykyistä pienempi lautanen rajoittaisi lukkarin toimintaa ja vähentäisi tulkinnanvaraisuuksia, Pyhälahti ehdotti.

Pesäpallon kunniagallerian perusteluissa annetaan vuolaat kehut aikansa huippulukkarille.

– Pyhälahti oli hyvän taktisen silmän omaava lukkari, joka vasenkätisenä, vahvalla itseluottamuksella varustettuna ja röyhkeänä lukkarina aiheutti vastustajan sisäpelille usein vakavia vaikeuksia.

Pelaajauransa jälkeen Pyhälahti menestyi pelinjohtajana ja voitti viuhkassa kaksi Suomen mestaruutta sekä kolme muuta SM-mitalia. Oulun Lipon mestarijoukkueessa 1994 viuhkavelhoa tarvittiin vielä kertaalleen pelaajistossakin.

Pesäpalloliitto onnittelee lämpimästi yhtä kaikkien aikojen pesäpalloilijoista!

Mauri Pyhälahti 70 vuotta

Mauri Pyhälahti pesäpallon kunniagalleriassa (pdf)

Radio Suomi Pohjanmaan haastattelu (19.11.2020)

Pelaajakortti (xlsx)