Oulu tunnetaan pesäpallokaupunkina. Oulun Lippo on viimeisin seura, jonka edustusjoukkueet juhlivat samalla kaudella sekä miesten että naisten Suomen mestaruutta 1994.

Kunnian päivät eivät ole ohi. Jos oululaislähtöiset pelaajat kasaisi miesten ja naisten huippujoukkueiksi, menestymismahdollisuudet olisivat vahvasti olemassa. Paluu Superpesikseen ei sekään ole kaukana. Lippo Juniorien miesten edustusjoukkue, jonka toiminnasta vastaa Läpilyönti Oy, ylsi viime kaudella voiton päähän pääsarjapaikasta.

Kaupunkikeskuksissa valtavasti potentiaalia, harrastamisen mahdollisuus kaikille

Tulevan menestyksen siemen kylvetään lasten ja nuorten toiminnassa, joka on monipuolisuudessaan Lippo Juniorien ehdoton vahvuusalue. Nuorista kasvaa menestyjiä niin kentälle kuin sen ulkopuolelle. Edes koronapandemian aiheuttama poikkeusaika ei ole jarruttanut eteenpäinmenoa, vaan haasteet ovat pikemminkin vahvistaneet seuran yhtenäisyyttä. Lisenssimäärä nousi komeasti 640:een.

– Olemme olleet aktiivisia ja toteuttaneet asioita. Etenkin junioripäällikkö Esa Pietiläisen panos on ollut iso apu. Tämähän on yhdenlaista palveluiden tuottamista, minkä olemme oivaltaneet joka vuosi paremmin, Aarrekivi sanoo.

– Lisenssimäärää ei voi kasvattaa tai pitää yllä ilman toimivaa seuraa ja sen johtamista. Olemme myös merkittävä nuorten kesätyöllistäjä. Edelleen jatkossa meidän tulee ottaa nuoria enemmän mukaan seuran eri hankkeisiin ja innovoimaan sitä, mitä seura voisi olla heille tulevaisuudessa, Aarrekivi painottaa.

Pesäpallo kuuluu kaikille. Lippo Juniorit on etsinyt aktiivisesti keinoja, joiden avulla taloudelliset seikat eivät asetu harrastamisen esteeksi. Aarrekivi lausuu kiitoksensa yhteistyötahoille.

– Olemme pyrkineet pitämään kustannuksia kurissa sekä yhteistyökumppaneiden ja erilaisten hankkeiden kautta lisäämään resursseja ja määriä. On hienoa, että lapsi harrastaa muitakin lajeja, mikä pitää kustannusten osalta pystyä pitämään mahdollisena. Meidän joukkuetoimintamme kehittyy koko ajan, kiitos siitä kuuluu taustalla toimiville vanhemmille.

Lippo Juniorieiden Panda-Pesisliikkari innostaa alle kouluikäisiä lapsia pesäpallon pariin. Kuva: Oulun Lippo Juniorit

Pesäpallon tulevaisuudenkuvassa kohti juhlavuotta 2022 nousee merkittävänä tavoitteena esiin kansallispelimme vahvempi asema kasvukeskuksissa. Oulun asukaslukukin on jo kivunnut yli 205 000:n.

– Toimintamme yksi kivijalka on harrastepesis, Pesiskoulu ja Pesisliikkari. Olemme tuoneet harrastepesiksen lähelle lapsia ja nuoria eli käytännössä levittäytyneet Oulun lähiöihin matalan kynnyksen lähiliikunnan muodossa, Aarrekivi kertoo.

– Kasvukeskuksissa on valtava potentiaali etenkin Pesiskoulun ja Pesisliikkarin osalta. Oulun kultaisina vuosina pesiskoululaisia oli yli 1000. Se on aivan realistinen lukema nykypäivänäkin, mutta vaatii kovasti töitä ja tekijöitä, eivätkä lukemat ole mahdollisia ilman laajempaa buumia lajin pariin. Mielestäni tuo lukema antaa perspektiiviä siitä, mihin pesistoiminnalla on mahdollisuuksia ja mitkä vaikutusarvot sillä voivat olla Oulussa. Samalla seuraan mielenkiinnolla Pääkaupunkiseudulla toteutettavaa pikkuliigatoimintaa, joka toivottavasti sekin ottaa tuulta purjeisiin, Aarrekivi miettii.

