Valitse sivu

Kouvolalaisen voimistelunopettajan Santeri Hirvosen ajatus hiihtolomasta sai tulta alleen, kun Pihkala alkoi edistää sitä 1930-luvun alussa. Ensimmäistä kertaa hiihtolomalla liikuttiin kevättalvella 1934. Helsingin Sanomat (10.12.1933) siteerasi Pihkalan Suomen Kasvatusopillisen Yhdistyksen kokouksessa 1.11.1933 pitämää puhetta, jossa Pihkala toi esiin hiihtoloman kaksi peräkkäistä tehtävää.

– Nauttia hiihdon ja ulkoilun makeutta mahan täydeltä ja sitten tai sen ohessa levätä perusteellisesti nukkumalla sillä tavoin kuin vain nuorena osataan verkkaisesta ulkoilmaliikunnasta terveesti väsyneinä.

Pihkala piti hiihtoa suuressa arvossa, ”urheilujen urheiluna”, vaikkakin innostui myöhemmin eritoten hiihtosuunnistuksesta. Entisaikaan hiihtäen kuljettiin paljon ja suomalaiset omaksuivat hiihtourheilun elämäntavaksi. Hiihto on monipuolista liikuntaa, joka antaa vahvan pohjan useiden muiden lajien harrastamiselle.

Vuonna 1972 hiihtolomasta tuli urheiluloma ja 1990-luvulta lähtien nimitys vakiintui nykyiseen muotoonsa talvilomaksi. Vähälumisten talvien myötä liikunnallisten aktiviteettien kirjo monipuolistui. Vuoden 2011 Your Move -suurtapahtuman sloganin mukaisesti ”ei ole väliä, miten liikut, kunhan liikut.”

Ulkotreeneihin runsaasti mahdollisuuksia

Koululaisten talvilomat on jo 30 vuoden ajan porrastettu. Tänä talvena Etelä-Suomi aloittaa ensi viikolla, ”Väli-Suomen” vuoro on viikolla 9 ja Itä- sekä Pohjois-Suomi lomailevat viikon 10.

Pandemia-aikana liikkuminen on erityisen suotavaa, mutta vastuullisuus ja viisi valttia tulee pitää mielessä kaiken aikaa. Kattavat tiedot laskettelusta, lumilautailusta ja Suomen hiihtokeskuksista löytyvät ski.fi-sivustolta.

Tapaninpäivänä pesisreenit 26.12.2020 Kaupissa Tampereella

Julkaissut Kisan Pesäpallo Lauantaina 26. joulukuuta 2020

 

Pesäpalloilijoiden ajatukset ovat talviloman aikaan jo vahvasti tulevassa kaudessa. Koronapandemian aiheuttama poikkeustilanne pakottaa yhä hyväksymään eriasteiset rajoitukset, jotka vaihtelevat alueellisesti. Perttu Hautala toi viime vuoden maaliskuussa esiin blogissaan esimerkin omatoimisesta etätreenijaksosta. Valmentajaguru Eero Pitkänen puolestaan kertoi samaisella sivustolla talven harjoittelusta Kouvolan Pallonlyöjien poikien superpesisjoukkueessa.

Osa 105 pesäpallo-onnistumista -materiaalin ideoista soveltuu myös ulkona toteutettaviksi.

Facebookiin on avattu Pesäpallovalmentajien keskustelufoorumi, johon kaikilla kiinnostuneilla on mahdollisuus liittyä. Foorumilla on keskusteltu ja jaettu vinkkejä myös ulkotreenien toteuttamisesta talviaikaan.

Moni asia on mahdollinen, kun mielikuvituksensa päästää valloilleen. Lumella ja jäälläkin on pesäpalloa pelattu.

Iloista ja liikunnallista talvilomaa!