Pesäpallon arvo-otteluiden historiaa kirjoitettiin Satakunnassa silti jo kaudella 1958, kun kaikkien aikojen ensimmäinen nuorten Itä-Länsi-ottelu pelattiin Harjavallassa sunnuntaina 31. elokuuta. A-poikien ikäraja oli silloin 18 vuotta. Yli 800 katsojalle tarjoiltiin tasainen ja viihdyttävä ottelu, jossa Länsi siirtyi Ahti Salmelan takakentän läpilyönnillä 8-6-johtoon kuudennen aloittavalla. Itä nousi kuitenkin rinnalle heti tasoittavallaan, lyöjinä Esko Näkki ja Martti Kylmälahti. Seitsemännessä vuoroparissa syntyi Idän voittojuoksu 9-8:aan harmittavalla ykköspesän yliheitolla.

Länsi sai vielä viimeisessä sisävuorossa tilaisuutensa, jota Helsingin Sanomat kuvasi ajan henkeen sopivalla termistöllä: ”Länsi oli lähellä tasoittaa Salmelan lyötyä kunnarin perärajalle, mutta yritys kuoli kolmospesälle.”

A-poikien Itä-Länsi-ottelu on tämän jälkeen pelattu Satakunnassa kolmesti: Länsi voitti Ulvilassa 1982 juoksuin 5-8, Itä puolestaan Porissa 1984 juoksuin 6-4 ja Kankaanpäässä 1988 juoksuin 9-7.

Pitkään pesäpallohistoria tunsi vain ”nuorten Itä-Länsi-ottelun”, kunnes B-pojat ja B-tytöt saivat oman arvo-ottelunsa 1977. B-tyttöjen arvo-otteluperinne käynnistyi sekin Satakunnasta. Itä voitti juoksuin 20-11 Kankaanpäässä 27.8.1977 ja vei myös Harjavallassa pelatun arvo-ottelun nimiinsä niukasti 7-6 kaudella 1985. Vuotta myöhemmin asetelmat muuttuivat, kun Länsi takoi taululle murskalukemat 4-28 Kokemäellä.

B-poikien Itä-Länsi on pelattu Satakunnassa kerran aiemmin Idän viedessä voiton juoksuin 12-8 Harjavallassa 11.7.1987. Ikäluokkamuutoksen myötä A-poikien Itä-Länsi-ottelu jäi historiaan Seinäjoella 2019, mutta B-poikien ottelu nähdään Porissa nuorten päivänä perjantaina.

Julkaissut Itä-Länsi Tiistaina 11. elokuuta 2020

Naisten Itä-Länsi kahdesti Ulvilassa

Naisten Itä-Länsi-perinne käynnistyi Kuopiosta 1961. Satakunnassa naiset ovat pelanneet pesäpallon arvo-ottelussa kahdesti, Ulvilassa 29.7.1978 ja 12.8.1990. Kauden 1978 arvo-ottelu ratkesi osaltaan lukkaripeliin, jossa Lännen ja Seinäjoen Maila-Jussien Riitta Mikkola veti pisimmän korren. Länsi voitti 7-10, mutta kotikentällään Itää edustanut Ulvilan Pesä-Veikkojen Merja Virtanen palkittiin kentän parhaana.

”(Jyväskylän) Kiri kaatoi meidät”, kommentoi Lännen pelinjohtaja Jari Haapanen kauden 1990 arvo-ottelua. 2783 katsojaa saivat todeta Idän ylivoimaa numeroin 10-1. Kentän parhaana palkittiin toisessa Itä-Länsi-ottelussaan vasta 17-vuotias tuleva useamman lajin legenda Riikka Nieminen (nyk. Sallinen), joka kiskaisi takaa läpi saalistaen ottelussa yhteensä 1+2 lyötyä ja neljä tuotua.

Videokooste vuoden 1990 naisten Itä-Länsi-ottelusta löytyy Ylen Elävästä arkistosta.

Tapahtumakaupunki Pori saa ensimmäisen Itä-Läntensä!

Pesäpallon naisten arvo-ottelu on pelattu Porissa kerran aiemmin. Liitto kukisti Lehdistön 1-0 (4-1, 1-1) Porin pesäpallostadionilla (nykyinen Erku-Areena) 17.6.2016. Ottelussa kentän parhaaksi valittiin tuolloin Rauman Lukossa pelannut Kaisa-Maija Rosvall, joka edustaa nykyisin Pesäkarhuja.

Porin Liitto-Lehdistö-ottelun 2016: palkitut: Kentän paras Kaisa-Maija Rosvall, Lehdistön ykköspalkittu Virpi Hukka, Liiton ykköspalkittu Miia Karppanen (nyk. Tervonen), Lehdistön kakkospalkittu Marjukka Urpelainen ja Liiton kakkospalkittu Noora Patrikainen (nyk. Matikka).

Lisäksi Satakunnassa miesten Liitto-Lehdistö-ottelu on pelattu Kankaanpäässä 1966 ja Ulvilassa 1971 sekä naisten Liitto-Lehdistö-ottelu Kankaanpäässä 1985.

Tulevan kesän Itä-Länsi on monin tavoin historiallinen. Nykymuotoinen Itä-Länsi-tapahtuma saapuu ensi kertaa Satakuntaan ja Poriin 9.-10.7.2021. Superlauantaina pelataan historiallisesti sekä naisten että miesten Itä-Lännet samana päivänä. A-poikien kaudesta 1958 käynnistynyt arvo-otteluperinne katkeaa ikäluokkamuutoksen myötä. Tapahtuman avaa tasa-arvoisesti nuorten päivä, joka pitää sisällään tyttöjen ja poikien arvo-ottelut.

Koronaviruspandemian aiheuttama poikkeustilanne toi lisää ainutlaatuisuutta Porin Itä-Lännen ympärille. Pesäpallon arvo-ottelut jäivät edellisen kerran pelaamatta sotavuosina 1941-42 ja 1944. Tulevan kesän Itä-Länttä edeltää siis historiallisesti arvo-otteluiden totaalinen välivuosi, mikä toivottavasti jää ainutkertaiseksi kokemukseksi.

Itä-Länsi-liput myy Ticketmaster Suomi. Kaikki lisätiedot tapahtumasta löytyvät osoitteesta www.ita-lansi.fi.