Seuratoiminta on suomalaisen urheilun moottori ja keskeinen vahvuus, jonka kehittymistä Tähtiseura-ohjelma edistää. Pesäpalloliitto kannustaa vahvasti jäsenseurojaan tavoittelemaan Tähtimerkkiä ja järjestää aiheesta infotilaisuuden etäyhteydellä 17. marraskuuta kello 19-20.

– Todella hyvä, jos saataisiin uusia seuroja mukaan. Vuoropuhelua tarvitaan aina ja se hyödyttää kaikkia osapuolia. Verkostoituminen Olympiakomitean, alueiden, Pesäpalloliiton ja muiden Tähtiseurojen kanssa on antanut meille erinomaisen mahdollisuuden oppia uutta sekä peilata oman seuran toimintaa muihin. Jos haluaa hyväksi seuraksi, ei voi vain jäädä omaan kuplaansa, SiiPen toiminnanjohtaja Teemu Huhtakangas korostaa.

Tähtimerkki kertoo toiminnan laadusta niin seuran jäsenille läheisineen, tärkeimmille sidosryhmille kuin mahdollisille uusille yhteistyötahoille. Jo tähtimerkin tavoittelu auttaa viemään seuran toimintaa uudelle tasolle. Kriteereitä ei pidä pelätä, mutta halua toiminnan kehittämiseen tarvitaan. Huhtakangas suosittelee haasteen ottamista vastaan ja lähtemistä Tähtiseuran polulle.

– Tähtiseurat ovat parhaiten hoidettuja seuroja. Tähtiseuroilta vaaditaan laatua ja sitä mitataan säännöllisesti. Kriteerit läpileikkaavat toimintaa hyvin monipuolisesti ja huomioivat kaikki osa-alueet. SiiPelle Tähtiseurana jatkaminen on ehdottoman tärkeä juttu.

– Tietysti seurassa pitää kysyä, haluaako se kasvaa vai ei. Jos vastaus on myönteinen, Tähtiseura pitää yllä laatua ja viitoittaa polkua ylöspäin. Paikalleen ei saa jäädä polkemaan, vaan itseä pitää haastaa.

Tervettä ylpeyttä omasta tekemisestä

Siilinjärven Pesiksellä on tyttöjen ja poikien juniorijoukkueet kaikissa ikäluokissa sekä pesiskoulu innostuksen herättämiseen. Yhteistyö kaupungin kanssa on toiminut saumattomasti jo usean vuoden ajan. Määrän ohella SiiPessä on panostettu laatuun ja toimintaa ohjaavaan arvopohjaan. SiiPe valittiin ensimmäisten pesäpalloseurojen joukossa jo Tähtiseuroja edeltäneeseen seurojen laatuohjelmaan eli sinettiseuraksi kaudella 2003.

– Ymmärrän, että määrän kasvu on tietysti tärkeää, mutta vain määrä edellä ei voi mennä. Tukitoimenpiteitä ja laatua ei pidä unohtaa, Huhtakangas muistuttaa.

– Lasten ja nuorten toiminta on meille äärimmäisen hyvä juttu ja tärkeä asia. Vahvuuksista on hyvä pitää kiinni. Silti pitää olla nöyrä ja huomioida myös kehityskohteet, kuten ammattimaisempi huippupesäpallo ja valmennus, Huhtakangas sanoo.

Hyviä uutisia viikon alkajaisiksi! SiiPe jatkaa tähtiseurana!

Tähtiseura-ohjelman on Olympiakomitean, lajiliittojen ja…

Julkaissut Siilinjärven Pesis Maanantaina 26. lokakuuta 2020

 

SiiPessä toimintaa rakennetaan vastuullisesti niissä puitteissa, joihin resurssit riittävät. Omaan toimintaan suhtaudutaan suurella ylpeydellä. Siilinjärvi tunnetaan pesäpallostaan ja SiiPe yltää valtakunnalliseen valokeilaan monilla mittareilla.

– Siilinjärven Pesiksen pitää olla ylpeä omasta seurastaan, toiminnastaan, arvoistaan ja kotiseudustaan. Siilinjärvi on maakunnan toiseksi suurin kunta, kuten kunnanjohtajamme Vesa Lötjönen on huomauttanut – suurempi kuin Iisalmi tai Varkaus. Se on imagon kannalta tärkeää, Huhtakangas toteaa.

Seurahenki kulkee jatkumona sukupolvelta toiselle. Huhtakangas kertoo ihastuneensa SiiPessä vahvaan seurakulttuuriin ja yhteisöllisyyteen.

– Kulttuuri on iso asia tässä seurassa. Seura huokuu perinteitä, historiaa ja legendoja, kuten Rauno Tuomainen, Kiisket ja monet muut todelliset seurasydämet – heitä esiteltiin muun muassa seuran 30-vuotisjuhlavuoden videosarjassa 2017.

– Osaaminen ja pesäpallo elämäntapana siirtyvät sukupolvelta toiselle. Ottelutapahtumissa on väkeä – sukupolvien perimää, tietoa ja kokemuksia jaetaan eteenpäin. Seurassa tarvitaan ihmisiä ja jatkuvuutta.

Laadun ylläpitäminen edellyttää jatkuvaa kehittymistä

Siilinjärven Pesis on rakentanut menestystään pikavoittojen sijaan laadukkaasti ja pitkäjänteisesti. Nykyisin seuralla on pelaajapolku niin miesten kuin naisten puolella aina Superpesikseen asti.

Kivijalka on lasten ja nuorten toiminta, josta seuralle on myönnetty Tähtimerkki. SiiPe mahdollistaa omille kasvateilleen polkuja edetä pesäpallon parissa haluamassaan roolissa ja antaa eväitä elämään yleisestikin. Tähtiseura-ohjelma tarjoaa erinomaiset puitteet seuralle toteuttaa tavoitteitaan.

– Laadukkuus on tärkeää ja se, miten laatu näkyy. Tähtiseurassa kaikkien osa-alueiden on oltava riittävällä tasolla, mikä tekee kokonaisuudesta laadukkaamman, Huhtakangas muistuttaa.

Auditoinnissa eri osa-alueet käydään läpi avoimen keskustelun kautta.

– Auditointi ja sparraus ovat keskiössä, niistä oppii aina paljon. Seurakehittäjän käynnilläkään ei välttämättä käydä näin laajasti asioita läpi. Pesäpalloliiton Mika Mikola haastoi hyvin ja on osannut uudistua työssään, Huhtakangas kehuu.

Siilinjärven Pesiksen Tähtiseura-vastaavia ovat Eveliina Taipale ja Heidi Saastamoinen. Vaikka toiminta on jo valmiiksi laadukkaalla tasolla, eteenpäinmeno edellyttää jatkuvaa kehittymistä. Tähtiseuralla on myös valmiudet reagoida erilaisiin tilanteisiin.

– Jos pesiskoulun kautta tulee kerralla paljon lapsia toimintaan mukaan, meillä on työkalut valmiina ja laatu saadaan pysymään. Kaikille löytyy aina oma paikka seurasta, Huhtakangas päättää.

Tähtiseurat

Siilinjärven Pesis Tähtiseurana

Miten mukaan Tähtiseura-laatuohjelmaan?

Pesäpallon Tähtiseurat

Tähtiseurainfo Teams-etätilaisuutena tiistaina 17.11.