Urheilugaalan pääsihteeri Riia Martinoja on korostanut urheilun ansaitsevan juhlansa, vaikka koronaviruspandemia teki vuodesta 2020 hyvin poikkeuksellisen.

– Gaalailta tulee varmasti poikkeamaan ohjelmaltaan totutusta ja poikkeuksellinen vuosi huomioidaan tv-lähetyksessä. Tahdomme erityisesti korostaa urheilun voimaa kaikkia ihmisiä yhteen tuovana tekijänä. Olen innoissani myös siitä, että voimme nostaa nyt esiin urheilun perustyön ja ruohonjuuritason entistäkin vahvemmin, Martinoja totesi Urheilugaalan tiedotteessa.

Pesäpalloyhteisöllä on runsaasti jännitettävää omien ehdokkaidensa myötä tämän vuoden gaalassa. Kirittäret Jyväskylästä voitti pesäpallon naisten Suomen mestaruuden kolmannen kerran peräkkäin ja ”Kirittäret huuhtoo kultaa” on yksi 10 sykähdyttävimmästä urheiluhetkestä, jota yleisöllä on mahdollisuus äänestää.

Aapo Komulainen on ehdolla vuoden läpimurroksi. 17-vuotias Komulainen nousi ilmiömäisellä tavalla Sotkamon Jymyn mestarijoukkueen ykköslukkariksi ja juhli kauden päätteeksi tuplamestarina sekä miesten että poikien Superpesiksessä. Läpimurtourheilijan unoa eli Urheilugaalan palkintopystiä tavoittelevat myös moukarinheittäjä Aaron Kangas ja golfaaja Sami Välimäki.

Puijon Pesis Kuopiosta on noussut jo podiumille vuoden urheiluseura 2020 -kategoriassa. Palkintoperusteluissa seuran kehutaan ”kehittyneen edustusjoukkueen ympäriltä laajasti liikuttavaksi toimijaksi, joka tarjoaa toimintaa erilaisille kohderyhmille perheistä höntsääjiin ja liikuntakerholaisiin. Tapahtumilla tuetaan vähävaraisia sekä luodaan yhdenvertaista ja yhteisöllistä pesäpallokulttuuria.” Pääpalkintoa tavoittelevat myös Pickala Golf Club Siuntiosta ja Tampereen Pyrintö.

Suomen urheilun Hall of Fame (kunniagalleria) on saanut uusia jäseniä vuosittain Urheilugaalassa. Pesäpallotaustaisista toimijoista ja urheilijoista kutsun ovat vuosien saatossa saaneet pesäpallon kehittäjä Lauri ”Tahko” Pihkala (urheilufilosofia), Eino Kaakkolahti, Kalevi Heinilä (liikuntatutkimus), Veikko Kankkonen (kategoria mäkihyppy), Riikka Sallinen (kategoria jääkiekko) ja Pekka Tiilikainen (urheilujournalismi).

Urheilutoimittajien äänestyksellä valitaan vuoden urheilija, vuoden joukkue ja vuoden valmentaja. Urheilutoimittajain Liitto julkaisee valintansa lajien parhaiksi keskiviikkona 13. tammikuuta.

Kaikki palkintoehdokkaat löytyvät Urheilugaalan nettisivuilta.