Pelaajapolku hyvällä mallilla, valmennuspäälliköillä merkittävä tehtävä

Urheiluseuralta vaaditaan pitkäjänteisyyttä ja tulevaisuuteen luotaamista lasten ja nuorten osalta. Kun toiminta kasvaa ja kehittyy, kilpailullista menestystäkin on mahdollisuus saavuttaa. Aarrekivi muistuttaa, ettei se kuitenkaan ole ensisijainen lähtökohta juniori-ikäluokissa.

– Junioriurheilussa menestys ei ole itseisarvo, enemmänkin arvostan juniorityön määrää ja laatua. Menestys on tietenkin seurausta aina jostakin ja totta kai etenkin nuorille hieno elämys sekä oppi kilpailujen voittamisprosessista – kilpailu kuuluu urheiluun ja luo tunnetta.

Lippo Juniorit on kiinnittänyt merkittävästi huomiota valmennuksen laatuun ja rakentanut pelaajapolkuaan kuntoon.

– Olemme panostaneet viime vuosina valmennuspäällikkötoimintaan, jolla pystyisimme kehittämään valmennuksen laatua kaikille joukkueille ja pelaajille. Toiminta lisäksi tuo tukea valmentajien arkeen ja varmistaa, että pelaajapolulla toteutetaan oikeat asiat. Valmennuksen tehtävä on antaa valmiudet ja turva, pelaajat pelaavat pelin. Jatkossa meidän tulee tukea vielä enemmän nuoria pelaajia sekä joukkue- että yksilötasolla, jotta heillä olisi entistä paremmat valmiudet kehittyä huipputasolle. Ensin tuetaan valmentajia ja he tukevat pelaajia, näin se menee, Aarrekivi vakuuttaa.

Oulun Lippo Juniorit voitti C-poikien Jyväskylän lopputurnauksessa pronssimitalin viime vuonna. Nuorisoleiriä ei pelattu koronapandemian aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi. Kuva: Oulun Lippo Juniorit

Vaakakupin toisella puolella on kustannuskysymys. Valmennusosaamisen kehittyminen on erinomainen asia, mutta Aarrekivi muistuttaa samalla taloudellisista realiteeteista.

– Pesäpallossakin juniorivalmennus menee muiden lajien tapaan kohti ammattimaisuutta. Tämä suuntaus on varmasti meilläkin koko ajan voimistumassa. Meidän tulee saada pidempiaikaisia valmennussuhteita ja -kestoja sekä samalla huolehtia, etteivät kustannukset räjähdä – tämä on haastavaa tasapainoilua ja vaatii suunnittelua.

Kilpapelaajan polulla pesäpalloilijan huippu siintää Superpesiksessä. Lippo Juniorien kasvatti Antti Korhonen toteutti viime kaudella unelmansa ja voitti Sotkamon Jymyssä Suomen mestaruuden. Oululaislähtöisiä esikuvapelaajia löytyy superpesisjoukkueista eri puolilta Suomea. Aarrekivi toivoo, että jatkossa huippupelaajilla olisi mahdollisuus tavoitella pesäpallon korkeinta huippua kotikaupungissaan.

– Aikuispesis täydentää juniorien pelaajapolun. On tärkeää, että nuorilla on mahdollisuus omassa kaupungissa edetä huipputasolle asti. Siksi pääsarjataso on tietenkin tavoiteltava asia realistisella periodilla sekä miesten että naisten osalta.

Lasten ja nuorten toiminta on Lippo Junioreissa korkealla tasolla. Superpesisjoukkueet olisivat kirsikoita kakun päällä, mutta tulevaa suunnitellaan pitkäjänteisesti. Omissa kasvateissa on valtava voimavara, joka avaa mahdollisuuksia ja lisää yhteisöllisyyttä.

– Superpesis nostaisi buumia ja innostaisi kaikkia. Nykyisen Oulun Lipon miesten joukkueen runko koostuu omista kasvateista, mikä on upea asia. Se kertoo siitä, että juniorityökin on onnistunut ja harjoittelukulttuuri on voimakasta, Aarrekivi korostaa.

– Naisten osalta rakennamme rauhassa uutta tulemista. Meillä on tulossa paljon innokkaita ja lupaavia nuoria tyttöpelaajia. Oma junioriseura on antanut turvaa edustuspesiksen menneiltä myrskyiltä, kiitos siitä aikoinaan perustajajäsenistölle. Tulevaisuus näyttää lupaavalta. Kun visio menee maaliin, voidaan etsiä taas uutta kehitettävää, Aarrekivi jatkaa.

Jokaiselle ”mahdollisuus kehittyä” omassa roolissaan

Koronaviruspandemian aiheuttama poikkeusaika on luonut huolestuneisuutta ja epävarmuutta kaikkiin urheiluseuroihin ympäri Suomen. Lippo Junioreissakaan huolta ei vähätellä, mutta fokus on kaiken mahdollisen tekeminen lasten ja nuorten pitämiseksi toiminnassa mukana. Oulun kaupunki avasi liikuntapaikkansa joukkuetoiminnalle maanantaina 25.1.

– Korona tuo tietenkin omat haasteensa harrastajien pitämiseksi, mutta nyt ei auta jäädä tuleen makaamaan. Töitä on paiskittava entistä lujemmin. Pitää tietysti olla realisti vallitsevan tilanteen suhteen ja suhteuttaa toimintaa siihen. Lasten ja nuorten halu harrastaa ei ole kuitenkaan kadonnut mihinkään. Teemme tätä toimintaa heitä varten, Aarrekivi alleviivaa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Oulun Lippo Juniorit (@lippojuniorit) jakama julkaisu

Poikkeusvuonna Lippo Juniorit kasvatti lisenssimääräänsä ja nousi Suomen suurimmaksi pesäpallon lisenssiseuraksi. Joulun iloisena uutisena seuralle myönnettiin Olympiakomitean Tähtimerkki laadukkaasta lasten ja nuorten toiminnasta.

– Mieltä nostattava juttu tähän koronakurimuksen keskelle. Ennen kaikkea se kertoo siitä, että meillä on seurassa laaja joukko ihmisiä oikeilla paikoilla tekemässä oikeita asioita suurella sydämellä. Seuran johtokunta on mahdollistanut paljon asioita ja luottanut ihmisiin. Tavoittelemme kaikessa toiminnassamme laatua, joten tämä tunnustus on yksi mittari sen suhteen, Aarrekivi kiittelee.

Olympiakomitean, lajiliittojen ja aluejärjestöjen Tähtiseura-laatuohjelma antaa lupauksen laadukkaasta toiminnasta seuran jäsenille lähipiireineen sekä sidosryhmille. Tähtiseurojen kesken syntyy mahdollisuuksia vuoropuheluun ja parhaiden käytänteiden jakamiseen. Aarrekivi toivoo mahdollisimman monelta pesäpalloseuralta Tähtimerkin tavoittelua.

– Tähtiseura-prosessin pariin hakeutumista suosittelen kaikille. Se on jo itsessään työkalu seuratoiminnan kehittämiseen. Aina löytyy kehittämisen kohteita, joihin tarttua eikä meidänkään toimintamme ole mitenkään valmista tai täydellistä.

Yksi seuran menestyksen kulmakivistä onkin jatkuva toiminnan arviointi ja kehittäminen. Lippo Juniorit haluaa olla seura, joka tarjoaa tekijöilleen mahdollisuuksia.

– Olemme luoneet tuleville vuosille vision, jossa seura kulkee sloganilla “mahdollisuus kehittyä”. Sen ydinjuttu on keinoissa, joilla pyrimme tarjoamaan entistä paremman mahdollisuuden kehittyä niin pelaajana, valmentajana, seuratoimijana sekä myös joukkuetasolla. Tärkeintä on tietysti, että seurassa viihdytään ja koetaan kaikkien panos tärkeäksi, Aarrekivi päättää.

Lisätietoa Oulun Lippo Juniorien toiminnasta löytyy seuran nettisivuilta osoitteesta www.lippojuniorit.fi ja huippupesäpallon osalta osoitteesta www.oulunlippo.fi.

Muokattu 28.1. klo 10.58: Oulun Lippo Juniorit voitti pronssia Jyväskylän turnauksessa 2020. Kouvolan Pallonlyöjät vei mestaruuden ja Haminan Palloilijat hopeamitalit.